avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... plata dividende
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

plata dividende


va rog daca ma poate ajuta cineva:
pentru plata a 12000 lei dividente din cont 117"profit nerepartizat", in conditiile in care actioarul nu are alte venituri, care sunt contributiile datorate catre stat?

Va multumesc

Cel mai recent răspuns: martady , utilizator 16:59, 6 Ianuarie 2013
Persoana juridica romana are obligatia retinerii la sursa a impozitului pe venit in cota de 16%, conform art 67 alin1 din Codul fiscal . Impozitul se declara si achita de catre societate pana la data de 25 a lunii urmatoare platii dividendelor.

In acest caz, in situatia in care persoana fizica nu obtine venituri din alte surse aceasta va avea obligatia sa se asigure in sistemul asigurarilor sociale si sa achite contributia la asigurarile sociale - in suma minima de 232 lei. Totodata va trebui sa plateasca contributia de asigurari de sanatate in cota de 5,5% din dividendele nete incasate, dar nu mai putin de cota de 5,5% aplicata la un salariu anual minim brut pe tara. Persoanele care realizeaza venituri de aceasta natura (dividende), dar care pana la data de 31 decembrie a anului in curs nu au incasat aceste venituri sau veniturile de acest fel, incasate anual, sunt sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, vor plati contributia anual pana la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmator, calculata la nivelul a 12 salarii minime brute pe tara. Diferentele ramase de achitat, calculate in raport cu dividendele care se platesc dupa data prevazuta pentru plata contributiei, se achita pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a facut plata.
Ultima modificare: Vineri, 4 Ianuarie 2013
CLASOR CONSULT, Consilier juridic
Multumesc pentru raspuns dar, mai am o neclaritate, suma de 232 lei contributia la asigurarile sociale, este pentru toti cei 12000 lei dividende?
la sanatate am inteles :( 5.5% aplicat la suma neta din dividende , dar, nu mai putin de 12 salarii medii pe an)
Da. Suma este aferenta asigurarii pe 1 an!
multumesc pentru ajutor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ridicare dividende daryana daryana Buna ziua!! O societate are un asociat unic care nu este angajat nicaieri. Acesta doreste sa ridice divinede aferente profitului anului 2008. Ce contributii ... (vezi toată discuția)
Dividende Costy S Costy S Buna ziua, Daca un actionar cumpara dividende, ce taxe trebuie sa plateasca catre stat? Va rog sa ma ajutati si cu o baza legala. Multumesc. (vezi toată discuția)
Dividende piciul piciul Buna seara, Am profit nerepartizat atat in 2009 cat si in 2010 pe care m-am hotarat sa-l repartizez pe dividende acum in decembrie 2011. Va rog din suflet ... (vezi toată discuția)