avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Plata CAS în cazul unui pensionar cu PFA
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Plata CAS în cazul unui pensionar cu PFA

Bună ziua. Am niște nelămuriri legate de plata CAS-ului și m-aș bucura dacă m-ați putea ajuta cu unele clarificări.
Cât ar trebui să plătească CAS un pensionar gradul III de invaliditate, cu PFA? Altfel spus, cum se calculează CAS-ul care trebuie plătit? Se raportează la salariul minim pe economie sau la veniturile nete?
Numai bine!
Eu am gasit urmatoarele informatii:

- baza lunara la care se aplica CAS, in cazul PFA, este venitul declarat de titularul PFA la ANAF (adica este venitul la care acesta doreste sa se asigure pentru pensie), care nu poate fi mai mic de 35% din salariul mediu brut (trebuie sa fie cel putin egal cu 741 lei) – art. 296^11 alin. (1) Cod fiscal.
Cota este de 31.3%, rezultind o suma de plata de 232 lei lunar.
Plata CAS se efectueaza trimestrial in patru rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru – art. 296^24 alin. (3) Cod fiscal.
Platile efectuate in cursul anului sunt anticipate, urmand ca la finalul anului, prin depunerea declaratiei privind venitul realizat, AFAF sa efectueze regularizarile privind CAS.

-Execeptiile de la plata contributiilor sociale nu sunt prevazute decat la CAS, in cazul in care titularul PFA obtine si alte venituri, cum ar fi: salarii, pensii etc. – art. 296^21 alin. (2).

Codul fiscal

ART. 296^21 Contribuabili

(1) Următoarele persoane au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii şi la cel de asigurări sociale de sănătate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte, după caz:

a) întreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale;

b) membrii întreprinderii familiale;

c) persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi economice;

d) persoanele care realizează venituri din profesii libere;

e) persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, la care impozitul pe venit se determină pe baza datelor din evidenţa contabilă în partidă simplă;

f) persoanele care realizează venituri, în regim de reţinere la sursă a impozitului pe venit, din activităţi de natura celor prevăzute la art. 52 alin. (1) şi din asocierile fără personalitate juridică prevăzute la art. 13 lit. e);

g) persoanele care realizează venituri din activităţile agricole prevăzute la art. 71 lit. a) - c);

h) persoanele care realizează venituri, în regim de reţinere la sursă a impozitului pe venit, din activităţile agricole prevăzute la art. 71 lit. d).

(2) Persoanele care sunt asigurate în sistemul public de pensii, conform art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) - c), pct. II, III şi V din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale neintegrate în sistemul public de pensii, precum şi cele care au calitatea de pensionari nu datorează contribuția de asigurări sociale pentru veniturile obţinute ca urmare a încadrării în una sau mai multe dintre situațiile prevăzute la alin. (1).



Din art.296^21(2)eu inteleg ca nu trebuie sa platiti CAS.

Pe ce ma bazez:


In art.296^21(2)se precizeaza:.......au calitatea de pensionari(nu se spune ce fel de pensionari)....nu datoreaza contributia de asigurari sociale.

In art.296^21(1)lit.c:se precizeaza:persoane cu statut de persoana fizica autorizata(PFA).

In art.296^21(2).....persoanele aflate in sitiuatiile la alin.(1).

Fac precizarea ca eu nu sunt specialist in nici un domeniu si din acest motiv rog sa fiu contrazis.
Asta e o problema ce ma framanta si pe mine de anul trecut.
Sunt PFA si pensionar grad 3 deci cu drept de munca.
Am inteles ca oricum daca venitul mediu net (toate incasarile minus valorile deductibile) raportat la 12 luni nu depaseste 741 lei/luna nu se plateste CAS, asta e o regula valabila de altfel pentru toate PFA-urile.
Dar daca media lunara pe 12 luni depaseste 741 lei atunci te scuteste sau nu de la plata CAS faptul ca esti pensionar grad 3? Aceasta e intrebarea!
Ultima modificare: Vineri, 18 Ianuarie 2013
a21alex, utilizator
si eu am nelamuriri, va rog sa ma ajutati :daca am depus in ianuarie 2014 declaratia 600 cu un venit declarat de 804 ron/luna, iar profitul pe anul 2014 ar fi de 15000ron, cat se plateste de fapt la cas? 31,3%din 804 ron, sau 31,3%din 15000?multumesc anticipat!(precizez ca nu sunt pensionar)
Ultima modificare: Marți, 11 Martie 2014
ContSters232561, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionar gr.3 cu pfa plata cass jonastibi jonastibi Buna! Stiu ca a mai fost discutata tema dar............... Sunt pensionar de invaliditate gr. 3 din 2013 si am PFA.(apicultura ) din 2011 Intrebarea ar fi: ... (vezi toată discuția)
Contributii la sanatate pentru pfa independent cu cim mirelasara mirelasara Buna ziua! Sunt angajata de 6 ani la stat, pe perioada nedeterminata, dar am si pfa de 4 ani. initial era pfa dependent (lucrez la un call center, fac ... (vezi toată discuția)
Contract conventie civila capitaneanu_mioara capitaneanu_mioara Scoala noastră a incheiat o conventie civila pentru sofer microbuz scolar și aș dori să știu dacă pe lângă contribuția la sănătate ... (vezi toată discuția)