In conformitate cu prevederile codului de procedura penala:
ART. 198 Abateri judiciare
Următoarele abateri săvârşite în cursul procesului penal se sancţionează cu amendă judiciară de la 100 lei la 1.000 lei:
a) neîndeplinirea sau îndeplinirea greşită ori cu întârziere a lucrărilor de citare sau de comunicare a actelor procedurale, de transmitere a dosarelor, precum şi a oricăror alte lucrări, dacă prin acestea s-au provocat întârzieri în desfăşurarea procesului penal;
b) neîndeplinirea ori îndeplinirea greşită a îndatoririlor de înmânare ori de comunicare a citaţiilor sau a celorlalte acte procedurale, precum şi neexecutarea mandatelor de aducere.
Lipsa nejustificată a martorului se sancţionează cu amendă judiciară de la 250 lei la 5.000 lei.
Lipsa nejustificată a apărătorului ales sau desemnat din oficiu fără a asigura substituirea, în condiţiile legii, ori înlocuirea sau refuzul acestuia de a asigura apărarea se sancţionează cu amendă judiciară de la 500 lei la 5.000 lei.
Următoarele abateri săvârşite în cursul procesului penal se sancţionează cu amendă judiciară de la 500 lei la 5.000 lei:
a) împiedicarea în orice mod a exercitării, în legătură cu procesul, a atribuţiilor ce revin organelor judiciare, personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, experţilor desemnaţi de organul judiciar în condiţiile legii, agenţilor procedurali, precum şi altor salariaţi ai instanţelor şi parchetelor;
b) lipsa nejustificată a expertului sau interpretului legal citat;
c) tergiversarea de către expert sau interpret a îndeplinirii însărcinărilor primite;
d) neîndeplinirea de către orice persoană a obligaţiei de prezentare, la cererea organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată, a obiectelor ori înscrisurilor cerute de acestea, precum şi neîndeplinirea aceleiaşi obligaţii de către reprezentantul legal al persoanei juridice sau de cel însărcinat cu aducerea la îndeplinire a acestei obligaţii;
e) nerespectarea obligaţiei de păstrare, prevăzută în art. 109 alin. 5;
f) neluarea de către reprezentantul legal al persoanei juridice în cadrul căreia urmează a se efectua o expertiză a măsurilor necesare pentru efectuarea acesteia sau pentru efectuarea la timp a expertizei, precum şi împiedicarea de către orice persoană a efectuării expertizei în condiţiile legii;
g) nerespectarea de către părţi, apărătorii acestora, martori, experţi, interpreţi sau orice alte persoane a măsurilor luate de către preşedintele completului de judecată potrivit art. 298;
h) manifestările ireverenţioase ale părţilor, apărătorilor acestora, martorilor, experţilor, interpreţilor sau ale oricăror alte persoane, faţă de judecător sau procuror;
i) nerespectarea de către învinuit sau inculpat a obligaţiei de a încunoştinţa în scris, în termen de 3 zile, organele judiciare despre orice schimbare a locuinţei pe parcursul procesului penal;
j) neîndeplinirea de către organul de cercetare penală a dispoziţiilor scrise ale procurorului, în termenul stabilit de acesta.
Amenzile judiciare aplicate constituie venituri la bugetul de stat, cuprinzându-se distinct în bugetul Ministerului Public sau Ministerului Justiţiei, după caz, potrivit legii.
Aplicarea amenzii judiciare nu înlătură răspunderea penală, în cazul în care fapta constituie infracţiune.
*
Obligatiile gestionarilor sunt prevazute in:
LEGEA nr. 22 din 18 noiembrie 1969 - (*actualizata*) privind angajarea gestionarilor, constituirea de garantii si raspunderea in legatura cu gestionarea bunurilor agentilor economici, autoritatilor sau institutiilor publice
CAP 4 Raspunderi
ART. 23
Încãlcarea dispoziţiilor legale cu privire la gestionarea bunurilor atrage rãspunderea materialã, disciplinarã, administrativã, penalã sau civilã, dupã caz.
ART. 24
Angajaţii rãspund material, potrivit codului muncii şi prevederilor prezentei legi, pentru pagubele cauzate în gestiuni prin fapte ce nu constituie infracţiuni.
ART. 25
Gestionarul rãspunde integral fata de agentul economic, autoritatea sau instituţia publica pentru pagubele pe care le-a cauzat în gestiunea sa.
Primirea bunurilor în cantitãţi inferioare celor înscrise în actele insotitoare sau cu vicii aparente, fãrã a se fi întocmit acte legale de constatare, precum şi nesolicitarea asistenţei tehnice de specialitate la primirea bunurilor, deşi aceasta era necesarã, atrag rãspunderea gestionarului în condiţiile alineatului 1.
ART. 26
Gestionarul rãspunde integral şi în cazul în care atribuţiile sale fiind exercitate, potrivit dispoziţiilor legale, de un delegat sau de o comisie, se constata o paguba fãrã a se putea stabili ca aceasta s-a produs în absenta gestionarului.
ART. 27
Cînd paguba în gestiune a fost cauzatã de gestionar împreunã cu alt angajat al agentului economic, autoritãţii sau instituţiei publice, ei rãspund integral, fiecare în mãsura în care a contribuit la producerea pagubei.
Dacã nu se poate determina mãsura în care fiecare a contribuit la producerea pagubei, despãgubirea se repartizeazã între cei în cauza proporţional cu cîştigul mediu al fiecãruia pe ultimele 3 luni; în cazul pagubei constatate într-o gestiune în care manipularea bunurilor se face în colectiv de mai mulţi angajaţi sau în schimburi succesive, fãrã predare de gestiune între schimburi, despãgubirea se repartizeazã şi proporţional cu timpul lucrat de fiecare, de la ultima inventariere, în gestiunea în care s-a produs paguba.
ART. 28
Angajatul cu funcţie de conducere, precum şi orice alt angajat vinovat de angajarea, trecerea sau menţinerea unei persoane în funcţia de gestionar fãrã respectarea condiţiilor de virsta, studii şi stadiu prevãzute în articolele 3 şi 38, precum şi a dipozitiilor articolului 4 referitoare la antecedentele penale, rãspund integral pentru pagubele cauzate de gestionar, în solidar cu acesta.
Aceeaşi rãspundere o are şi cel vinovat de nerespectarea dispoziţiilor prevãzute în capitolului III, în limita garanţiei neconstituite.
ART. 29
Rãspunde integral angajatul care, nesocotind îndatoririle sale de serviciu, a adus pagube agentului economic, autoritãţii sau instituţiei publice prin aceea ca:
a) nu a asigurat gestionarului, în cazurile prevãzute de lege, asistenta tehnica de specialitate pentru verificarea calitativã a bunurilor ori a prestat o asistenta tehnica necorespunzãtoare;
b) nu a luat mãsurile necesare pentru pãstrarea bunurilor în condiţii corespunzãtoare;
c) a dat gestionarului dispoziţii gresite sau contrare legii.
ART. 30
Rãspunde, în limita valorii pagubei rãmase neacoperite de autorul direct al ei, din momentul constatãrii insolvabilitatii acestuia, cel vinovat de:
a) angajarea sau trecerea unei persoane într-o funcţie de gestionar sau din subordinea gestionarului fãrã avizul prevãzut în articolul 7;
b) neluarea sau luarea cu intirziere a mãsurilor necesare pentru înlocuirea gestionarului sau a angajaţilor aflaţi în subordinea sa, deşi a fost avertizat în scris şi motivat ca nu-şi îndeplinesc atribuţiile în mod corespunzãtor;
c) neluarea mãsurilor necesare pentru stabilirea şi acoperirea pagubelor în gestiune;
d) neefectuarea inventarierilor la termenele şi în condiţiile legii, în situaţia în care prin aceasta a contribuit la cauzarea pagubei;
e) nerespectarea oricãrei alte îndatoriri de serviciu, dacã fãrã încãlcarea acesteia paguba s-ar fi putut evita.
ART. 31
Angajatul care primeşte, pãstreazã şi elibereazã bunuri fãrã a avea calitatea de gestionar în înţelesul articolului 1 rãspunde integral, aplicindu-i-se în mod corespunzãtor prevederile prezentului capitol.
ART. 32
La constatarea unei pagube în gestiune, persoana rãspunzãtoare poate sa-şi ia un angajament scris pentru acoperirea acesteia; angajamentul scris constituie titlu executoriu.
Dacã, ulterior, aceasta persoana constata ca nu datoreazã sau ca datoreazã numai în parte suma pentru care şi-a luat angajamentul, ea va putea face cerere de desfiinţare a angajamentului la organul de jurisdicţie competent, în termen de 30 zile de la data cînd a cunoscut aceasta împrejurare.
De asemenea, validitatea angajamentului va inceta în întregime sau în parte atunci cînd agentul economic, autoritatea sau instituţia publica sau organul de jurisdicţie competent constata, cu prilejul verificãrii sau, dupã caz, al soluţionãrii unei cauze care are legatura cu angajamentul, ca acesta a fost luat pentru o suma nedatorata.
Organul de jurisdicţie competent poate suspenda executarea angajamentului.
ART. 33
În vederea despãgubirii agentului economic, autoritãţii sau instituţiei publice pentru pagubele cauzate în gestiune, care nu se pot acoperi din garanţia în numerar, se vor lua mãsuri de asigurare şi urmãrire asupra oricãror bunuri aparţinînd gestionarului şi persoanelor care rãspund în condiţiile prezentului capitol, potrivit dispoziţiilor legale cu privire la executarea silitã a creanţelor bãneşti ale agenţilor economici, autoritãţilor sau instituţiilor publice impotriva persoanelor fizice.
-----------
Mãsurile de asigurare se încuviinţeazã de organul de jurisdicţie competent sa soluţioneze litigiul.
ART. 34
Orice persoana privitor la care, prin hotãrîre judecãtoreascã, s-a constatat ca a dobîndit de la un gestionar bunuri sustrase de acesta din avutul obştesc şi ca le-a obţinut în afarã obligaţiilor de serviciu ale gestionarului, cunoscind ca acesta gestioneazã astfel de bunuri, rãspunde solidar cu gestionarul de acoperirea pagubei, în limita valorii bunurilor dobîndite.
ART. 35
Crearea de plusuri în gestiune prin mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Dacã mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplica regulile privind concursul de infracţiuni.
ART. 36
Nedeclararea în scris, în termenul prevãzut de dispoziţiile legale, de cãtre gestionar, a plusurilor din gestiunea sa despre a cãror cantitate sau valoare are cunostinta, provenite în orice alt mod decît acela arãtat în articolul 35, se pedepseşte cu închisoare de la o luna la un an.
Dacã fapta prevãzutã în alineatul precedent a avut consecinţe grave, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Nu se pedepseşte acela care, mai înainte de începerea oricãrui control, declara plusurile despre a cãror cantitate sau valoare are cunostinta.
ART. 37
Înstrãinarea bunurilor mobile constituite garanţie potrivit articolului 10, fãrã înştiinţarea prealabilã a agentului economic, autoritãţii sau instituţiei publice, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la un an.