avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA imobile
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA imobile

Buna ziua,

As dori sa stiu in ce conditii taxa TVA pentru imobile noi este de 5%.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Monica Miron , Consultant fiscal 20:47, 20 Decembrie 2009
Codul fiscal art.140
(2 1)Cota redusa de 5% se aplica asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construita locuinta include si amprenta la sol a locuintei. În sensul prezentului titlu, prin locuinta livrata ca parte a politicii sociale se întelege:
a)livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept camine de batrâni si de pensionari;
b)livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept case de copii si centre de recuperare si reabilitare pentru minori cu handicap;
c)livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 380.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de orice persoana necasatorita sau familie. Suprafata utila a locuintei este cea definita prin Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Anexele gospodaresti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Cota redusa se aplica numai în cazul locuintelor care în momentul vânzarii pot fi locuite ca atare si daca terenul pe care este construita locuinta nu depaseste suprafata de 250 m2, inclusiv amprenta la sol a locuintei, în cazul caselor de locuit individuale. În cazul imobilelor care au mai mult de doua locuinte, cota indiviza a terenului aferent fiecarei locuinte nu poate depasi suprafata de 250 m2, inclusiv amprenta la sol aferenta fiecarei locuinte. Orice persoana necasatorita sau familie poate achizitiona o singura locuinta cu cota redusa de 5%, respectiv:
1.în cazul persoanelor necasatorite, sa nu fi detinut si sa nu detina nicio locuinta în proprietate pe care au achizitionat-o cu cota de 5%;
2.în cazul familiilor, sotul sau sotia sa nu fi detinut si sa nu detina, fiecare sau împreuna, nicio locuinta în proprietate pe care a/au achizitionat-o cu cota de 5%;
d)livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, catre primarii în vederea atribuirii de catre acestea cu chirie subventionata unor persoane sau familii a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta în proprietate sau închirierea unei locuinte în conditiile pietei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Programul prima casa - nelamuriri tva Adakule Adakule Există două tipuri de creditare prin programul prima casa? Unul cu TVA 5%?Unul cu TVA 19%? Avansul fiind 5% in ambele cazuri. (vezi toată discuția)
Oug 200/2008,tva 5% ili47 ili47 \"prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 200/2008, cota redusa de 5% se aplica asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuintelor, inclusiv a terenului ... (vezi toată discuția)
Tva redus 5% adelaioanamoldovan adelaioanamoldovan Ce cota TVA trebuie aplicata pentru vanzarea unui imobil construit in 2007 , vanzare intre persoane juridice? (vezi toată discuția)