avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Cazier fiscal pt.infiintare asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Cazier fiscal pt.infiintare asociatie

Buna ziua. Eu si inca 5 pers.dorim infiintarea unui ONG. Suntem in faza de obtinere a cazierelor fiscale.Azi a venit unul dintre cei 5 cu actul,iar in el scrie "are fapte inscrise in cazierul fiscal-reperzentant legal al unei pers.juridice declarata inactiva fiscal".Ce sa inteleg? Ca nu mai poate fi fondator al asociatiei? Va rog mult sa imi raspundeti,pentru ca trebuie sa concep deja actul constituiv si statutul si nu stiu pe cine sa trec in el. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: catalins8 , utilizator 12:35, 24 Aprilie 2015
buna ziua! vis a vis de aceasta discutie v-as ruga sa imi spuneti daca o persoana care are cazier fiscal poate fi trecuta ca si membru in conducerea unei asociatii. precizez ca nu este membru fondator iar la hotararea adunarii generale cand el a fost numit ca si vicepresedinte nu stiau colegii ca acesta are cazier fiscal. cand a fost depus la instanta modificarile aduse actului constitutiv, instnta a solicitat si cazierele fiscale ale membrilor conducerii si acum si-a adus aminte ca are cazier fiscal si nu stie daca sa il scoata sau daca nu sa se reia procedura si sa numeasca pe altcineva in locul acestui membru..
Daca acea persoana este deja membru in asociatie si acum este aleasa vicepresedinte sau in alt pozitie in Consiliul Director, consider incorecta interpretarea extensiva data de instanta textului OG 75 / 2001 art.8. Lit.e) prevede intr-adevar solicitarea certificatului de cazier fiscal la numirea de noi reprezentanti legali, dar il leaga de ”majorarea de capitat”, ceea ce in opinia mea arata limpede ca lit.e) se refera doar la operatorii economici, nu la ONG-uri, deoarece la acestea nu exista conceptul de ”majorare de capital”. Dealtfel, si la solicitarea de certificate de cazier fiscal a inregistrarea initiala, OG 75 / 2001 trateaza diferit, la puncte diferite (lit.a versus lit.b), operatorii economici de organizatiile non-profit.
Este insa adevarat ca Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin decizia 10 / 2012 pronuntata in Recurs in Interesul legii (RIL) a stabilit ca: ”In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 8 alin. (1) lit. e) din Ordonanta Guvernului nr. 75/2001, republicata, stabileste ca:”Prezentarea certificatului de cazier fiscal este obligatorie in cazul cooptarii unor noi membri in asociatii si fundatii, atunci cand acestia dobandesc si calitatea de reprezentanti legali ai persoanei juridice deja inregistrate.” Unii au interpretat aceasta decizie in sensul ca permite ca la alegere in functie ulterioara primirii in asociatie, sa nu se mai ceara certificat de cazier fiscal, altii au interpretat Decizia citata in sensul ca nu se cere la primirea ulterioara in asociatie, ca membru, daca nu se si alege acea persoana in functii de conducere / reprezentare legala, ci in acest caz i se cere ulterior, cand este numita in functie...
Nu exista practica unitara, unele judecatorii cer caziere doar al fondatori, si nu cer la modificari ulterioare, alte instante cer pentru toti cei nou alesi in Consiliul Director.
Eu opinez ca prima categorie intepreteaza corect legea, dar opiniile sunt impartite... Puteti incerca sa fortati inregistrarea noii conduceri fara certificat de cazier fiscal, atacand cu apel hotararea prin care Judecatoria a respins inscrierea din acest motiv, insa e dificil de prognozat daca sanse ca Tribubalul sa admita solicitarea sunt multe sau mai degraba mici.
multumesc frumos pentru raspuns. eu oricum le-am spus sa duca cazierul fiscal spre a-l depunde la instanta caci cererea a fost inregistratata asa si sa fortez sa vad daca instanta imi admite sau imi respunge inscrierea in registru a noii conduceri. daca imi respinge atunci voi ataca incheierea intrucat opinez faptul ca doar membrii fondatori nu pot avea cazier fiscal, in og 75/2001 si in 26/2000 nu am gasit nimic legat de cazierul fiscal asupra consiliului de conducere a asociatiei. este o asociatie profesionala nu este un ong.
catalins8 a scris:

daca imi respinge atunci voi ataca incheierea intrucat opinez faptul ca doar membrii fondatori nu pot avea cazier fiscal, in og 75/2001 si in 26/2000 nu am gasit nimic legat de cazierul fiscal asupra consiliului de conducere a asociatiei. este o asociatie profesionala nu este un ong.

1. Interpretarea OG 75 / 2001 in cazul ONG se face potrivit Deciziei ICCJ pronuntata in RIL pe care l-am mentionat anterior ca emis in 2012, si la RIL sunt obligatorii si considerentele pe care se sprijina dispozitivul hotararii... Asa ca sunt sanse semnificative sa va respinga, dar ar merita incercat... IN general cand studiati un act normativ trebuie sa studiati si Recursurile in Interesul Legii si Hotararile Preliminare eventual adoptate de ICCJ legat de acele texte normative... ( si cele ale CJUE sau CEDO daca sunt incidente...)
2. Ce intelegeti prin ”asociatie profesionala nu ONG”? Functioneaza pe baza unei legi speciale, nu pe baza OG 26 / 2000? Ca atunci nu mai e vorba de exercitarea dreptului de libera asociere, ci o asociere fortata intr-o organizatie de tip cameral, si intr-adevar se poate pune in discutie aplicabilitatea acelor prevederi din OG 75 / 2001. Dar nu orice organizatie care se considera ”profesionala” este in situatia de a nu fi ONG ”obisnuit”.
va multumesc foarte mult pentru raspuns! sanatate si numai bine

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Membru fondator - fapta in cazierul fiscal orazio orazio As dori sa infiintez ca membru fondator un club sportiv. astazi am aflat ca figurez cu o fapta in cazierul fiscal: respectiv sunt reprezentant legal al unei ... (vezi toată discuția)
P.jur. membru in asociatie ContSters56278 ContSters56278 daca vreau sa infiintez o asociatie cu 3 membri dintre care unul persoana juridica am nevoie tot asa de \"cazier fiscal si judiciar\"? sau certificat fiscal ... (vezi toată discuția)
Inscriere membru in ong Liciu Liciu Buna ziua, In dosarului ce urmeaza a fi depus la judecatorie pentru infiintarea ONG-ului mi s-a cerut sa fie prezente cazierele fiscale si juridice ale ... (vezi toată discuția)