avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Achizitie imobil nou cu cota TVA 5%
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Achizitie imobil nou cu cota TVA 5%

Buna ziua!
As dori sa stiu daca eu si sotul meu putem beneficia de cota redusa de TVA de 5% in conditiile in care, in trecut, sotul meu a mai achizitionat un imobil cu TVA 5%, pe care ulterior l-a vandut. Mentionez ca sotul a achizitionat imobilul respectiv inainte de casatorie.
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 12:07, 25 Ianuarie 2017
Nu.

Cod fiscal:

ART. 291 - Cotele
(3) Cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele livrări de bunuri și prestări de servicii:

c) livrarea locuințelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construită locuința include și amprenta la sol a locuinței. în sensul prezentului titlu, prin locuință livrată ca parte a politicii sociale se înțelege:

1. livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept cămine de bătrâni și de pensionari;

2. livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept case de copii și centre de recuperare și reabilitare pentru minori cu handicap;

3. livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de orice persoană necăsătorită sau familie. Suprafața utilă a locuinței este cea definită prin Legea locuinței nr. 114/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Anexele gospodărești sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Cota redusă se aplică numai în cazul locuințelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare și dacă terenul pe care este construită locuința nu depășește suprafața de 250 m2 , inclusiv amprenta la sol a locuinței, în cazul caselor de locuit individuale. în cazul imobilelor care au mai mult de două locuințe, cota indiviză a terenului aferent fiecărei locuințe nu poate depăși suprafața de 250 m2 , inclusiv amprenta la sol aferentă fiecărei locuințe. Orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziționa o singură locuință cu cota redusă de 5%, respectiv:

(i) În cazul persoanelor necăsătorite, să nu fi deținut și să nu dețină nicio locuință în proprietate pe care au achiziționat-o cu cota de 5%;

(ii) În cazul familiilor, soțul sau soția să nu fi deținut și să nu dețină, fiecare sau împreună, nicio locuință în proprietate pe care a/au achiziționat-o cu cota de 5%;
in cazul in care am cumparat un apartament de la o persoana fizica , tranzactia neffind purtatoare de tva , iar acum doresc achizitia unui apartament de la o persoana juridica tranzactia fiind purtatoare de tva , ce cota mi se va aplica ? dpdv suprafata se incadreaza la 5 % . multumesc !
Cu 5%.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Programul prima casa - nelamuriri tva Adakule Adakule Există două tipuri de creditare prin programul prima casa? Unul cu TVA 5%?Unul cu TVA 19%? Avansul fiind 5% in ambele cazuri. (vezi toată discuția)
Tva imobile eszatmary eszatmary Buna ziua, As dori sa stiu in ce conditii taxa TVA pentru imobile noi este de 5%. Multumesc. (vezi toată discuția)
Tva 5% leo2077us leo2077us Buna ziua, Sotia a achizitionat in 2010 un apartament prin programul prima casa cu TVA 5%. In 2014 ne-am casatorit. Anul acesta am dori sa contractam un ... (vezi toată discuția)