avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... neacordarea concediului de odihna,a zilelor de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

neacordarea concediului de odihna,a zilelor de recuperare si a zilelor de sarbatoare legale

Buna ziua.Muncesc la o multinationala producatoare de cablaje electrice auto.La inceputul lunii decembrie am semnat o hartie prin care imi exprim acordul de a efectua ore suplimentare pe data de 15 si 22 ale lunii pentru a avea liber pe 27 si 28 decembrie.Pe data de 22 nu m-am prezentat la munca(probleme personale),iar acum angajatorul ma ponteaza"nemotivat"pe 28 decembrie,zi in care nu a muncit nimeni din firma.La inceputul saptamanii 17-23 decembrie ni s-a spus ca nu se aproba concedii sau invoiri,insa cu toate acestea,unor colegi li s-au aprobat,deci pe 28 decembrie sunt pontati in concediu.Intrebarea mea este daca e legal sa fiu pontat "nemotivat"pe 28N-am decembrie pentru ca nu m-am prezentat la munca sambata(22XII).Specific faptul ca mai am 16 zile de concediu legal neefectuate si 4 zile de recuperare de pe luna noiembrie.In situatia mea mai sunt si alti colegi.N-am beneficiat nici de ziua libera din 30 noiembrie.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:08, 10 Ianuarie 2013
Ideea este ca pentru data de 28.12 , societatea a lucrat in alta zi sau nu?
Nu toata societatea ci doar aproximativ 25 de oameni dintr-o sectie(20%) si in jur de 70 din alta sectie..Firma are in jur de 3000 de angajati,din care au fost chemati la munca in jur de 150-200.De semnat,au semnat majoritatea covarsitoare,insa mare parte din ei au fost lasati in concediu.

Muncitoarii care asigura in mod obisnuit serviciul de mentenanta-suport pentru sectia in discutie nu s-au prezentat si au fost pontati in concediu.Ideea e ca s-a hotarat sa se lucreze doua sambete pentru zilele de 27 si 28 decembrie.Unii au lucrat doar prima sau doar a doua sambata,dar nu au cazut sub incidenta deciziei de a li se ponta "nemotivat".

Motivatia pentru prezenta la munca sambata pentru ziua de 28 este una strategica nu una care sa afecteze productia sau beneficiile firmei.Cablurile produse in acea zi ingrosau stocul,nu erau o cerere stringenta la vanzare.Chiar si asa,se puteau produce cu o zi inainte(vineri)daca se convoca toata sectia la munca.

O zi "nemotivat"inseamna printre altele,taierea sporului de prezenta,adica din 850 roni se taie 250 roni si 3 bonuri de masa.
Daca s-a decis ca se va lucra doua sambete in locul zilelor 27/28.12.2012atunci in acele zile trebuia sa se lucreze de acei salariati ... lipsa lor intr-o zi de sambata este echivalenta cu lipsa lor intr-un adin cele doua zile 27 sau 28 ..
Multumesc

As mai avea o intrebare:ce se intampla cu cele 16 zile de concediu si 4 zile de recuperare ramase de anul trecut?Mentionez ca in continuare ni se cere sa prestam sambetele(toate)fara sa fie platite sau sa ni se dea liber in alta zi.
Cele 16 zile de CO neefectuate se pot lua anul acesta pana la sfarsitul anului ... in acest sens, avem:
art.145 alin.3 C.mun.: Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.

Pentru munca suplimentara necompensata cu ore libere platite se va plati salariatului un spor la salariu corespunzator duratei acesteia, spor care nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Foaia de prezenta - nereguli ramy84 ramy84 Societatea unde imi desfasor activitatea a avut un control de al ITM, in urma caruia s-au instituit niste masuri de urmat. Una dintre aceste masuri este ... (vezi toată discuția)
Zi lucratoare sambata gabrielaszabo gabrielaszabo Buna ziua , lucrez la o firma cu contract de munca de 8 ore cu program de luni pina vineri , dar ma aflu intr-o situatie care cel putin mie nu mi se ... (vezi toată discuția)
Ore libere Anamaria1313 Anamaria1313 buna ziua, intalnesc urmatorul caz, un angajat lucreaza 8 ore pe zi de marti pana vineri inclusiv. sambata lucreaza 4 ore. pentru acestea primeste spor de ... (vezi toată discuția)