avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Salariat + PFA = CAS ?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Salariat + PFA = CAS ?

Buna ziua, as avea si eu doua intrebari...

Sunt si angajat cu contract de munca (programator), si sunt si pfa (am si contract de pfa cu firma unde sunt angajat).

Intrebarea este, daca trebuie sa platesc asigurare de CAS si pentru PFA? (un CAS se plateste deja de catre firma pt mine ca si angajat cu carte de munca). Am tot auzit zvonuri ca trebuia, dar s-a scos...
Mentionez ca sunt PFA din aprilie 2007(cand m-am angajat la actualul loc de munca), dar nu am platit pe PFA deloc CAS. :"> Oare va trebui sa platesc retroactive chiar daca s-a scos?

A doua intrebare se refera la medic de familie, de fapt de aici a pornit totul...Vreau sa-mi schimb medicul de familie, (din judetul de domiciliu in judetul unde lucrez) si pt asta am nevoie de o adeverinta de la CAS pt 'validarea calitatii de asigurat', pe baza unei adeverinte de la anagajator cum ca se plateste CAS-ul pt mine ca si angajat...
Pot sa am probleme la achizitonarea acestei adeverinte pt faptul ca nu am platit CAS pe PFA?

Va multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Februarie 2009
raknel, utilizator
Cel mai recent răspuns: george16 , utilizator 20:55, 13 Ianuarie 2010
In mod firresc toate persoanele care oibtin venituri din activitati independente trebuie sa plateasca CAS+ul la valoarea acestora, chiar daca orbit si venituri din executarea unui contract de munca. In cayul dv. simpla adresa a angajatorului ca plateste CAS cred ca ar fi suficienta.
top dan a scris:

In mod firresc toate persoanele care oibtin venituri din activitati independente trebuie sa plateasca CAS+ul la valoarea acestora, chiar daca orbit si venituri din executarea unui contract de munca. In cayul dv. simpla adresa a angajatorului ca plateste CAS cred ca ar fi suficienta.


Buna ziua!
pe scurt: sunt PFA din 2005 si tot de atunci am si lucrat cu contract fara intrerupere. Am lucrat la firma si cu contract dar si cu contract de Prestari servicii pe PFA ptr comision. in dec 2008 m-am trezit cu o hartie de la sanatate ca si cum trebuie sa platesc cota din alte venituri......Intrebarea ar fi de ce trebuie platit daca eram asigurat? Am inteles ca ar fi o lege din 2006 dar daca ar fi asa de ce trebuie platit din 2005? Va multumesc anticipat daca m-ati putea ajuta, ptr ca ar fi vba de platiti vreo 5000 + 2000 lei penalitati,

sau daca ar fi altcineva pe care stiti ca a mai avut o astfel de problema.......daca se poate rezolva cumva, angajez avocat sau ce se poate

va multumesc

cu stima
ing. Cristian Soare
0722938433
Buna ziua,

Am si eu o nelamurire cu privire la veniturile incasate pe PFA si carte de munca.
Sunt insarcinata in 5 luni si acum am aflat de la cei care imi tin contabilitatea pentru PFA, ca in cazul in care as dori sa se ia in calcul venitul realizat pe PFA in ultimele 12 luni de activitate ,pentru calculul indemnizatiei de 85% , ar trebui sa platesc un 5% catre CAS? Este adevarat?
Eu lucrez si cu carte de munca , la aceeasi companie dar pe firme diferite.
Va rog ajutati-ma cu un raspuns.
Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 23 Martie 2009
bebitza25, utilizator
5,5% si se plateste obligatoriu de catre toate persoanele care realizeaza venituri din activitati independente, chiar daca sunt asigurati in baza unui contrvct de munca
Este obligatoriu si face parte din impozitul de 16% pe care noi , PFA-urile, il platim , sau trebuie platit separat impozitul catre CAS?
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Contributia cas in cazul in care am si venituri din cedarea folosintei bunurilor danielamaria danielamaria Buna, am aflat ca trebuie sa platesc ca persoana fizica (nu pfa) 5,5% din veniturile din chirii la asigurarile de sanatate . Este o suma destul de mare avand ... (vezi toată discuția)
Plata creante pfa jack electro jack electro Sunt PFA din ianuarie 2006 si am fost in acelasi timp salariat la o firma pana in decembrie 2008. La primarie in ianuarie 2006 mi s-a spus ca ,platind CASS la ... (vezi toată discuția)
Asigurare de sanatate pfa VerTrad VerTrad Sunt traducator (PFA), dar sunt si angajata la o companie care plateste pentru mine asigurarea CASS. Mi s-a aspus ca, in pofida acestui fapt, trebuie sa ... (vezi toată discuția)