avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj divort

Am divortat in septembrie si acum urmeaza partajul. Am doua nelamuriri:

1) in 2007, am vandut apartamentul 2 camere in care locuiam cu sotul si copii mei, minori la acea data. Am achizitionat un apartament de 3 camere, iar diferenta de pret 60000 lei, a fost imprumutat de la banca. Cu toate ca evident, find casatoriti, urma sa platim impreuna imprumutul, sotul meu a trecut apartamentul pe numele sau, mentionand in Contractul de vanzare cumparare ca : banii necesari achizitionarii apartamentului provin dintr-o donatie de la parintii sai si ca nu este bun comun, conform Codului Familiei." Mentionez ca nu are nici un act de donatie pentru vreo suma de bani. Eu am acceptat situatia ca atare din buna credinta, pentru ca eram casatoriti de 20 ani si aveam si doi copii. Intrebari: a) ma poate obliga sa platesc in continuare rate la creditul ce a fost contractat pentru achizitia apartamentului sau?
b) Eu pot pretinde sa mi se restituie partea din banii ce i-am platit pentru ratele pentru apartament?

2) Am o firma infiintata in 2005, eu am 60 % din partile sociale
Sotul meu nu a fost niciodata actionar in firma
Asupra a ce din firma poate sa emita pretentii sotul meu?
a) Bunurile firmei
b) dividende (pe care perioada, avand in vedere ca, anterior divortului, daca am incasat dividende, i-am cheltuit cu familia mea)
3) parte din actiunile mele.

El doreste sa platesc jumatate din restul de plata din credit pentru apartamentullui si sa obtina si parte din firma

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: palada.elena , utilizator 09:54, 23 Octombrie 2012
pt. 1: al cui era acel apartament cu 2 camere ? nu cumva era doar al soțului ?
- donația între rude se poate face pur și simplu dând o sumă de bani unei rude fără a face un act notarial (tot donație o poate numi, este o practică majoritară la noi) pe motiv că acel act costă ceva taxe și e mai bine ca respectiva taxă s-o primească donatarul fără vreun act.Poate aduce vreo declarație notarială dată de cineva în acest sens, declarație dată pe proprie răspundere potrivit art.292 C.P. Lumea-i plină de tot felul de ”invenții” necurate.
Dacă sunteți împreună și doriți să fiți pe mai departe, în opinia mea : ar trebui să contribuți.Pt o eventuală despărțire, fiecare va primi cota de contribuție potrivit dovezilor la creditul celor 60 000 lei.

pt.2:
- a ceea ce ați obținut/dobândit împreună pe tot timpul căsătoriei din firma poate sa emita pretentii.
pt.3:
- sunt numai ale dvs.
Aveti un drept de creanta pt ratele platite pe perioada casatoriei, puteti emite pretentii sa va dea o suma aferenta. Nu va poate obliga sa platiti creditul, acesta e la pachet cu bunul lui propriu. Daca sunteti coplatitor la credit, va poate obliga banca sa platiti, asa ca la partaj veti cere ca acest credit sa fie preluat integral de sot, veti cita si banca ca hotararea sa-i fie opozabila.
Din firma, partile sociale sau actiunile dobandite in timpul casatoriei de un sot sunt bun comun , la fel si dividendele. In legatura cu dividendele, bineinteles ca nu va putea emite pretentii asupra sumelor cheltuite deja in comun, ci sa zicem ca ati primit o suma de bani dupa divort sau despartirea in fapt ( daca dansul poate dovedi ca nu ati cheltuit-o in comun)
Bunurile raman ale firmei
Ultima modificare: Marți, 23 Octombrie 2012
gi-jane2, moderator
Apartamentul de doua camere era al mamei sotului. In ceea ce priveste despartirea, divortul este deja pronuntat din septembrie 2012. Desi in continuare eu am fost de buna credinta si m-am oferit sa platesc o anumita suma de bani, sa nu emit pretentii asupra cotei mele de contributie pentru plata ratelor la apartament din 2007 pana acum, sa ii las si nu emit pretentii fata de bunurile din casa achizitionate impreuna in timpul casatoriei, fostul sot in continuare cere, cum am mai zis mai sus: vrea sa platesc jumatate din credit si sa ia si din firma ce se poate lua.
Va multumesc foarte mult !

Ultima modificare: Marți, 23 Octombrie 2012
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare- partaj sunshine83 sunshine83 Care este principiul impartirii bunurilor intr-un partaj ? Se impart bunurile si obligatiile? Daca de exemplu bunurile valoreaza 50 mii euro si creditul ... (vezi toată discuția)
Coproprietar "prima casa' maria.maria.29 maria.maria.29 Am cumparat un apartament impreuna cu prietenul meu prin programul \"prima casa\". Cum el mai avea o proprietate, creditul a fost facut doar pe numele meu si ... (vezi toată discuția)
Mostenire chiliman chiliman sotia cu soacra au avut un ap inainte sa ne casatorim pe care l-au vindut in timpul casatoriei noastre bani i-am cheltuit eu si sotia infiintind 0 firma luind ... (vezi toată discuția)