avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare-cumparare

Buna seara,

As dori sa va intreb cam cat ar ajunge un contract vanzare-cumparare facut intre mama-fiica si care ar fi valoarea minima a apartamentului la care sa se calculeze taxele. Mentionez ca apartamentul este de 4 camere, la etajul 4 in Tulcea.
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 23:08, 3 Ianuarie 2013
Taxele se calculeaza la valoarea de expertiza din grila imobiliara pentru uzul notarilor. Mergeti cu actul de proprietate la un notariat si vi se va calcula.
Sa nu uitati sa intrebati si de onorariul notarului pentru ca in afara de taxe mai exista si onorariul sau ca notarii nu lucreaza gratis.
Deci, costurile pot sa difere de la notar la notar.
Domnule avocat....cand am spus taxe , ma refeream la onorariu notarului pe care I'l datoreaza cumparatorul, impozitul pe tranzactie care se varsa in visteria statului, serviciu gratuit pe care notarul il face statului, si pe care I'l datoreaza vanzatorul, taxa de intabulare de 0,15% din valoarea imobilului care se plateste tot la notar dar se varsa la ANCPI, care este tot statul, la fel serviciu gratuit facut de notar.
Se calculează onorariul notarial de autentificare contract de vânzare-cumpărare bun imobil (apartament, garsonieră, casă sau teren), onorariu notarial autentificare contract de credit şi ipotecă, taxă de intabulare OCPI şi impozitul datorat Statului la vânzare, conform tarifelor notariale din 2012.
Pentru imobilele de orice fel dobandite in termen de 3 ani pana la data instrainarii:
-3 % pana la valoarea de 200.000 RON,.inclusiv
-2 % + 6.000 RON la valoare ce depaseste 200.000 RON
2) Pentru imobilele dobandite de peste 3 ani:
-2 % pana la valoarea de 200.000 RON, inclusiv
-1 % + 4.000 RON la valoarea ce depaseste 200.000 RON
Impozitul trebuie platit la notarul public in momentul autentificarii contractului de vanzare-cumparare si se calculeaza la valoarea imobilului declarata de parti la notar.
3) Sunt scutite de la plata impozitului urmatoarele cazuri:
a) la dobândirea dreptului de proprietate asupra terenurilor si constructiilor de orice fel, prin reconstituirea dreptului de proprietate în temeiul legilor speciale;
b) la dobândirea dreptului de proprietate cu titlul de donatie între rude si afini pâna la gradul al III-lea inclusiv, precum si între soti.
4) Pentru transmisiunea dreptului de proprietate si a dezmembramintelor acestuia cu titlul de mostenire nu se datoreaza impozitul prevazut la alin (1), daca succesiunea este dezbatuta si finalizata în termen de 2 ani, de la data decesului autorului succesiunii. In cazul nefinalizarii procedurii succesorale în termenul prevazut mai sus, mostenitorii datoreaza un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.
La incheierea contractului de vanzare-cumparare cumparatorul plateste la notar numai onorariul notarial.
Onorariul notarial se plateste in momentul incheierii actului de vanzare-cumparare si se calculeaza in functie de valoarea declarata de parti
Multumim Yno, dar pana la urma pentru calculul taxelor tot la notar trebuie sa ajunga....:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxe notariale pentru apartament ipotecat Doru_2012 Doru_2012 Cand se vinde un apartament, se plateste la notar 2% din pretul de vanzare al apartamentului. Daca apartamentul e ipotecat, atunci vanzatorul plateste ... (vezi toată discuția)
Taxa catre stat ContSters56818 ContSters56818 In urma vanzarii unui imobil,care sunt taxele care se platesc catre stat de catre vanzator,respectiv cumparator? (vezi toată discuția)
Taxe vanzare apartament ContSters93450 ContSters93450 Buna ziua ! Ma adresez comunitatii avocat.net cu rugamintea de a ma lamuri care sunt taxele si impozitele (precum si valoarea procentuala), in afara celor ... (vezi toată discuția)