avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 314 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturi ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturi salariale/insolventa/reorganizare/faliment/recuperare creante!

Buna seara! Am castigat prin proces cu firma la care am lucrat drepturile salariale pana la data reincadrarii efective. Pana la judecarea recursului (facut de firma) pe care l-am castigat....firma a intrat in procedura de insolventa.
Acum sunt chemat sa votez planul de reorganizare. Ce este mai avantajos.....sa votez reorganizarea sau nu?! Daca nu se voteaza pentru reorganizare se declara falimentul. Personal nu cred ca reorganizarea va face altceva decat sa dea din nou acces administratorului la resursele firmei si sa le "adaposteasca". Nu cred ca firma prin planul de reorganizare.....cu 3 angajati in urmatorii 3 ani v-a putea sa produca 3 milioane de euro sa acopere datoriile.
Eu sunt primul pe tabelul de creante.....cu o creanta de natura salariala.

PUNCTUAL:
1. Am sanse sa mai recuperez banii daca se reorganizeaza firma?!
2. Am sanse sa recuperez banii in caz de faliment?!
3. Creantele de natura salariala sunt prioritare celor de natura bugetara si celor provenite din garantii bancare?!
4. Am inteles ca un alt coleg si-a recuperat banii pentru ca el a intentat proces dupa declansarea procedurii de insolventa.....ce importanta are momentul declansarii actiunii.....atat el cat si eu am obtinut sentinte favorabile in timp ce firma se afla in procedura de insolvnta!
5. Pot executa silit firma in aceasta etapa?!....daca nu acum.....cand?!
Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
O seara placuta!
Ultima modificare: Vineri, 21 Decembrie 2012
Mb2122, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:39, 3 Ianuarie 2013
1. Am sanse sa mai recuperez banii daca se reorganizeaza firma?!
Chiar daca societatea se reorganizeaza, creanta dvs va fi recuoperata ..

2. Am sanse sa recuperez banii in caz de faliment?!
Depinde de activul societatii , in cazul in care nu vor fi disponibilitati banesti .

3. Creantele de natura salariala sunt prioritare celor de natura bugetara si celor provenite din garantii bancare?!
Da, plata salariilor/creantelor salariale au prioritate fata de creantel ebugetare si cele bancare ..

4. Am inteles ca un alt coleg si-a recuperat banii pentru ca el a intentat proces dupa declansarea procedurii de insolventa.....ce importanta are momentul declansarii actiunii.....atat el cat si eu am obtinut sentinte favorabile in timp ce firma se afla in procedura de insolvnta!
5. Pot executa silit firma in aceasta etapa?!....daca nu acum.....cand?!

Se poate pune in executare acea hotarare favorabila dvs ...
Buna seara!

Vreau sa va intreb daca referitor la problema de mai sus...legat de recuperarea drepturilor salariale...este relevant momentul introducerii actiunii si pronuntatii solutiei (inclusiv in recurs) in raport cu declansarea procedurii de intrare in insolventa?
Va intreb acest lucru pentru ca cineva din partea administratorului judiciar al debitoarei mi-a transmis ca un alt coleg si-a incasat banii...si el actionand firma in instanta pentru a contesta decizia de concediere.
Practic si eu si el ne aflam in acelasi grafic. Am dat firma in judecata pana ca aceasta sa intre in insolventa si am primit solutiile dupa data intrarii in insolventa....inclusiv in recurs.
De asemenea va rog sa imi spuneti ordinea incasarii banilor, pe categorii de creditori, de la debitoare in caz de faliment tinand seama de faptul ca exista si garantii bancare.
In acelasi timp exista si lichiditati.....cine este indreptatit sa primeasca primul din lichiditati si in ce cuantum?!

Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 3 Ianuarie 2013
Mb2122, utilizator
In primul rand, se vor achita drepturile salariale restante si apoi celelalte creante ...

ART. 123 din Legea nr.85/2006:
Creanţele vor fi plătite, în cazul falimentului, în următoarea ordine:
1. taxele, timbrele sau orice alte cheltuieli aferente procedurii instituite prin prezenta lege, inclusiv cheltuielile necesare pentru conservarea şi administrarea bunurilor din averea debitorului, precum şi plata remuneraţiilor persoanelor angajate în condiţiile art. 10, art. 19 alin. (2), art. 23, 24 şi ale art. 98 alin. (3), sub rezerva celor prevăzute la art. 102 alin. (4);

2. creanţele izvorâte din raportul de muncă;

3. creanţele reprezentând creditele, cu dobânzile şi cheltuielile aferente, acordate după deschiderea procedurii, precum şi creanţele rezultând din continuarea activităţii debitorului după deschiderea procedurii;

4. creanţele bugetare;

5. creanţele reprezentând sumele datorate de către debitor unor terţi, în baza unor obligaţii de întreţinere, alocaţii pentru minori sau de plată a unor sume periodice destinate asigurării mijloacelor de existenţă;

6. creanţele reprezentând sumele stabilite de judecătorul-sindic pentru întreţinerea debitorului şi a familiei sale, dacă acesta este persoană fizică;

7. creanţele reprezentând credite bancare, cu cheltuielile şi dobânzile aferente, cele rezultate din livrări de produse, prestări de servicii sau alte lucrări, precum şi din chirii;

8. alte creanţe chirografare;

9. creanţele subordonate, în următoarea ordine de preferinţă:
a) creditele acordate persoanei juridice debitoare de către un asociat sau acţionar deţinând cel puţin 10% din capitalul social, respectiv din drepturile de vot în adunarea generală a asociaţilor, ori, după caz, de către un membru al grupului de interes economic;

b) creanţele izvorând din acte cu titlu gratuit.
Ultima modificare: Joi, 3 Ianuarie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare drepturi salariale si garantie de la o societate in insolventa musatmihai1988 musatmihai1988 Tatal meu este angajat la o firma de constructii de 10 ani ca sef statie betoane si gestionar nu si a mai primit drepturile salariale de vreo 8 luni avand si ... (vezi toată discuția)
Neplata taxelor catre stat GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, lucrez intr-o firma de 5 ani, timp in care mi-am luat salariul la timp. Am carte de munca, deci totul a decurs normal din punctul meu de ... (vezi toată discuția)
Faza de observatie esso esso daca e o societate debitoare este in insolventa faza de observatie si nu plateste facturi curente ,societatea creditoare poate cere falimentul.Mentionam ca ... (vezi toată discuția)