avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... drept locativ
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

drept locativ

Ne-am cunoscut, am cumparat apartament prin Prima Casa si apoi ne-am casatorit. Am divortat pe cale notariala, ea a ramas sa locuiasca acolo, eu m-am mutat la parinti. Apartamentul este inca in proprietate comuna pe cote-parti si rata la banca o platim pe din doua, chiar daca eu nu mai stau acolo. Fosta sotie face meditatii, la greu. Are voie un coproprietar sa introduca in imobilul comun persoane straine fara acordul celuilalt coproprietar ? Ii pot pune aceasta problema ? Multumesc.
Daca in cuprinsul intelegerii notariale nu ati stabilit ceva cu privire la aceasta locuinta poate sa vina in casa cu cine vrea atata vreme cat este proprietar.
Parerea mea este insa ca genul asta de abordare este contraproductiv.
Mult mai simplu ar fi -cred eu- sa pretindeti pentru cota dvs. o suma de bani. In ipoteza in care nu vrea partajul este o solutie care o va convinge cu siguranta intr-un sens sau altul.... pentru ca la acel moment va trebui sa opteze in sensul preluarii apartamentului si asumarii intregii datorii urmand ca dvs. sa primit cota pe care ati achitat-o deja din apartament.
Multumesc, dar uitati ce va spun. Fiecare din noi a contribuit cu o suma egala la achizitionarea apartamentului. Restul a fost creditul bancar. Eu vreau sa vand cota mea parte si ea doreste sa o cumpere, dar spune ca imi restituie, atentie, suma de debut + ratele pe care eu le-am platit singur, in jumatate, DUPA momentul divortului, cand am si plecat din locuinta. Bine, dar noi am platit in comun rata si pe perioada cat am fost casatoriti. Atuncea puneam salariile impreuna si achitam tot. Acele sume ea spune ca nu le restituie. Am dreptul sa pretind jumatate din ratele achitate pe perioada casatoriei ?
Da, le puteti pretinde, dar tineti cont ca ati si folosit bunul si mai tineti cont de cat mai e de platit pana la sfarsit in raport cu valoare imobilului.
E bine sa ajungeti la o intelegere chiar daca mai scadeti din cat credeti ca vi se cuvine sau danda da mai mult decat ar vrea sa dea.
Ajunsi in instanta pierdeti cu mult mai mult.
BIneinteles ca le puteti pretinde. Sotia nu ar avea insa nici un temei pentru a va restitui doar sumele de bani pe care le-ati achitat dupa momentul plecarii dvs. .... Atat ca la partaj va trebui sa puteti face deopotriva dovada existentei sumelor de bani cu care ati contribuit la dobandirea bunului. (avans si rate). Sa nu aveti surpriza sa ii fi dat sotiei banii sa achite ratele iar chitantele sa fie pe numele ei. Sunt cateva aspecte pe care trebuie sa le analizati cu multa atentie inainte de a incepe un astfel de demers. Sigur ca solutia intelegerii este cea mai rationala .. Pentru asta este insa bine ca amandoi sa fiti bine informati asupra a ceea ce puteti pretinde. Altfel ... se emit pretentii .. nerezonabile .. care vor fi sanctionate de instanta.
Un An Nou fericit !
Dar cum intervine folosirea bunului aici ? E o uzura a lui, sau cum trebuie inteles ? In al doilea rand, bancii, de fapt, ii este indiferent daca locuiesc efectiv aici sau nu. Ratele oricum trebuie platite, fie cu cineva, fie singur. Nu ?

Alte discuții în legătură

Partaj divort palada.elena palada.elena Am divortat in septembrie si acum urmeaza partajul. Am doua nelamuriri: 1) in 2007, am vandut apartamentul 2 camere in care locuiam cu sotul si copii mei, ... (vezi toată discuția)
Un partaj cu probleme gyana37 gyana37 bune seara,as vrea sa va povestesc despre situatia in care se afla fratele meu si poate ma ajutati cu niste sfaturi.Deci fratele meu este casatorit de 20 de ... (vezi toată discuția)
Mostenire - succesiune k27lau k27lau In anul 2007, eram casatorit si am achizitionat impreuna cu fosta sotie un apartament prin credit ipotecat. In anul 2011, am divortat, de comun acord, nu am ... (vezi toată discuția)