avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 156 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bunurile proprii dobandite prin mostenire pot fi ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bunurile proprii dobandite prin mostenire pot fi lasate la randul lor prin testament?

Buna ziua!
Ma confrunt cu urmatoarea situatie juridica: Bunicul meu (91 de ani) a mostenit anumite bunuri in urma cu 6 luni, in acest sens existand un certificat de mostenitor. Intrebarea mea este daca bunicul ii poate lasa tatalui meu prin testament bunurile mostenite, cu o clauza de intretinere, pana in acest moment fiind ingrijit tot de tatal meu. De asemenea, casa parinteasca si celelalte bunuri comune raman in proprietatea bunicilor, ramanand ca dupa decesul lor sa se dezbata succesiunea. Mentionez ca bunica si fratii tatalui sunt in viata, dar din cate stiu, de bunurile proprii se poate dispune dupa propria vointa.
In cazul in care se poate incheia un astfel de testament autentic pentru bunurile proprii, este nevoie sa fie insotit de certificat medico-legal?
Cel mai recent răspuns: tomaioan , utilizator 09:45, 14 Ianuarie 2013
bunurile proprii pot forma obiectul unui testament.In cazul dumneavoastra bunicul a facut dezbaterea succesorala dupa persoana de la care a mostenit bunurile? Prin certificatul de mostenitor se precizeaza cota succesorala nu exact bunurile care formeaza respectiva cota succesorala. Mai sunt mostenitori care au vocatie la succesiunea respectiva? In cazul decesului bunicului, testamentul ramane valabil asa cum a fost intocmit daca nu se incalca rezerva celorlalti mostenitori: sotie supravietuitoare si restul copiilor care au vocatie la mostenirea lui.
Bunicul a fost singurul mostenitor. In certificatul de mostenitor pe care il detine sunt mentionate toate bunurile ce formau masa succesorala a persoanei pe care a mostenit-o, aceasta nemaiavand alti mostenitori. Sa inteleg ca sotia supravietuitoare (bunica) si restul copiilor (fratii tatalui meu) au vocatie la bunurile mostenite de bunicul meu, chiar daca acesta le instraineaza prin testament sau act de v-c? Mentionez inca o data ca bunurile comune (casa parinteasca, terenuri, etc), dobandite in timpul casatoriei raman in continuare in proprietatea bunicilor.
Atentie cu testamentul, nu-i ceva ,,batut in cuie" ! Bunicul are mostenitori rezervatari (fratii tatalui si urmasii acestora)si acestia au dreptul sa atace testamentul. Vor cere reductiunea liberalitatilor, etc, etc. Scriu ca unul care am trecut prin asa ceva (nu prin deces:) } Cu totul altceva este contractul de vanzare-cumparare... dar fara clauze, eventual doar uzufructul. Pt. a evita problemele ulterioare consulta un avocat/notar, dar unul care-i competent. Costa, dar merita !
Trebuie să faceți distincție între masa succesorală a bunicului (în care intră bunurile proprii ale acestuia - adică nu sunt proprietatea comună a soților) și rezerva succesorală a moștenitorilor bunicului (care nu poate fi încălcată prin nici o donație sau nici un testament).

Deci dacă rezerva succesorală a celorlalți frați ai tatălui D-voastră va fi încălcată prin acel testament, acesta va putea fi atacat.

Referitor la clauza de întreținere... asta este o altă poveste...
Cel mai bine este sa faceti un contract de vanzare cumparare intre bunicul tau si copiii tatalui tau :) sau intre buni si tatal tau. Fara clauze de intretinere ca inteleg ca nu e nevoie atat timp cat casa parinteasca ramane tot acolo.

Alte discuții în legătură

Vânzare casă moștenită către fiu. este o modalitate sigură de a transmite proprietatea, sau contractul poate fi atacat de către moștenitorul rezervatar, după decesul vânzătorului? cataleata cataleata Buna ziua, Tatal meu are grija de bunica ramasa in viata si de gospodaria acesteia,el fiind singurul mostenitor,fratele lui fiind infiat de strabunici. Eu ... (vezi toată discuția)
Succesiune neefectuata timp de 12 ani de la deces!! anibiriescu anibiriescu Ma numesc Aurora, am inca doi frati iar parintii nostri au murit, mama in 1993 iar tatal in 1994. Nu s-a facut succesiunea nici dupa mama nici dupa tata. Casa ... (vezi toată discuția)
Vocatie succesorala. reprezentarea ContSters297911 ContSters297911 Buna ziua fiind 3 copii la parinti, unul dintre copi decedeaza, cum se imparte mostenirea persoana decedata avand la randul ei 2 copii ... (vezi toată discuția)