avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 954 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... DEMISIE FARA PREAVIZ
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

DEMISIE FARA PREAVIZ

In cazul demisiei fara preaviz, prevazuta de art.79 alin.8 din codul munci, simpla enumerare a obligatiilor pe care salariatul considera ca nu au fost respectate de angajator, este suficient pentru incetarea raporturilor juridice de munca, fara a fi nevoie sa si dovedeasca acest lucru?
Problema este ca intr-o asemenea situatie, aceasta posibilitate facila pusa la dispozitia salariatului de a pleca fara respectarea termenului de preaviz, nu creaza posibilitatea de o transforma intr-un abuz de drept?
Cu alte cuvinte notificarea de demisie in situatia prevazuta de art.79 alin.8 din codul munci, nu ar trebuii insotita si de dovezi cu privire la indeplinirea ipotezei normei juridice?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:48, 6 Februarie 2009
adelaida_07 a scris:

monya a scris:

salariatul poate demisiona fara respectarea preavizului doar in cazul neindeplinirii de catre angajator a obligatiilor de plata salariului prevazut in contractul de munca

De unde pana unde considerati ca doar in acest caz se considera ca angajatorul nu si-a respectat obligatii asumate prin CIM, acte aditionale, CCM ........

n am zis ca acesta ar fi singurul caz, am exemplificat
În temeiul art. 78 alin. (8) din Codul muncii, salariatul poate demisiona fără preaviz în cazul încălcării de către angajator a obligaţiilor izvorând din lege sau din contractul individual de munca.
Chiar si in contextul reglementarii actuale, salariatul nu poate demisiona fara preaviz decat daca este prejudiciat in mod cert si nemijlocit.
Alături de posibilitatea de a demisiona fără preaviz în cazul încălcării de către angajator a obligaţiilor sale, salariatul îşi păstrează şi dreptul de a sesiza instanţa judecătorească.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie simonaadriana simonaadriana As dori sa stiu daca este obligatorie perioada de preaviz in caz de demisie daca angajatorul nu si-a achitat indatoriile, adica nu ne-a platit de 3 luni ... (vezi toată discuția)
Inplicatii juridice anidarius anidarius Sunt Director Economic, si de 2luni firma nu mi-a mai facut platile salariale. Ce implicatii juridice ar rezulta daca in cateva zile imi voi prezenta demisia ... (vezi toată discuția)
Demisie ionut3 ionut3 pot sa imi dau demisia daca nu mi-au bagat salariul la timp?eu mi-am depus demisia dar nu m-am dus in preaviz si acum vor sa ma bage in consiliu de disciplina ... (vezi toată discuția)