avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Recurs cheltuieli de judecatã - onorariu excesiv al ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Recurs cheltuieli de judecatã - onorariu excesiv al apãrãtorului

Am pierdut un proces si am fost obligat la plata cheltuielilor de judecata catre parat. Problema e ca mi se par exagerat de mari cheltuielile pe care le-a efectuat paratul cu aparatorul.
Exista vreo posibilitate sa solicit reducerea acestor cheltuieli si daca da, ce trebuie sa fac in acest sens?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 07:33, 25 Decembrie 2012
instanta nu poate modifica onorariul avocatului, deoarece acesta este convenit intre avocat si clientul sau. dar, puteti apela la calea de atac la care aveti dreptul, si sa solicitati reducerea cheltuielilor de judecata in ceea ce priveste onorariul avocatului daca, si numai daca si instanta apreciaza in acelasi sens, onorariul este excesiv in raport cu munca depusa de avocat, natura spetei, nr termenelor...
art.274 cod proc civ
Partea care cade in pretentiuni va fi obligata la cerere, sa plateasca cheltuielile de judecata. Judecatorii nu pot micsora cheltuielile de timbru, taxe de procedura si impozit proportional, plata expertilor, despagubirea martorilor, precum si orice alte cheltuieli pe care partea care a castigat va dovedi ca le-a facut. Judecatorii au insa dreptul sa mareasca sau sa micsoreze onorariile avocatilor, potrivit cu cele prevazute in tabloul onorariilor minimale, ori de cate ori vor constata motivat ca sunt nepotrivite de mici sau de mari, fata de valoarea pricinii sau munca indeplinita de avocat.

adica, partea care a castigat procesul a platit avocatului ei suma din contract, dar dvs ii veti returna o suma mai mica, dupa aprecierea judecatorului, intrucat nu exista onorarii minimale prestabilite.
Ultima modificare: Vineri, 21 Decembrie 2012
bissy_ralu, utilizator
Deci sa inteleg ca se poate face recurs (hotararea e atacabila numai cu recurs in cazul acesta) exclusiv cu privire la cheltuielile de judecata si sa solicit reducerea onorariului de avocat. Recursul astfel formulat cum se taxeaza? Caci daca trebuie sa platesc aceeasi taxa babana ca si pt. cererea de chemare in judecata, nu cred are rost.

P.S.: Oricum mie mi se pare mult pt. 2 termene de judecata, un dosar destul de simplut sa solicite 2000 lei.
doru6 a scris:
Recursul astfel formulat cum se taxeaza? Caci daca trebuie sa platesc aceeasi taxa babana ca si pt. cererea de chemare in judecata, nu cred are rost.

De principiu, recursul se timbrează cu jumătate din taxa achitată pentru cererea soluţionată de prima instanţă. Vedeţi art. 11 din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru.

Art. 274 alin.(3) C.pr.civ., care permite instanţei să mărească sau să micşoreze onorariile avocaţilor, ori de câte ori constată că sunt nepotrivit de mici sau de mari faţă de valoarea pricinii sau de munca îndeplinită, este menit să împiedice abuzul de drept, prin deturnarea onorariului de avocat de la finalitatea sa firească, aceea de a permite justiţiabilului să beneficieze de o asistenţă judiciară calificată pe parcursul procesului, astfel cum a statuat constant ICCJ.

În aprecierea cuantumului onorariului, instanţa trebuie să aibă în vedere atât valoarea pricinii cât şi proporţionalitatea onorariului cu volumul de muncă presupus de pregătirea apărării în cauză, determinat de elemente precum complexitatea, dificultatea sau noutatea litigiului.

In functie de aceste criterii si de cuantumul taxei de timbru, apreciati dvs daca merita sau nu sa declarati recurs.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de judecata baloghjoe baloghjoe Buna Ziua Am piedut un proces si avocatul parte adverse a cerut o suma oribil;a de mare ca cheltuiel de judecata exista vreo posibilitate sa fac atac la ... (vezi toată discuția)
Procura ELuminita ELuminita Daca cineva are procura si pierde un proces civil cine plateste cheltuielile de judecata? Mandantul sau mandatarul? (vezi toată discuția)
Recurs la o cerere de renuntare la falimentul unui srlr iarina_73 iarina_73 Buna seara! As avea o intrebare. Am facut o cerere de renuntare la o actiune de CERERE DESCHIDERE FALIMENT IMPOTRIVA UNEI SOCIETATI COMERCIALE. Azi mi-a ... (vezi toată discuția)