avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Declaratia 600
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Declaratia 600

Daca sunt PFA si am un venit net lunar mai mic decat cel prevazut de lege pentru a contributia obligatorie la sistemul de pensii (respectiv am un venit net lunar mai mic de 741 RON) mai trebuie completata si depusa Declaratia 600?
Mersi
Cel mai recent răspuns: doru6 , utilizator 11:50, 6 Ianuarie 2013
Norme metodologice pt aplicarea art. 296^22 din Codul fiscal:
Pct. 32. Venitul declarat de contribuabilii prevăzuţi la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - e) din Codul fiscal reprezintă un venit ales de către aceştia, cuprins între 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi echivalentul a de 5 ori acest câştig.
Încadrarea în categoria persoanelor obligate să se asigure se face în funcţie de:
– venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din totalul veniturilor încasate a cheltuielilor efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real;
– venitul estimat a se realiza potrivit art. 81 alin. (1) din Codul fiscal, în cazul contribuabililor care îşi încep activitatea în cursul anului fiscal;
– valoarea lunară a normelor de venit, obţinută prin raportarea normelor anuale de venit la cele 12 luni ale anului după aplicarea corecţiilor prevăzute la art. 49 din Codul fiscal, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse pe bază de norme de venit.
Contribuabilii care desfăşoară activităţi impuse în sistem real, care în anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim prevăzut de lege, nu sunt obligaţi să se asigure şi nu datorează contribuţie de asigurări sociale, pentru anul fiscal următor. Contribuţiile de asigurări sociale plătite în anul fiscal în care au fost realizate venituri sub nivelul plafonului prevăzut de lege nu se restituie, acestea fiind luate în calcul la stabilirea stagiului de cotizare şi la stabilirea punctajului pentru pensionare.
Asta am inteles ca nu trebuie sa mai platesc contributie la pensie decat daca vreau, dar ce ma interezeaza sa stiu este daca este nevoie sa mai depun vreo declaratie la sfarsitul fiecarui an din care sa reiasa ca nu datorez contributie sau nu trebuie sa fac nimic?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratia 600 pt.pfa carmenbn carmenbn 1.Am o PFA care a obtinut in anul 2012 venituri nete,ca medie de 670 lei pe luna(am impartit 8040 venit net anual realizat la 12 luni).Pt.anul 2012 nu am depus ... (vezi toată discuția)
Trebuie platit cas chiar daca venitul pfa a fost zero? lidiatarcatu lidiatarcatu Am infiintat un PFA in august 2012 avand ca obiect de activitate: montare de instalatii sanitare, de gaze si aer conditionat, eu nefiind salariata in decursul ... (vezi toată discuția)
Contributii pfa scorus69 scorus69 Buna ziua la pfa in care am venit mai mic decat 800 lei /luna trebuie sa platesc CAS si CASS.? Nu am CM in alta parte .multumesc (vezi toată discuția)