avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Programul prima casa - nelamuriri TVA
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Programul prima casa - nelamuriri TVA

Există două tipuri de creditare prin programul prima casa? Unul cu TVA 5%?Unul cu TVA 19%? Avansul fiind 5% in ambele cazuri.
Cel mai recent răspuns: Adakule , utilizator 15:10, 7 August 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu. Dar exista cazuri in care se aplica de catre vanzator fie TVA 19%, fie 5%, daca tranzactia este supusa TVA.

Cod fiscal:

(3) Cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele livrări de bunuri și prestări de servicii:

c) livrarea locuințelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construită locuința include și amprenta la sol a locuinței. în sensul prezentului titlu, prin locuință livrată ca parte a politicii sociale se înțelege:

1. livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept cămine de bătrâni și de pensionari;

2. livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept case de copii și centre de recuperare și reabilitare pentru minori cu handicap;

3. livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de orice persoană necăsătorită sau familie. Suprafața utilă a locuinței este cea definită prin Legea locuinței nr. 114/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Anexele gospodărești sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Cota redusă se aplică numai în cazul locuințelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare și dacă terenul pe care este construită locuința nu depășește suprafața de 250 m2 , inclusiv amprenta la sol a locuinței, în cazul caselor de locuit individuale. în cazul imobilelor care au mai mult de două locuințe, cota indiviză a terenului aferent fiecărei locuințe nu poate depăși suprafața de 250 m2 , inclusiv amprenta la sol aferentă fiecărei locuințe. Orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziționa o singură locuință cu cota redusă de 5%, respectiv:

(i) În cazul persoanelor necăsătorite, să nu fi deținut și să nu dețină nicio locuință în proprietate pe care au achiziționat-o cu cota de 5%;

(ii) În cazul familiilor, soțul sau soția să nu fi deținut și să nu dețină, fiecare sau împreună, nicio locuință în proprietate pe care a/au achiziționat-o cu cota de 5%;
Mulțumesc frumos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva imobile eszatmary eszatmary Buna ziua, As dori sa stiu in ce conditii taxa TVA pentru imobile noi este de 5%. Multumesc. (vezi toată discuția)
Tva a doua locuinta raresr50 raresr50 daca am cumparat in urma cu 3 ani o locuinta cu programul Prima Casa de la o persoana fizica, mai pot beneficia de TVA-ul de 5% in caz ca vreau sa mai cumpar ... (vezi toată discuția)
Tva redus 5% adelaioanamoldovan adelaioanamoldovan Ce cota TVA trebuie aplicata pentru vanzarea unui imobil construit in 2007 , vanzare intre persoane juridice? (vezi toată discuția)