avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract inchiriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract inchiriere

Am o mare rugaminte la dumneavoastra in legatura cu o problema.
Institutia in care lucrez a incheiat inca din anul 2005 contract de inchiriere ptr spatiile in care ne desfasuram activitatea.
La Dispozitii finale si accesorii sunt trecute urmatoarele mentiuni:
"Prezentul contract va putea fi prelungit tacit in sensul ca nu se considera denuntat daca nici una dintre parti ,inainte cu o luna pana la expirarea termenului de inchiriere prevazut in contract ,nu va incunostiinta in scris intentia de arenunta la prelungirea contractului.Denuntarea contractului se poate face unilateral ,printr-un preaviz de 30 de zile" La 06.10.2008 s-a incheiat un act aditional prin care se prelungea contractul pana la data 15.10.2009.Cu toate acestea am primit la inceputul lunii un preaviz de 30 de zile ptr parasirea cladirii.Cat este de legal acest act aditional ?Va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 6 Februarie 2009
mili1976, utilizator
Cel mai recent răspuns: Oana Istina , Consilier juridic 15:05, 9 Februarie 2009
Actul aditional este legal atita vreme cit a fost insusit de ambele parti contractante, prin semnarea lui. Clauza de denuntare unilaterala din contractul initial este la fel de valabila iar proprietarul se poate prevala de ea. In cazul in care nu veti da curs notificarii de denuntare, veti ajunge la un litigiu. Ar fi util sa initiati o negociere cu proprietarul in sensul de a se conveni mentinerea contractului pina la data prevazuta pentru expirarea lui.
Va multumesc ptr raspuns.Problema este urmatoarea.Daca o sa incepem o negociere...este mai mult decat clar ca ne va mari chiria ,lucru care ptr noi nu este convenabil deloc.Dar eu ma gandeam la acel act aditional unde se prevedea o prelungire a contractului pana in luna zece a a.c.
nu trebuie sa incepeti nico negociere. Atat timp cat actul aditional eate cu o data anterioara notificarii, fiind la fel de legal ca si notificarea isi produce efectele inaintea notificarii. Dupa parerea mea cred ca nu ar trebui sa parasiti spatiu. Ce poate sa va faca. Aveti un act aditional semnat de ambele parti . Singurul lucru care poate sa va faca este sa va dea in judecata si sa solicite rezilierea contractului si evacuarea, iar acest lucru nuil poate face atat timp cat va indepliniti obligatiile prevazute in contract. Astea toate se intampla daca nu aveti pacte comisorii in contract. Dumneavoastra ati spu numai ce scrie in partea de final a contractului dar ne intereseaza ce scrie si la sectiunea litigii caci trebuie sa fie scris si asa ceva in contract. Scrieti ce scriela acel capitol si apoi va explic cum sta treaba cu aceste pacte comisorii
Pa zice cam asa:"Litigiile ce decurh din executarea prez contract de inchiriere cunt de competenta instantei de judecata incepand cu Tribunalul Arbitrar de pe langa Camera de comert si industrie.............iar la clauza accesorie(pact comisoriu expres gradu II)...."in cazul neexecutarii prevederilor prezentului contract de catre una dintre parti va opera rezolutia acestuia de plin drept.....Va multumesc frumos
atat timp cat spune ca prezentu contract nu se reziliaza de drept(adica pact comisoriu de grad 4) pentru a opera pactulcomisoriu de grad2 trebuie sa existe si o hotarare judecatoreasca. SFAT nu plecati si asteptati sa va dea ei in judecata:D asta daca au mtive

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reziliere contract inchiriere prin circa financiara fara prezenta chiriasului xemina xemina Am un contract de inchiriere la circa financiara incheiat intre mine si propietar ,spunetimi fara prezenta mea propietara poate rezilia contractul?Mentionez in ... (vezi toată discuția)
Pactul comisoriu roxana_cehan roxana_cehan Potrivit noului Cod Civil, pactele comisorii mai pot fi de patru feluri? (vezi toată discuția)
Pact comisoriu vs. declaraþie unilateralã de rezoluþiune / reziliere Patrick_ Patrick_ Pornind de la prevederile art. 1552 - NCC și de la un articol scris de un avocat asociat al unei prestigioase case de avocatură bucureștene, vă ... (vezi toată discuția)