avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificat deces
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificat deces

Daca o persoana este disparuta (de exemplu a disparut pe munte si nu a mai fost gasita), i se poate emite certificat de deces ?
Daca da, dupa ce termen si in ce conditii ?
Cel mai recent răspuns: BX , utilizator 15:09, 19 Noiembrie 2009
Decretul 31/1954:

ART. 16
Cel care lipseste de la domiciliul sau poate fi declarat disparut prin hotarire judecatoreasca, putindu-se institui curatela, daca a trecut un an de la data ultimelor stiri din care rezulta ca era in viata.
Cel astfel declarat disparut poate fi declarat mort, de asemenea prin hotarire judecatoreasca, daca de la data ultimelor stiri din care rezulta ca era in viata au trecut patru ani. Declararea mortii nu poate fi insa, hotarita mai ininte de implinirea unui termen de sase luni de la data afisarilor si publicarii extrasului de pe hotarirea prin care s-a declarat disparitia.
Cel disparut in cursul unor fapte de razboi, intr-un accident de caleferata, intr-un naufragiu sau intr-o alta imprejurare asemanatoare care indreptateste a se presupune decesul, poate fi declarat mort, fara a se mai declara in prealabil disparitia sa, daca a trecut cel putin un an de la data imprejurarii in care a avut loc disparitia.

ART. 17
Daca ziua ultimelor stiri despre cel care lipseste de la domiciliu nu se poate stabili, termenele prevazute in art. 16 alin. 1 si 2 se vor socoti de la sfirsitul lunii ultimelor stiri, iar in cazul in care nu se poate stabili nici luna, de la sfirsitul anului calendaristic.
Tot astfel, daca nu se poate stabili ziua imprejurarii in care a avut loc disparitia, termenul prevazut in art. 16 alin. 3 se va socoti de la sfirsitul lunii in care aceasta imprejurare s-a produs, iar in cazul in care nu se poate stabili nici luna, de la sfirsitul anului calendaristic.

ART. 18
Deindata ce hotarirea declarativa de moarte a ramas definitiva, cel disparut este socotit ca a murit la data stabilita prin hotarire, ca fiind aceea a mortii.
Data mortii disparutului se stabileste potrivit cu imprejurarile.
In lipsa de indicii indestulatoare, se va stabili ca data mortii stabilita potrivit dispozitiilor prezentului articol, daca se va dovedi ca adevarata o alta data.

ART. 19
Cel disparut este socotit a fi in viata daca nu a intervenit o hotarire declarativa de moarte, ramasa definitiva.

ART. 20
Daca cel declarat mort este in viata, se poate cere, oricind, anularea hotaririi prin care s-a declarat moartea.
Cel care a fost declarat mort, poate cere, dupa anularea hotaririi declarative de moarte, inapoierea bunurilor sale. Cu toate acestea, dobinditorul cu titlu oneros nu este obligat sa le inapoieze, decit daca se va face dovada ca la data dobindirii stia ca persoana declarata moarta este in viata.


LEGE nr. 173

pentru declararea mortii prezumate a celor disparuti



Capitolul 1

Declararea mortii

Art. 1. - La cererea oricarei persoane interesate sau a Ministerului Public, disparutul poate fi declarat mort prin hotarire judecatoreasca:
1. Daca au trecut 10 ani de la data ultimei stiri despre existenta celui disparut si 31 ani de la nasterea acestuia.
2. Daca au trecut 5 ani de la data ultimei stiri si 70 ani de la nasterea lui.
Termenul de 10 sau 5 ani, se va socoti de la cea din urma zi a anului in curgerea caruia, potrivit ultimei stiri, disparutul era inca in viata.
Art. 2. - Poate fi deasemeni declarat mort, in aceleasi conditiuni, acela care, oricare ar fi varsta lui, a disparut in astfel de imprejurari incat decesul trebuie privit ca sigur si au trecut 6 luni decand faptul a avut loc, iar daca data acestui fapt nu poate fi stabilita, de la data ultimei stiri.
Art. 3. - Instanta judecatoreasca va stabili in caz de declaratiune a mortii prin hotarirea sa, tinand seama de imprejurari, data la care se prezuma ca disparutul a murit.
In lipsa de indicii, se va considera drept data mortii ziua cand expira termenele prevazute de articolele de mai sus.
Art. 4. - Daca nu se dovedeste contrariu, se prezuma ca disparutul a fost in vieata pana la data pe care hotarirea declarativa o stabileste ca fiind aceea a mortii.
Art. 5. - Declaratiunea de moarte produce efectele juridice ale mortii.
Art. 6. - Daca cel declarat mort se inapoiaza sau daca dovada existentei lui este facuta, el reia bunurile sale in natura, iar daca aceasta nu este cu putinta, in masura imbogatirii posesorului.
Cand posesorul avea cunostinta ca cel declarat mort este in vieata, raspunderea se va stabili, socotindu-se pornita actiunea in revendicare din ziua cand buna credinta a incetat.
Daca se stabileste data mortii, aceleasi drepturi apartin celor care la acea data erau mostenitorii sai legitimi sau testamentari.

Capitolul 2

Administratiunea provizorie



Art. 7. - Tribunalul va putea ordona punerea sub administratiune provizorie a averii majorului disparut, daca nu este pus sub tutela sau curatela; cand disparutul a lasat un mandatar general, nu se va numi un administrator provizoriu decat daca s'a ivit vreo imprejurare care ar indreptati revocarea mandatului.
Administratorul provizoriu va fi numit de instanta judecatoreasca.
Art. 8. - Regulele prescrise pentru tutela interzisului, in afara de acelea privitoare la persoana, se vor aplica si administratiunii provizorii, intrucat nu se dispune altfel.
Administratiunea provizorie va fiinta fara consiliul de familie.
Art. 9. - Inchirierea sau arendarea pe mai mult de un an sau reinoirea acestor contracte facuta cu mai mult de 6 luni inaintea ajungerii la termen, va fi supusa incuviintarii instantei judecatoresti.

Actele supuse de lege incuviintarii instantei judecatoresti, vor fi incuviintate numai daca sunt de grabnica si neaparata trebuinta.
Art. 10. - La cererea oricarei persoane interesate, instanta judecatoreasca va putea dispune ca administratorul provizoriu sa predea, in totul sau in parte, veniturile ce depasesc nevoile administratiunii persoanelor care, potrivit legii, au fata de disparut drept la alimente.
Art. 11. - Administratiunea provizorie inceteaza daca disparutul nu mai este impiedicat sa se ingrijeasca singur de bunurile sale sau daca moartea sa este dovedita.
Incetarea dreptului de reprezentare al administratorului provizoriu nu va putea fi insa opusa unei terte persoane, impotriva unui act incheiat de aceasta cu administratorul daca nu s'a publicat in Monitorul Oficial incheerea despre incetarea administratiei provizorii, sau daca terta persoana nu o cunoaste pe alta cale inainte de incheerea actului.


Capitolul 3

Dispozitiuni de procedura

Art. 12. - Pentru declararea mortii, este competent exclusiv tribunalul ultimului domiciliu al celui disparut.
Art. 13. - Disparutul va fi reprezentat, in lipsa unui reprezentant legal, de catre un curator, numit de tribunal.
Art. 14. - Presedintele va invita prin publicatii, pe cei care au stiri despre existenta disparutului, sa le comunice tribunalului.
Publicatia se va insera pe cheltuiala petitionarului, in Monitorul Oficial si in unul din ziarele mai raspandite, un exemplar se va afisa la Primaria ultimului domiciliu al celui disparut.
Art. 15. - Dupa 6 luni dela data publicarii in Monitorul Oficial, instanta va cerceta din oficiu daca persoana aratata in cerere a disparut in conditiunile prevazute la Capitolul I, putand lua orice informatiuni si admite orice mijloace de dovada, dupa care presedintele va fixa un termen la care urmeaza ca instanta sa se pronunte.
Art. 16. - Daca petitionarul nu se infatiseaza la termen, instanta va respinge cererea din oficiu si va desfiinta masurile provizorii luate.
Hotarirea se va da cu ascultarea Ministerului Public.
Art. 17. - Daca tribunalul in cursul desbaterilor, constata ca presupusul disparut se afla in vieata, sau daca constata decesul sau printr'un act de stare civila, va respinge cererea.
Art. 18. - Hotarirea irevocabila care constata moartea va fi comunicata Oficiului de stare civila pentru a fi inscrisa in registru.
Cheltuielile de judecata sunt in sarcina petitionarului.
Art. 19. - Rectificarea datei mortii prezumate se poate cere la acelasi tribunal care a pronuntat declararea mortii, de oricine are un interes. Ea se face pe cale de actiune, citandu-se partile care au figurat in cererea pentru declararea mortii.
Ministerul Public va pune concluzii.
Art. 20. - Cand cel a carui moarte a fost declarata prin sentinta irevocabila este in viata, el sau cei interesati pot cere anularea hotaririi.
Daca se prezinta insasi persoana a carei moarte a fost declarata, tribunalul, citand pe cei ce au luat parte la procedura de declarare, va constata identitatea sa cu a acelui disparut si va anula hotarirea de declararea mortii, facandu-se mentiune pe actul de nastere si deces.
Art. 21. - Procedura declararii, rectificarii si anularii se face din oficiu. Lipsa partilor nu impiedica pronuntarea hotaririi.
Art. 22. - Cand se cere rectificarea sau anularea hotaririi de declararea mortii si exista avere imobiliara, tribunalul din oficiu, va cere notarea cererii in cartea funciara.
Ultima modificare: Joi, 19 Noiembrie 2009
Lăzăruţiu Lucian, Avocat
persoana care lipseste de la domiciliu sau poate fi declarata disparuta prin hotarare judecatoreasca.
daca a trecut un an de zile de la data cand s-a cunsocut faptul ca aceasta persoana era in viata, se poate institui curatela.
competenta in judecarea cerereii privind disparitia unei persoane este judecatoria in a carei raza teritoriala disparulul a avut ultimul domiciliu.
se timbreaza.
Multumesc frumos pentru lamuriri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declararea judecatoreasca a mortii Adelina t Adelina t Am si eu o intrebare............Care este legea care reglementeaza procedura declararii judecatoresti a mortii?Si care ar fi intreaga procedura de urmat(ce ... (vezi toată discuția)
Declararea judecatoreasca a disparitiei sau mortii ContSters48919 ContSters48919 in cazul unui unchi mostenitor a 1/4 dintr-un imobil disparut de mai mult de 50 de ani caruia nu i se cunaoste data nasterii ci doar faptul ca e nascut intre ... (vezi toată discuția)
Succesiune imposibila... ContSters117274 ContSters117274 tata mort din 1987, iar mama moarta din 1989 fara a i se elibera certificat de deces. cum este poibila succesiunea??? (vezi toată discuția)