avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 301 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... CONTRACT DE INTRETINERE CU CLAUZA DE UZUFRUCT VIAGER - ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

CONTRACT DE INTRETINERE CU CLAUZA DE UZUFRUCT VIAGER - REZILIERE?

Parintii mei au efectuat un Contract de Intretinere avand clauza de uzufrcut viager care se stinge odata cu data decesului parintilor mei, acestia intrand in posesia imobilului.
Casa in care locuiesc chiriasii, li s-a fost transmis dreptul la nuda prioprietate asupra imobilului la data incheierii actului in 1997.
Tatal meu a decedat intre timp ramanand doar mama mea cu dreptul de proprietate.

As dori sa stiu daca se poate rezilia acest contract deoarece chiriasul care sta acolo a sustras pe cale ilegale actul de proprietate din partea mamei. Am cerut de nenumarata ori sa il restituie dar de fiecare data ma lovesc de faptul ca nu as avea nici un drept asupra acestuia.

As dori sa stiu care este calea legal pentru:
1. A redobandi acest act atat timp cat mama este in viata
2. Rezilierea acestui act in instanta
3. Dreptul de a le cere chirie daca vor sa continue sa locuiasca acolo
4. Dreptul sa fie scosi din casa definitiv

Va multumesc pentru ajutor!

UN An Nou Fericit!
Cel mai recent răspuns: n53 , utilizator 16:27, 30 Decembrie 2012
Cam greu ce solicitati.
Puteti intra in posesia actului de proprietate, fie depunand o plangere la organele de politie solicitand restituirea actului, fie obtinand un duplicat de cealalta parte contractanta sau de la notariat.
Desi pare greu de obtinut rezilierea, trebuie vazut contractul incheiat intre parinti si uzufructuarii viageri.
Functie de actul semnat puteti solicita si chirie.
Situația se complică, deoarece :
1) odată cu decesul tatălui dvs., uzufructul viager al defunctului a încetat, transferându-se nudului proprietar, acela având în prezent, parțial (1/2) calitatea deplină de proprietar ;
2) ”ramanand doar mama mea cu dreptul de proprietate.”, nu pot înțelege de unde mai are mama dvs. acel drept de proprietate, dacă ambii părinți au cedat dreptul de proprietate acelor chiriași ?! Probabil, lipsește ceva din informație!
3) ”chiriasul care sta acolo a sustras pe cale ilegale actul de proprietate din partea mamei.”, ”sustragerea” este o cale ilegală de la sine! A-și însuși, prin fraudă sau prin viclenie, un lucru care aparține altei persoane : a fura, mai pe românește.Aveți probe ?! Dacă, DA : ați putea sesiza Poliția și poate determinați făptuitorul chiriaș să-l înapoieze ; apoi, ați avea (mama dvs) un oarecare motiv de reziliere contract (mai depinde și ce condiții sunt stipulate în contract) ;
4) actul de proprietate se poate ”recupera” de la Arhiva fostului Notariat de Stat din custodia Camerei Notarilor Publici (potrivit Protocol încheiat intre Ministerul Justitiei si Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania din 14.03.2007, prin care s-a stabilit ca in termen de 5 ani de la semnarea acestui document sa se realizeze transferul arhivei notariale de la Judecatorii catre Camerele Notarilor Publici) Ați putea apela la un notar contra-cost.
5) rezilierea contractului : ar fi indicat să consultați un BUN avocat, eventual, al locului ca să vă coste cât mai puțin;
6) tot cu acel avocat ați putea rezolva și cerințele dvs. enumerate la pt. 3 și 4 din postarea dvs.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunica i-a donat mamei un apartament dar și-a păstrat dreptul de abitație viageră, iar acum vrea s-o evacueze. este posibil acest lucru? AnnaMariaS95 AnnaMariaS95 Buna ziua! Mama mea a primit printr-un act de donatie, de la mama sa (bunica mea), un apartament. Acest act de donatie are ca si clauza: drept de habitatie ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere florin_pelin1968 florin_pelin1968 Am incheiat un CONTRACT DE INTRETINERE cu parintii mei prin notariat cu extras de carte funciara-dreptul de uzufruct viager rezervat parintilor(imi cer scuze ... (vezi toată discuția)
Buna seara! am si eu o intrebare, detin prin contract de vanzare ... Cosmin9095 Cosmin9095 Buna seara! Am si eu o intrebare, detin prin contract de vanzare cumparare,nuda proprietate a unui apartament iar parintii mei detin fructul viager! Daca ... (vezi toată discuția)