avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 452 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj locuinta achizitionata prin credit ipotecar
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj locuinta achizitionata prin credit ipotecar

Buna ziua,

Un bun prieten a divortat si urmeaza partajul.
Obiectul partajului il face si o casa de locuit achizitionata prin credit ipotecar in care imprumutati sunt ambii soti. Creditul este luat pe 20 ani, in franci elvetieni valoarea ratei crescund acum fata de acum 5 ani cind a fost contracat, cu mult peste valoarea locuintei care a scazut in ultima perioada .
Sotia nu mai doreste sa participe la plata ratelor ( ceditul este achitat jumatate ) dar nici nu vrea sa renunte la locuinta solicitant o suma considerabila pentru a renunta la aceasta.
Sotul din veniturile proprii nu mai poate achita rata de unul singur.
Daca locuinta va fi executata de banca, valoarea actuala a locuintei nu acopera valoarea ramasa de achitat din credit. Sotii raman in continuare datori, datoria se va impati prin partaj proportional cu veniturile? Sotia are salariul aproape tripu fata de cel al sotului.
Daca sotul achita integral locuinta ( imprumutand bani de la alta persoana ) acum dupa divort, valoarea achitata dupa divot mai face obiectul partajului ? Sau se imparte numai suma achitata de soti pana la divort proportional cu veniturile? Sotul nu doreste sa se piarda locuinta.

Multumesc,

Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 08:05, 29 Decembrie 2012
Daca acel credit e pe 20 de ani, au achitat 5 ani, cum e achitat jumatate ?

La partaj se impart si bunurile si datoriile. Cand se va stabili cota fiecaruia, daca unul din soti nu e de acord cu prezumtia de 50 % si va cere o cota majorata, va trebui sa dovedeasca ca a avut o contributie mai mare fie ca achizitionarea bunului, fie la plata datoriei.

Daca sotul vrea sa ramana cu bunul, din sulta cuvenita sotiei se va scade jumatate din datoria ramasa.

Daca nu vor mai achita ratele si bunul va fi vandut, banca va incerca sa recupereze de la oricare din soti, de la amandoi, orice bun prinde. Daca va fi vb de o poprire pe salariu, aceasta nu va va mai mare de 1/3, iar pt ca sotii sunt datori in mod egal fata de banca iar sotiei ii va retine ca suma mai mult, aceasta are interes sa actioneze in judecata pt a recupera diferenta intre ce plateste ea in plus fata de sot.

Daca sotul achita integral locuinta ( si va avea si probe solide in acest sens), se va considera ca a avut o contributie proprie mai mare si se va tine cont in stabilirea cotei, atribuirii bunului si stabilirea sultei.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire - succesiune k27lau k27lau In anul 2007, eram casatorit si am achizitionat impreuna cu fosta sotie un apartament prin credit ipotecat. In anul 2011, am divortat, de comun acord, nu am ... (vezi toată discuția)
Divort si partaj ContSters372523 ContSters372523 Buna ziua , sunt pe punctu de a divorta si se va face si partaju …acum doi ani am scos actele inainte cu 2 luni am facut un credit si am cumparat aparatura ... (vezi toată discuția)
Partaj a unor bunuri (apartament si masina) cumparate cu credit de la banca, aceasta avand drept de ipoteca de rang 1 Rares1bv Rares1bv In timpul casatoriei, am facut impreuna cu sotia un credit la o banca pentru achizitionarea unei locuinte (avansul de 4800 euro a fost platit de sotie din bani ... (vezi toată discuția)