avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii contract partial 2 ore saptamana
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

contract partial 2 ore saptamana

care este baza de calcul la fond sanatate incepand cu 01.07.2012
exista o baza minima ? sau e cea rezultata din calculul respectiv !:">
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:24, 8 Februarie 2013
La multi ani !
Contributia angajatului la Asigurarile Sociale de Sanatate este de 5,5% din salariu brut iar angajatorul plateste 5,2 %
la multi ani !
chestiunea era in conditiile unui singur venit al persoanei respective recte pe un contract partial de sa zicem 8 ore pe luna ,baza de calcul este cea rezultata din calcule ca venit sau exista in aceasta speta si o baza de calcul minimala sa zicem?
In cazul salariatilor nu exista un plafon minim asa cum este in cazul conventiilor civile.
chiar daca CONTRACTUL ESTE PARTIAL 1 ORA PE SAPTAMANA ?
Ultima modificare: Vineri, 11 Ianuarie 2013
Iulian MANEA, Contabil
Daca in cazul altor tipuri de venituri este specificat ca se plateste la nivelul salariului minim chiar daca acestea nu ajung la aceasta valoare, in cazul salariatilor nu se spune nimic in acest sens.

Deci, in cazul unui salariat (adica angajat cu contract individual de munca) cu o fractie de norma de 1 ora/zi la nivelul salariului minim pe economie salariul brut este de aproximativ 90 lei. C.A.S.S. retinut = 5,5 x 90 = 5 lei (rontunjit la unitate). Chiar daca acesta este singurul venit, persoana in cauza este asigurata si are drepturi depline referitoare la asigurarile de sanatate. In plus, nu plateste C.A.S.S. pentru veniturile prevazute la art. 257 lit. e) din legea 95 din 2006:



ART. 257
(1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%, care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d) indemnizatiilor de somaj;
e) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a) - d), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
f) veniturilor realizate din pensii.
(3) In cazul persoanelor care realizeaza in acelasi timp venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. a) - d) si f), contributia se calculeaza asupra tuturor acestor venituri.

Ultima modificare: Vineri, 11 Ianuarie 2013
Iulian MANEA, Contabil

Alte discuții în legătură

Vechime in munca viorica bulzan viorica bulzan daca o persoana este angajata la o firma cu CM cu timp partial de 4 ore cu functia de baza F1 si mai are in alta firma CM cu timp partial de 4 ore fara ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza contributiile pentru sanatate si pensie pentru p.f.a. birzaveanu birzaveanu Am accesat masura 141 in domeniul apicultura si am fost nevoit sa ma inregistrez ca p.f.a. Va rog sa-mi spuneti ce obligatii fiscale am, mentionez ca nu sunt ... (vezi toată discuția)
Cum platesc c.a.s.s.cu venituri numai din tranzactiile cu actiuni pe bursa forumistul forumistul Sunt o persoana fara ocupatie si am inceput sa tranzactionez actiuni pe Bursa de Valori Bucuresti. In aceasta luna am facut cateva vanzari de actiuni, in urma ... (vezi toată discuția)