avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj

daca am lucrat la o firma 24 luni mi am dat demisia si ma angajez cu contract de munca pe perioada determinata de o luna fara intrerupere,si daca nu mi se prelungeste contractul mai departe beneficiez de indemnizatie de somaj?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:01, 6 Decembrie 2012
1. La data incetarii de drept a CIM pe perioada determinata la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.

2. Incetarea CIM trebuie sa se faca cu art.56(1), lit.i) din Codul muncii.
angajatorul ar avea ceva de pierdut?poate sa ma dea cu un alt articol?el ca angator plateste la stat ceva daca eu is in somaj?
1. Va poate inceta CIM si inainte de termen daca o face in mod legal pentru cine stie ce motive, legate de respectarea disciplinei in unitate de catre dvs., dar nu cred ca este cazul, intr-o singura luna de zile nici nu apucati sa va cunoasteti bine.

2. - Cat sunteti in somai indemnizat angajatorul nu plateste nimic pentru dvs. si nici nu are cum.
- Indemnizatia de somaj este platita de stat.

3. Perioada de somaj indemnizat este perioada de stagiu de cotizare la pensie si sanatate, contributiile fiind platite de la buget.
deci la incetarea contractului cu decizia si cu ce articol s-a incheiat cim merg la fortele de munca?ce acte sunt necesare pentru a face demersul?
1. V-am mai spus ca daca va inceteaza CIM de drept, cu cu art.56(1), lit.i) din Codul muncii, la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.

2. - Daca va inregistrati la Agentia de Somaj in termen de 10 zile de la data incetarii CIM veti beneficia de indemnizatie de somaj de la data incetarii CIM.
- Daca va inregistrati la Agentia de Somaj mai tarziu, dar nu mai mult de 12 luni, veti primi indemnizatie de somaj de la data inregistrarii.

3. Actele necesare pentru inregistrarea la Agentia de Somaj:

a. Actul de identitate, in original si copie;
b. Actele de studii si de calificare, in original si copie;
c. Adeverinta medicala din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale;
d. Actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare;
e. Carnetul de munca, in original si copie (daca aveti);
f. Adeverinta de vechime pentru perioada 01.01.2011 pana in prezent, eliberata de angajator;
g. Adeverinta tip (Anexa 26) pentru somaj, eliberata de angajator;
h. Decizia de incetare a contractului individual de munca (original si copie).

4. - Adeverinta tip pentru somaj (Anexa 26), cu cele 12 luni de stagiu de cotizare la somaj trebuie sa o luati de la ambii angajatori (de la ultimul pentru o luna de zile si de la penultimul pentru celelalte 11 luni).
- Pentru a nu pierde timpul este bine ca adeverinta pentru somaj de la penultimul angajator sa o cereti de acum.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de somaj adrianparin adrianparin V rog sa-mi spun-ti daca am dreptul la somaj in situatia in care am avut contract pe perioada determinata un an respectiv de la 15.11.2012-15.12.2013, unde ... (vezi toată discuția)
Incetare cim pe durata ccc mihaela2014 mihaela2014 Buna ziua, Am si eu o intrebare, am avut cim pe durata determ din noiemb 2012 ult act aditional fiind pana la 1 sept 2014, nu au dorit sa mi prelung ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa ccc sandycraciun sandycraciun Buna ziua, In perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2010 am fost angajata cu contract pe perioada determinata. Din iaunuarie 2011 am intrat in concediu de ... (vezi toată discuția)