avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Intoarcere mai repede la lucru din CIC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Intoarcere mai repede la lucru din CIC

Buna ziua si la multi ani !

Am si eu o nelamurire: baietelul meu implineste 1 an pe 01 martie 2013 si eu doresc sa ma intorc la lucru mai repede decat aceasta data, ca sa beneficiez si de stimulentul de insertie.
Intrebarea mea este: cu cat inaintea implinirii de catre copilul meu a varstei de 1 an trebuie sa ma prezint la lucru ca sa pot beneficia de stimulent ? Avand in vedere faptul ca el s-a nascut chiar la 01 martie 2012, cand a intrat in vigoare HG 57/2012(care obliga tatal sa stea si el in CIC minim 1 luna), trebuie sa ma intorc cu cel putin 1 luna mai repede ?
Sper ca m-am facut inteleasa :)
Multumesc mult !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:52, 9 Martie 2013
Intrucat, copilul dvs s-a nascut la data de 01.03.2012 va sunt incidente prevederile art.11 din OUG nr.111/2010 si a normelor de aplicare ale acesteia .. in acest caz, avem:
Art. 4^1. -(1) in aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna
...
(8) in situatia in care persoana indreptatita prevazuta la alin. (1) nu solicita dreptul la concediul propriu de cel putin o luna, aceasta are obligatia de a anunta in scris agentia pentru plati si inspectie sociala judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, denumita in continuare agentie teritoriala, cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, daca nu se inregistreaza situatia prevazuta la alin. (6)

Asadar,daca nu se solicita CCC de catre tatal copilului , atunci durata acestuia va fi redusa cu o luna, iar dvs va trebui sa reveniti la munca cu o luna de zile inainte de data de 01.03.2013.


Multumesc mult pentru raspuns !
1. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 4.1.
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
...

Art.12
...
(4) In situatia prevazuta la art. 4.1 alin. (1) si (2), daca solicitarea concediului de cel putin o luna se produce in ultima luna inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, stimulentul de insertie se acorda incepand cu implinirea de catre copil a varstei de un an persoanei indreptatite care a solicitat initial dreptul, daca aceasta realizeaza venituri profesionale, cu respectarea prevederilor art. 7 alin. (1).
...

2. Asadar este bine sa reluati activitatea cat mai aproape de implinirea varstei copilului de 1 an deoarece veti beneficia de stimulentul de insertie incepand cu data cu care copilul implineste 1 an.
As avea si eu nevoie de sfatul dumneavoastra. Tatal bebelusului nu va solicita cic de o luna, asa ca eu ar trebui sa beneficiez de indemnizatie pana cand fiul meu implineste 11 luni. As vrea de asemenea sa aplic si pentru stimulentul de 500 Ron. Ideea este ca doresc ma intorc la job cand fiul meu are 11 luni si jumatate, adica sa stau 2 saptamani acasa fara indemnizatie. Este posibil, sau este necesar ca reactivarea contractului de munca sa se faca in ziua urmatoare stoparii indemnizatiei?
Da, este posibil ... faceti cerere de reluare a activitatii cu data implinirii varstei de 11 luni a copilului si, totodata, o cerere de concediu fara plata pentru 2 saptamani de la aceasta data..

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil jooana05 jooana05 sunt in concediu pana la un an copilul face un an in 13 iunie,tatal renunta la luna lui, -cand trebuie sa ma intorc la lucru ? -cand trebuie depusa cererea ... (vezi toată discuția)
Acordare stimulent de insertie hogye lavinia hogye lavinia In cazul acordarii stimulentului de insertie angajata trebuie sa se intoarca la locul de munca inaintea implinirii 1 si 11 luni sau in ziua urmatoare ... (vezi toată discuția)
Cic si stimulent insertie Bianca_Szel Bianca_Szel Am urmarit subiectele si discutiile legate de CIC si stimulentul de insertie pe acest forum si am o nelamurire. Am o nelamurire. Atunci cand cineva opteaza pt ... (vezi toată discuția)