avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recunoastere copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recunoastere copil

am o intrebare.??????????????Ce se poate intampla cand o mama declara,la un moment dat, ca minorul aflat in grija ei ,rezultat dintr-o relatie de concubinaj, nu este copilul celui care figureaza in certificatul de nastere ca fiind tatal acestuia. cu toate ca respectivul tata a platit pensie alimentara si a vizitat copilul. Cum poate fi rectificata o astfel de "eroare".?
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 17:54, 16 Decembrie 2012
Dumneavoastra puteti deschide un proces de tagada paternitatii ori mama copilului poate deschide un proces de stabilirea paternitatii, dupa care va fi citat si adevaratul tata. Se va face expertiza minorului si tataului biologic si se va restabili situatia.Certificatul de nastere va fi anulat .
Art. 58 alin. 1 C. fam. prevede, în aceeasi termeni - ca si art. 49 C. fam., privitor la contestarea recunoasterii maternitatii -, ca "recunoasterea care nu corespunde adevarului poate fi contestata de orice persoana interesata", deci, si de însusi autorul recunoasterii. Cele aratate cu referire la contestarea maternitatii sunt deopotriva valabile, mutatis mutandis, si în ce priveste contestarea paternitatii.
Prevederile mentionate mai sus sunt abrogate de ceva vreme, au fost inlocuite de prevederile codului civil
daca cel care figureaza in certificat ca "tatal".... refuza sa accepte doar din afirmatia mamei ca nu este el tatal biologic........va putea cere efectuarea unui test de paternitate????? ce se intampla daca mama nu este de acord??????? si doreste pe cale amiabila sa fie declarat nul acel certificat de nastere
Nu se poate declara nul un certificat de nastere „pe cale amiabila”. Se va realiza un test de paternitate, indiferent de ce vrea mama, și se va afla adevarul iar instanta va decide in consecinta.

Alte discuții în legătură

Ajutor- filiatie Ana-Armina Ana-Armina Buna ziua!Am o problema destul de mare.Sora mea a ramas insarcinata,nefind casatorit cu tatal copilului acesta a refuzat sa treaca copil pe numele lui.De ... (vezi toată discuția)
Cererea efectuãrii testului de paternitate dupa 14 ani paramore paramore Bună! Se poate cere de către tată efectuarea unui test de paternitate dacă minorul a împlinit deja vârsta de 14 ani? Copilul a fost conceput ... (vezi toată discuția)
Acte copil mircea15032007 mircea15032007 STIMATI DOMNI , AM UN PRIETEN SI ARE O PROBLEMA VOARTE GRAVA , AS VREA DACA PUTETI SA MA AJUTATI SAU SA IMI DATI UN SFAT CE SA FACA . PRITENUL NOSTRU DE ... (vezi toată discuția)