avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... am cumpãrat cu datorii sau fãrã?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

am cumpãrat cu datorii sau fãrã?

Buna ziua,
Este vorba despre o chestiune complicată pentru mine (proaspăt proprietar de garsonieră) si, bănuiesc, simplă pentru cei ce activează in domeniu.
Am cumpărat o garsonieră iar pe aceea chitanță de la administrator scrie clar că fostul proprietar NU are datorii. După ce m-am mutat, mi s-a adus la cunoștință că furnizorul de apă rece nu are contract individual pt fiecare apartament ci este pe întraga Asociație. Totul okay, numai că, Asociația a înregistrat niște pierderi mari de apă în perioada când eu NU eram proprietar si tot in aceeași perioadă datoria a fost esalonată pentru fiecare garsonieră în parte (adică 50 lei lunar timp de 2 ani). Fostul proprietar a plătit cât a stat acolo și apoi mi-a vândut mie. Așadar, mi s-a impus sa plătesc aceasta suma timp de inca un an, sumă ce reprezintă datoria fostului proprietar, eu nefiind acolo nici când s-au produs pagubele nici când s-a făcut eșalonarea datoriei. Bref:
-trebuie să plătesc acea sumă, ținând cont că nu am NICIO treabă cu ea (nu eram proprietar când s-au făcut aceste chestiuni) și nici nu am semnat nimic cu Asociația (cum că fac parte din ea sau alte chestii)
-mi se pare tare ciudat cum că o datorie se transmite prin locuița respectivă, si nu prin proprietar (Administratorul mi-a dat de inteles că datoria este a „apartamentului” și nu a proprietarului :wassat:)
-în aceste condiții, la ce bun mai servește acea adeverință (necesara vânzării/cumpărării) care stipulează clar că proprietarul nu are datorii)?

Vă rog, de asemenea, să imi dati și trimiteri către legile respective.
Vă multumesc,
Cu stimă, I.D.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:03, 21 Decembrie 2012
Administratorul are dreptate cand spune ca aceasta suma din trecut menita sa acopere o frauda (probabil a unui fost administrator) este a apartamentului. Pentru ca suma s-a impartit pe apartamente, asa cum se repartizeaza orice cheltuiala.

Pe de alta parte, in adeverinta pe care i-a dat-o vechiului proprietar, necesara la notar ca sa poata vinde apartamentul, el a scris ca acesta nu are datorii deoarece tot ce s-a pus pe liste pana la acel moment a fost platit, deci pe liste nu mai exista vreun debit de achitat.
N-ar fi putut scrie ca mai sunt de achitat niste sume care vor fi....sau nu vor fi, repartizate in viitor.
Este aceeasi logica ca atunci cand frauda s-ar fi descoperit la o luna dupa ce v-ati fi mutat, s-ar fi hotarat in AG sa se repartizeze pana una-alta aceasta suma tuturor apartamentelor, inclusiv celui al dv. (pana se va recupera aceasta suma in viitor) si ar fi trebuit sa o achitati.

Practic nu este o datorie a apartamentului sau vechiului proprietar pentru ca nu si-a platit intretinerea, ci este o suma care ar putea fi recuperata in viitor prin proces in instanta si returnata proprietarilor, deci si dv. Asa ceva nu se putea scrie in adeverinta.

Cu toate acestea, daca ati fi discutat cu administratorul, inainte de a cumpara locuinta, poate ca el, informal, v-ar fi spus de aceasta suma pe care o veti tot plati lunar pana la acoperirea ei si ati fi fost in cunostinta de cauza.

Si nu putea sa scrie despre aceasta suma si pentru faptul ca nu se putea sti daca acea suma nu s-ar fi putut recupera peste o luna, doua, un an, suma, cum am zis, care se va returna celor care au "imprumutat" asociatia pentru a iesi din impas, a plati facturile restante si a avea utilitati.

Userul precizeaza clar : pierderi de apa inregistrate inainte de cumpararea apartamentului. Teoria cu frauda ...:"> . Doar nu o fi furat administratorul apa din teava proprietarilor cu cisterna CFR ?.
Ultima modificare: Luni, 17 Decembrie 2012
johnpescar, utilizator
Da, da, faceti socoteala ca un singur apartament plateste timp de 2 ani cate 50 lei / luna = 1200 lei.
10 apartamente ar plati 12.000 lei. Banuiesc ca sunt mai mult de 10 apartamente in blocul acela.
La asa suma ce pierderi de apa trebuie sa ai?
Dumneavoastra ati cumparat apartamentul intocmind actele la un notar, care a tinut seama ca adeverinta asociatiei arata ca proprietatea este fara datorii. Deaceea, datoriile ce apar inainte de data vanzarii-cumpararii nu va apartin, nu trebuie sa platiti nimic, va aparati cu un act valabil contractul de vanzare- cumparare .
Ultima modificare: Marți, 18 Decembrie 2012
johnpescar, utilizator
Deci s-a furat apă înainte prin niste tevi ilegale. Apa Nova s-a sesizat si a pus Asociatia la plata furtului. Eu as vrea o lege ca sa am baza legală la un eventual proces....

Alte discuții în legătură

Apartament nou cumparat - obligatie plata restante crisadi crisadi buna ziua am cumparat un apartament prin \" Prima casa\" in iunie 2010. In fiecare luna imi vine la intretinere 25 ron - rata Radet. am intrebat ce este cu ... (vezi toată discuția)
Repartizare sume fraudate in asociatie Draganleia Draganleia Buna seara, sunt membra unei asociatii de proprietari. Sunt debransata din 2002 de la termoficare si gaze si din 2010 de la apa canal In urma unei fraude a ... (vezi toată discuția)
Buni de plata ? mariapatru mariapatru intru direct in subiect. in 2008 am cumparat un apartament, dar ptr. ca eram insarcinata, am ramas in cel pe care il aveam deja. renovarea a intarziat, intre ... (vezi toată discuția)