avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... pfa
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

pfa

Buna ziua,
sunt asistent medical,cu autorizatie de libera practica,si as vrea sa infiintez un PFA,pentru a putea colabora cu un cabinet medical individul.ce contributii trebuie sa platesc.
Mentionez ca nu am contract de munca la o alta societate.Voi primi de la cabinetul medical 900 lei brut
Multumesc
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 08:17, 21 Decembrie 2012
Daca nu lucrati deja cu ctr de munca in alta parte aveti de plata :
- impozit 16 %
- Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) 5.5 % din Venitul net anual REALIZAT exclusiv cheltuielile reprezentând contributii sociale (diferenta dintre totalul veniturilor încasate si cheltuielile efectuate în scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contributii sociale), sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la cele 12 luni ale anului, si nu poate fi mai mica decât un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia. trebuei depusa D 220 la anaf

- Contributia de asigurari sociale (CAS) 31.5 % din Venitul DECLARAT (venitul pentru care doresc persoanele sa se asigure), care nu poate fi mai mic de 35% din câstigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ( 741 lei) si nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câstig (10.585 lei) - se compleaza si se depune D 600 la anaf

- somaj optional.

Daca sunteti angajat taiati din ce am scris mai sus CAS-ul
Ultima modificare: Marți, 18 Decembrie 2012
Vlajoaga Robert PFA, Contabil
atentie insa la aceasta colaborare care pare a fi una dependenta.

conform art. 7 din codul fiscal

Definiţii ale termenilor comuni
(1) În înţelesul prezentului cod, cu excepţia titlului VI, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
1. activitate - orice activitate desfăşurată de către o persoană în scopul obţinerii de venit;
2. activitate dependentă - orice activitate desfăşurată de o persoană fizică într-o relaţie de angajare;

2.1. Orice activitate poate fi reconsiderată ca activitate dependentă dacă îndeplineşte cel puţin unul dintre următoarele criterii:
a) beneficiarul de venit se află într-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit, respectiv organele de conducere ale plătitorului de venit, şi respectă condiţiile de muncă impuse de acesta, cum ar fi: atribuţiile ce îi revin şi modul de îndeplinire a acestora, locul desfăşurării activităţii, programul de lucru;
b) în prestarea activităţii, beneficiarul de venit foloseşte exclusiv baza materială a plătitorului de venit, respectiv spaţii cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecţie, unelte de muncă sau altele asemenea şi contribuie cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;
c) plătitorul de venit suportă în interesul desfăşurării activităţii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detaşare în ţară şi în străinătate, precum şi alte cheltuieli de această natură;
d) plătitorul de venit suportă indemnizaţia de concediu de odihnă şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă, în contul beneficiarului de venit.

2.2. În cazul reconsiderării unei activităţi ca activitate dependentă, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate și virate, fiind datorate solidar de către plătitorul şi beneficiarul de venit. În acest caz se aplică regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate în afara funcţiei de bază.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare pfa dorina49 dorina49 Buna ziua, doresc sa aflu ce documente sunt necesare si ce taxe trebuiesc achitate pentru infiintare PFA? (vezi toată discuția)
Drepturi de autor marilena@m marilena@m buna ziua, am tot citit despre viitoarea taxare a veniturilor din drepturi de autor cu toate contributiile sociale ca si in cazul venitului aferent ... (vezi toată discuția)
Contributii pentru internship platit mihaela_1968 mihaela_1968 Buna ziua! Stiti cumva ce contributii trebuie platite pentru un contract de internship platit, o jumatate de norma, 600 lei/luna? Va multumesc! (vezi toată discuția)