avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajat nu ridica convocator disciplinar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajat nu ridica convocator disciplinar

Buna!
Ma confrunt cu o situatie pe care poate ati intalnit-o si voi pana acum.
La momentul in care am inceput sa lucrez la actuala firma am gasit pontate absente nemotivat cateva persoane de mult timp.
M-am asigurat ca li se face referat disciplinar si le-am trimis convocatoare prin posta cu confirmare de primire.
Astfel am concediat 4 persoane care nu s-au prezentat dupa ce li s-a intocmit procesul-verbal constatator.
Problema este ca doua persoane nu au ridicat de la posta convocatoarele si le ducem dupa noi asa.
Nu sunt in localitatea in care avem noi sediul si inteleg ca sunt de negasit.
Ce imi propuneti sa fac in acest caz?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: meridianbet_hr , utilizator 10:39, 10 Februarie 2009
Eu as:
1. verifica care este ultima adresa pe care o am la personal
2. trimite doua convocatoare recomandate cu confirmare de primire - dupa ce mi s-ar intoarce primul, as mai trimte unul. Toate astea cu respectarea termenului de 5 zile intre presupusa data a receptionarii si data cercetarii.#-o
3. urmari pe site-ul postei cand s-a intors ultima trimitere la angajator (mai castigati o zi, inainte sa ajunga efectiv la dvs. plicul returnat).
4. tine sedinta si as constata ca absentul nu se prezinta fara sa fi comunicat vreun motiv obectiv sau nu.
5. desfacere disciplinara cim, fara cercetare.

As mai fi atent sa nu depasesc termenul de 30 zile intre data la care angajatorul (n.b. prin organele de conducere) a luat la cunostiinta despre sav. abaterii si data emiterii deciziei. Asta este adevarata provocare cu absentii#-o, din pacate.
Daca sunteti in pericol sa depasiti termenul, puteti incerca si sa nu mai faceti a doua trimitere postala, si sa aplicati sactiune in baza unei singure convocari nereceptionate.
Tot din pacate, odata indeplinite cele de mai sus, problema "adrisant nu se gaseste" se va ivi si la comunicarea deciziei.
(am auzit de contestatii formulate dupa 2 ani de la concediere, cand concediatul s-a intors din...Tenerife?!***!? si a aflat de decizie, termenul de contestare curgand de la ... comunicareX-( )
Va doresc succes.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Februarie 2009
smeagull, utilizator
Art. 267. [cercetarea disciplinară]
(1) Sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o măsură, cu excepţia celei prevăzute la art. 264 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.
(2) În vederea desfăşurării cercetării disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris de persoana împuternicită de către angajator să realizeze cercetarea, precizându-se obiectul, data, ora şi locul întrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea făcută în condiţiile prevăzute la alin. (2) fără un motiv obiectiv dă dreptul angajatorului să dispună sancţionarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile.

In cazul in care persoana nu s-a prezentat sa isi ridice convocare care banuiesc ca i-a fost trimisa prin posta cu confirmare de primire, posta va trimite inapoi convocarea pe plicul careia se specifica motivul neridicarii de la posta.
In acest caz ii mai trimite-ti inca o convocare si daca nici atunci nu o ridica de la posta aveti toate drepturile sa-i incheiati contractul de munca pentru neprezentare.
In conformitate cu prevederile CCMUNN pe anii 2007-2010:
Art. 75. - (1) Sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o sancţiune nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.
(2) Pentru cercetarea abaterii disciplinare şi propunerea sancţiunii, angajatorul constituie o comisie. Din comisie va face parte fără drept de vot, în calitate de observator, şi un reprezentant al organizaţiei sindicale al cărei membru este salariatul cercetat.
(3) Comisia îl va convoca în scris pe salariatul cercetat, cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte. Convocarea va indica cel puţin motivul, data, ora şi locul întrevederii.
(4) În cadrul cercetării se vor stabili faptele şi urmările acestora, împrejurările în care au fost săvârşite, precum şi orice date concludente pe baza cărora să se poată stabili existenţa sau inexistenţa vinovăţiei. Ascultarea şi verificarea apărărilor salariatului cercetat sunt obligatorii.
(5) Neprezentarea salariatului la convocarea făcută în condiţiile prevăzute la alin. (4) fără un motiv obiectiv dă dreptul angajatorului să dispună sancţionarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile.
(6) Activitatea de cercetare a abaterii disciplinare impune stabilirea următoarelor aspecte:
a) împrejurările în care fapta a fost săvârşită;
b) gradul de vinovăţie a salariatului;
c) consecinţele abaterii disciplinare;
d) comportarea generală în serviciu a salariatului;
e) eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.
(7) Salariatul are dreptul să cunoască toate actele şi faptele cercetării şi să solicite în apărare probele pe care le consideră necesare.
(8) Comisia propune aplicarea sau neaplicarea unei sancţiuni disciplinare după finalizarea cercetării.
(9) Lucrările comisiei de disciplină se consemnează într-un registru de procese-verbale.
(10) La stabilirea sancţiunii se va ţine seama de cauzele şi gravitatea faptei, de împrejurările în care fapta a fost comisă, de gradul de vinovăţie a salariatului, de eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.
(11) În baza propunerii comisiei de disciplină angajatorul va emite decizia de sancţionare.

In situatia in care dumneavoastra ati respectat dispozitiile legale si l-ati convocat la cercetarea disciplinara, insa scrisoarea cu confirmare de primire a convocarii s-a reintors la unitate inainte de implinirea datei de efectuuare a cecetarii disciplinare nu mai sunteti nevoita sa il mai citati odata.
Va zis caz concret, cu care m-am confruntat: Un salariat, conducator auto, nu se mai prezinta la munca. Absenteaza o saptamana nemotivat....transmitand verbal ca nu mai vine la munca. L-am convocat pentru cercetarea disciplinara, trimitand la adresa din actul de identitate scrisoare cu confirmare de primire. Cu 2 zile inainte de dat programata pentru efectuarea cercetarii disciplinare primesc scrisoarea inapoi cu mentiunea factorului postal:"destinatar lipsa de la domiciliu, parintii refuza sa primesca scrisoare". Mentionez ca l-am anuntat si telefonic. Am asteptat data si ora stabilita pentru cercetarea disciplinara , am incheiat referatul si s-a stabilit aplicarea sanctiunii desfacerii CIM. Am emis decizia.....iar la ITM , cand m-am prezentat sa inregistrez decizia totul a fost ok, depunand copie de pe scrisoarea respectiva , cu mentiunile factorului postal.
2007_rozi a scris:

Am emis decizia.....iar la ITM , cand m-am prezentat sa inregistrez decizia totul a fost ok, depunand copie de pe scrisoarea respectiva , cu mentiunile factorului postal.


eu sunt mai catolic decat papa de frica instantelor de judecata, nu a ITM. de acolo excesul de convocatoare...
Consider sfatul lui Rozi foarte bun.
In cazul in care convocarea nu este ridicata de posta, este mai bine sa se trimita si a doua convocare salariatului. Daca nici la a doua convocare nu se prezinta, atunci se poate desface c.i.m. disciplinar.

Alte discuții în legătură

Concediere danidaniela3 danidaniela3 Buna seara, Am un agajat care nu s-a przentat la lucru de 2 luni .I-am trimis 2 adrese prin care ii solicitam prezenta la sediul unitatii in vederea ... (vezi toată discuția)
Desfacerea contractului individual de munca pt absente nemotivate carmen64 carmen64 am mai multi angajati care lipsesc nemotivat de mai mult de o luna de zile ce pot sa fac in cazul lor? cum pot sa le desfac contractul ? (vezi toată discuția)
Incetare contract de munca ranya ranya am un salariat care din 15 martie nu a mai venit la munca, a spus ca este bolnav si va veni, ne-a dus cu vorba din saptamana in saptamana si din zi in zi. A ... (vezi toată discuția)