avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1057 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Obligatiile conducatorului auto dupa ce plangerea ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Obligatiile conducatorului auto dupa ce plangerea contraventionala a fost respinsa pe cale de exceptie a perimarii, invocata din oficiu de instanta?

In luna oct.2009 o persoana, in calitate de conducator auto, a fost sanctionata contraventional conf.art.101 alin.3 lit.a) cu puncte de penalizare si aplicarea sanctiunilor complementare de puncte amenda si suspendarea permisului pentru 60 zile.
Impotriva pv de sanctionare s-a formulat plangere contraventionala in termenul legal de 15 zile.
Petentul s-a prezentat la primul termen-26.02.2010-cand cauza a fost amanata pe lipsa procedura.
Ulterior,plecand din tara si neprimind alte citatii sau instiintari si neputand sa verifice stadiul dosarului, nu s-a mai prezentat la niciunul din termene si nici nu a solicitat repunerea pe rol.
Astfel, instanta din oficiu a invocat exceptia perimarii si desi la acest termen s-a incercat sa se dovedeasca ca perimarea nu a intervenit din cauze imputabile petentului si s-a solicitat suspendarea perimarii, instanta a pronuntat in 23.04.2012 , in lipsa, hotararea prin care admite exceptia perimarii si constata actiunea ca fiind perimata.Hotararea nu a fost comunicata petentului.
Avand in vedere prev.art.254 C.pr.civ.s-a formulat o noua plangere, in termen legal,care are ca prim termen de judecata 10.01.2013.
Deoarece petentul nu a luat act de pronuntare nu a stiut cand trebuie sa predea permisul la politie.Mai mult, a considerat ca formuland o noua plangere nu are aceasta obligatie pana la ramanerea definitiva si irevocabila a unei hotarari nefavorabile.
Deoarece nu a predat permisul , politia a prelungit perioada de suspendare dela 60 zile la 90 zile incepand cu 20.07.2012, masura de care petentul a luat act in luna oct.2012 cand a solicitat cazierul rutier necesar pentru angajare.
Masura precum si perioada de suspendare nu au fost comunicate petentului. Deasemenea nu s-a comunicat acestuia obligatia de a preda permisul.
Fata de cele relatate va rog sa imi comunicati, dupa parerea dvs.urmatoarele:
- ce obligatii are petentul in aceasta situatie avand in vedere si termenul de prescriptie al masurii complementare de suspendare a permisului, de 5 ani, conf.art.121din OG 195/2002, act.Termenul de suspendare nu a expirat in 20.10. 2012 asa cum este mentionat in cazier?
Petentul trebuie sa stea ingrijorat pana la trecerea celor 5 ani, adica pana in 20.07.2017? Ce trebuie sa faca organul de politie?
- termenul de suspendare nu este compus din 15 zile dela pronuntare(pt.predare permis-restituit prin certificat de grefa)+ perioada de suspendare-60 zile+30 zile in caz de nepredare? De ce trebuie sa se astepte executarea masurii de suspendare pe toata durata de prescriptie de 5 ani.Conf. mentiunii din cazierul rutier rezulta ca masura suspendarii a incetat in 20.10.2012(90 zile:20.07-20.10.2012). Asa este?
- s-a procedat bine formuland o noua plangere imediat dupa pronuntare? la acea data nu exista posibilitatea de a ataca hotararea instantei asa cum se intampla incepand din 18.07.2012 (Dec.Curtii Constitut.nr.500/2012).
- instanta din oficiu sau alta parte interesata poate invoca exceptia autoritatii de lucru judecat? Precizez ca respingerea plangerii initiale s-a facut pe cale de exceptie a perimarii si nu urmare a judecatii cauzei.
- ce cale de urmat vedeti ca fiind legal posibila in acest moment pt. a nu fi in situatia de a se intocmi dosar penal pt. conducerea cu permis suspendat?

Multumesc din suflet tuturor care sacrifica din timpul lor pt. a ma sprijini in clarificare spetei.
Astept cu nerabdare puncte de vedere tinand cond de termenul de judecata de 10.01.2013.

O seara placuta.
Ultima modificare: Luni, 17 Decembrie 2012
nicolauviorel, utilizator

Alte discuții în legătură

Vă salut cu respect! vă învederez în cele ce urmează următoarea ... Vali Stănescu Vali Stănescu Vă salut cu respect! Vă învederez în cele ce urmează următoarea situație de fapt: -în luna septembrie 2021 se întocmește proces-verbal de constatare ... (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala- raspuns cerere perimare ,ce inseamna exact adydorel33 adydorel33 Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti daca puteti, am urmatoarea situatie: Am facut contestatie (plangere contraventionala) in 2010 deoarece mi-a suspendat ... (vezi toată discuția)
Mi s-a retinut permisul de conducere chiar daca amenda se anuleaza prin hotarare judecatoreasca si se inlocuieste cu avertisment miroslavmihai miroslavmihai Buna ziua, Am sa incerc sa fiu cat mai scurt. Mi s-a retinut permisul pe 07.04.2010 dupa ce pe 04.11.2008 am obtinut o hotare judecatoreasca ce prevede ... (vezi toată discuția)