avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Cumpararea unei FUNDATII
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Cumpararea unei FUNDATII

Buna ziua,

Urmeaza sa cumpar o fundatie existenta din anul 1990, cu activitate si patrimoniu. Intrebarea mea este, Avand patrimoniul corespunzator salariului din acel an adica 1990, eu trebuie sa aduc patrimoniul la salarul minim pe economie existent azi?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: carina_10 , utilizator 15:54, 24 Februarie 2009
In opinia mea, notiunea de vinzare cumparare nu se poate aplica cu referire la o persoana juridica fara scop lucrativ, cum este o fundatie.
Dupa ce m-am documentat, am inteles ca nu se poate cumpara sau vinde o fundatie. Nu am inteles exact ce anume se poate face ca eu sa intru in posesia acesteia, adica se schimba actul constitutiv, membrii etc, sau patrimoniul ramane acelasi sau trebuie actualizat?
Din pacate, nu puteti "intra in posesia unei fundatii". Ma tem ca faceti o confuzie intre asociatie si fundatie. Daca intr-o asociatie, pe parcursul functionarii ei se pot asocia si alte persoane, fundatia este creata de unul sau mai multi fondatori, care constituie un patrimoniu afectat permanent si irevocabil realizarii unui scop. Pentru a va lamuri si mai bine trebuie sa mergeti la actul constitutiv si statutul fundatiei, pentru ca aceste documente sunt cele care circumscriu atit infiintarea cit si functionarea si posibilitatile de modificare. Patrimoniul initial afectat scopului fundatiei, nu trebuie actualizat ci doar sa asigure indeplinirea scopului pentru care a fost constituita fundatia.
Mirela Letea a scris:

Dupa ce m-am documentat, am inteles ca nu se poate cumpara sau vinde o fundatie. Nu am inteles exact ce anume se poate face ca eu sa intru in posesia acesteia, adica se schimba actul constitutiv, membrii etc, sau patrimoniul ramane acelasi sau trebuie actualizat?


Se poate modifica actul constitutiv sau statutul fundatiei, astfel incat dvs sa fiti numita membru al Consiliului Director al fundatiei.
Fondatorul/fondatorii te pot numi in functia de presedinte al consiliului de conducere al fundatiei si iti pot transfera atributiile lor de modificare a actului constitutiv.
Ca sa mentii controlul absolut, ai nevoie ca fondatorii sa dea declaratie de retragere irevocabila din Fundatie si de renuntare la prerogativele lor decizionale din Fundatie.

Este destul de complicat, dar nu imposibil.
Fundatia nu are membri.

Alberto Kurtyan

Alte discuții în legătură

Fundatie sau asociatie gadeadan gadeadan Care este concret diferenta dintre o fundatie sau asociatie culturala sau care sunt avantajele sau dezavantajele comparativ (vezi toată discuția)
Asociatie infiintata in baza legii 21/1924 ContSters79137 ContSters79137 Asociatia in cauza a fost infiintata in 1999, in baza legii 21/1924, deci cea de dinainte de aprobarea OG 26/2000. Actul de constituire - Statut, ca doar atat ... (vezi toată discuția)
Schimbare membru fondator / presedinte puuv puuv Buna ziua, La infiintare am facut urmatoarele: acord de asociere intre cei 3 membri fondatori depus fiecare in banca aportul initial gasit un ... (vezi toată discuția)