avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... declararea judecatoreasca a disparitiei sau mortii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

declararea judecatoreasca a disparitiei sau mortii

in cazul unui unchi mostenitor a 1/4 dintr-un imobil disparut de mai mult de 50 de ani caruia nu i se cunaoste data nasterii ci doar faptul ca e nascut intre 1929-1934 din anumiti parinti si avand ultimul domiciliu cunoscut, se poate face delrararea judecatoreasca a disparitiei sau a mortii?
Cel mai recent răspuns: ContSters48919 , utilizator 09:29, 16 Februarie 2009
Tocmai avem un caz de disparitie si declarare a decesului, deci se poate. Da, sunt cateva conditii.
1. sa aveti ceva documente doveditoare a identitatii (buletin, certificat de nastere, pasaport,.)
2. sa se declare initial disparitia si apoi decesul
3. sa puteti dovedi sa s-au facut actiuni si demersuri de cautare a persoanei, premergatoare actiunii in justitie.
Singura dificultate ar fi audierea ca si martori a ultimelor persoane care au vazut persoana a carei disparitie se cere a fi constatata.:(
nu am nimic din aceste acte eu sunt nascuta cu 15 ani dupa data presupusei disparitii. Poate as putea obtine de la starea civila din localitatea de nastere a disparutului un certificat de nastere al acestuia dat find faptul ca ii cunosc parintii, dar el ar treui sa aiba acum vreo........80 de ani......si un alt amanun am inteles ca era o persoana bolnava psihic astfel incat in momentul disparitiei bunica vaduva si cu alti 3 copii in ingrijire s-a bucurat
Declararea judecatoreasca a mortii este precedata de declararea judecatoreasca a disparitiei pronuntata de instanta numai daca aceasta lipseste de la DOMICILIUL sau si daca a trecut un an de la data ultimelor stiri din care rezulta ca era in viata. Pentru declararea judecatoreasca a mortii trebuie ca de la data ultimelor stiri din care sa rezulte ca persoana disparuta era in viata sa fi trecut cel putin patru ani, iar de la data afisarii extrasului de pe hotararea prin care s-a declarat disparitia sa fi trecut sase luni.
În speţă, trebuie culese de informaţii de la organele de poliţie, precum si martori.

Pot face referire la Decretul-Lege 173 din 4 martie 1941 art.1 alin. 1 si alin. 2? Adica: "declararea mortii-la cererea oricarei persoane interesate sau a Ministerului public, disparutul poate fi declarat mort prin hotarare judecatoreasca 1) daca au trecut 10 ani de la data disparitiei.......2) daca au trecut 5 ani de la data ultimei stiri si 70 de ani de la nasterea lui........."

Alte discuții în legătură

Declararea judecatoreasca a mortii Adelina t Adelina t Am si eu o intrebare............Care este legea care reglementeaza procedura declararii judecatoresti a mortii?Si care ar fi intreaga procedura de urmat(ce ... (vezi toată discuția)
Certificat deces BX BX Daca o persoana este disparuta (de exemplu a disparut pe munte si nu a mai fost gasita), i se poate emite certificat de deces ? Daca da, dupa ce termen si in ... (vezi toată discuția)
Succesiune imposibila... ContSters117274 ContSters117274 tata mort din 1987, iar mama moarta din 1989 fara a i se elibera certificat de deces. cum este poibila succesiunea??? (vezi toată discuția)