avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... lamuriri partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

lamuriri partaj

1.Sotul,locuieste timp de 40 de ani,cu a doua sotie si fiul lor,plus fiul acestuia din prima casatorie,in casa parintilor sotului timp de 30 de ani.Intre timp batranii au murit,copii si-au luat apartamente in rate,si parintii au ramas singuri mai departe in imobil.Acum 10 ani ,sotul vinde casa si terenul aferent(bineinteles formal) primului fiu,dupa care o demoleaza si IMPREUNA cu cea de-a doua sotie construieste alta in aceeasi curte,cu promisiunea ca va avea camera ei pana la moarte.Acum sotul baga divort si cere evacuarea sotiei.
Intrebare:sotia nu are nici-un drept la imobil sau la despagubiri?
2.Sotul deschide actiune de partaj pe apartamentul fiului cu actuala sotie,pe motiv ca aceasta,i-a platit timp de 3 ani(din 15 cat a fost contractul)ratele. Apartamentul a fost contract de la inceput numai pe numele fiului mic,care a avut venituri legale toata perioada de contract,in prezent achitandu-l.
Pe de alta parte,fiul din prima casatorie a contractat si el( pe numele lui) apartament tot in rate in aceeasi perioada.Nu sunt dovezi de plata a ratelor de catre tata,dar acest fiu nu a muncit o zi pana in prezent ,traind pe banii tatalui si o perioada scurta pe ai sotiei care l-a parasit.
Intrebare:poate sotul sa ceara despagubiri sotiei pentru ratele platite fiului mic?
Intrebare:poate instanta sa ceara fiului mare dovezi de venituri cu care pretinde ca a platit apartamentul?Daca nu poate dovedi,se demonstreaza ca tatal i-a platit ratele?
Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 30 Decembrie 2012
wiki38, utilizator
Cel mai recent răspuns: wiki38 , utilizator 16:08, 2 Ianuarie 2013
Bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt prezumate a fi bunuri comune. sotia poate solicita partaj pe constructie ,poate obtine sulta 1/2 din valoarea acesteia sau in natura jumatate din imobil daca acesta este partajabil in natura . Cel ce face o propunere in fata instantei trebuie sa o dovedeasa. Tatal p[oate solicita restituirea ratelor achitate de el pentru casa fiului si o va dovedi cu martori.

Ultima modificare: Duminică, 30 Decembrie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. Pentru prima casa (cea demolata) precum si terenul aferent casei ar fi trebuit sa existe certificat de mostenitor in care sotul (asa cum il numiti dvs in aceasta speta) si eventual alti frati sa fie mostenitor/i. Vanzarea de care vobiti ca s-ar fi facut acum 10 ani nu s-a incheiat in forma autentica (la notariat) , in concluzie casa si terenul sunt tot a vechilor proprietari (parintii decedati ai sotului) daca nu au dezbatut succesiunea. In schimb, casa noua este a sotului cu cea de a doua sotie. La partaj sotia are drept asupra constructiei.
2. Sotul nu are drept de proprietate asupra apartamentelor fiilor. Nu are ce partaj sa faca cu sotia pe apartamentele copiilor.
1) conteaza cum s-a construit.. daca exista dovada in acte ca acea casa care s-a vandut s-a demolat si exista autorizatie de constructie pt casa cea noua, iar casa cea noua a fost construita din banii familiei, ar putea avea drept de creanta.. numai ca proprietar in acte cred ca e fiul sotului, ceea ce complica lucrurile si sansele se cam reduc.
2 ) nu poate face partaj pe ap fiului, dar poate avea pretentii de la fiu intr-o actiune separata sa-i inapoieze banii dati.. nu va avea succes bineinteles pt ca nu exista probe ca l-ar fi imprumutat.
Vin cu lamuriri.
1.Sotul nu are frati.A facut succesiunea(deci era proprietar) si a vandut fiului din prima casatorie casa parinteasca si curtea.
2.Nu a facut acte de demolare a vechiului imobil si nici autorizatie de constructie pentru cel facut impreuna cu sotia (mama fiului mic) nu a luat,dar sunt martori care pot depune marturie cum s-a intamplat.
3.Operatiunea de demolare-constructie s-a facut dupa ce proprietatea a fost vanduta fiului mare.Mama vitrega a fost mintita ca ii va da o camera in noua casa daca munceste la construirea acesteia.Acum dupa ce s-a vazut cu casa noua,vrea s-o dea in strada,ca nu are alta lociunta.
4.Mama a platit o mica parte din rate la apartamentul fiului mic.Pe acestea vrea acum sotul(care s-a aliat cu fiul lui cel mare impotriva mamei vitrege si a fiului mic)sa faca partaj si sa ceara despagubiri. Are chitante de la posta ca au fost expediate de mama catre fiul mic cu destinatie rata apartament.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare partaj . luptator luptator Situatia este in felul urmator ; sotia a plecat de acasa la mama ei sub pretextul ca are nevoie de ajutor in cresterea copilului....au trecut 2 ani timp in ... (vezi toată discuția)
Act vanzare-cumparare cu clauza viagera dilema_pg dilema_pg Buna ziua. Am si eu o problema si cu ajutorul dumneavostra sper sa o rezolv. Sotia mea a facut inainte de casatorie act de vanzare cumparare cu clauza ... (vezi toată discuția)
Succesiune ninett ninett Bună seara! Vă cer părerea și sfatul în următoarea problemă: doi soți divorțează, se face partajul bunurilor, cei doi copii rămân, prin hotărâre ... (vezi toată discuția)