avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... despre decizia de concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

despre decizia de concediere

Va rog sa-mi dati un sfat! Cel de la personal a emis o decizie de concediere individuala conf. art.65 alin (1), care a respectat forma impusa de lege (motivele, durata preavizului, propunerea de a ocupa un loc de munca vacant existent in unitate si data pana la care trebuia sa opteze salariatul si termenul legal de contestatie).Salariatul nu a dat nici un raspuns, termenul de preaviz intrand in vigoare de la data luarii la cunostinta.
Preavizul era de 20 de zile lucratoare, dar salariatul a venit cu un concediu medical si termenul de preaviz s-a prelungit.
Problema intervine acum deoarece la expirarea termenului, cel de la personal a emis o decizie care a fost trimisa la ITM in termen de 5 zile, de desfacere a CIM ca urmare a deciziei de concediere, in care nu a mai precizat termenul de preaviz, deoarece asa era formularul celor de la ITM, dar era precizat iarasi un termen de contestatie.Salariatul a dat in judecata societatea pentru emiterea deciziei de concediere, dar i-a fost respinsa contestatia, iar cum da iarasi in judecata societatea pentru emiterea deciziei de desfacere a CIM pentru ca nu era precizat termenul de preaviz. Conform art. 283 din CM avea dreptul de contestatie in termen de 30 de zile de la data comunicarii deciziei de incetare a CIM. As putea sa ma leg de faptul acesta?
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 22:57, 5 Februarie 2009
daca nu a contestat decizia in termenul prevazut, puteti invoca tardivitatea
Puteti invoca exceptia tardivitatii constestatiei de anulare a deciziei de concediere. Insa, trebuie sa faceti dovada ca de la data primirii acestei decizii si pana la introducerea contestatiei au trecut mai mult de 30 de zile calendaristice (in speta, fiind vorba de cel putin 32 de zile deoarece nu se ia in calcul acestui termen nici ziua cand incepe si nici ziua cand se termina).
Puteti invoca si autoritatea de lucru judecat. instanta s-a pronuntat odata cu privire la acest caz. si daca considera ca decizia nu a fost corect incheiata incalcandu-se dispozitiile codului muncii se sesiza si din oficiu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs pierdut inseamna contestatie la executare? ContSters83715 ContSters83715 am pierdut un litigiu de munca la recurs, la fond am castigat, am fost reintegrat, mi s-au platit salarii. Cand am pierdut... mi s-a pus in vedere de pe o zi ... (vezi toată discuția)
Contestatie data deciziei de cocediere amya1808 amya1808 Este lovita de nulitate o decizie de concediere in baza art. 61 lit a Codul Muncii, comunicata prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, daca in ... (vezi toată discuția)
Decizie de incetare a contractului de munca jianumarian jianumarian Buna seara, Spuneti-mi va rog: la terminarea preavizului, angajatorul este obligat sa elibereze decizia de incetare a contractului de munca? Sau ma poate ... (vezi toată discuția)