avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 404 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PLATA CREANTE PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PLATA CREANTE PFA

Sunt PFA din ianuarie 2006 si am fost in acelasi timp salariat la o firma pana in decembrie 2008. La primarie in ianuarie 2006 mi s-a spus ca ,platind CASS la serviciu, nu mai trebuie platit si ca PFA. Legea 95/2006 prin care devenea obligatorie si plata CASS de catre PFA a intrat in vigoare la 1 iunie 2006.
Intrebari:
1. Se datoreaza contributie CASS ca PFA si pentru perioada ianuarie-iunie 2006, inainte de aparitia legii 95? in aceasta situatie cei de la CASMB ar trebui sa ia in consideratie pentru anul 2006 numai venitul pe perioada iunie- decembrie 2006?

2 Din nefericire, patronul firmei la care am lucrat este un tepar si nu mi-a platit o parte din facturile anului 2008, in ciuda tutror atentionarilor si avertismentelor, facturi recunoscute prin semnaturi si contracte semnate si pentru care am platit si impozitul de 16% evident din banii proprii.Firma exista si are patrimoniu. Se poate face o cesionare de creante CASS ale PFA-ului meu in favoarea ANAF in aceasta situatie, astfel incat acestea sa fie recuperate de la firma unde am lucrat?
Cel mai recent răspuns: Popu , utilizator 18:46, 10 Octombrie 2010
Nici o parere autorizata? macar pentru punctul 1. Fiind salariat pana la aparitia legii 95/2006( in iunie 2006) si dupa, s-a platit de catre firma CASS. Daca am PFA din ianuarie 2006 mai trebuie sa platesc CASS si pt. veniturile din PFA pana la aparitia legii?
2. Daca suspend PFA si sunt pensionar cu pensie putin peste 1000RON, platind CASS pentru ceea ce depaseste 1000RON, in perioada suspendarii mai trebuie platit ceva la CASS?
Citeste in discutia de mai jos, inainte de legea 95/2006 a fost OUG 150 / 2002. Eu din cate stiu si OUG150 / 2002 prevedea obligativitatea contributiei la sanatate pentru persoanele autorizate sa desfasoare activitati independente. (OUG 150 / 2002, ART. 8)
www.avocatnet.ro/content/for...
Mda domnul Popu. In legea 95 s-a preluat din OUG 102 integral capitolul cu asiguratii obligatoriu si cu obligatiile de plata.
Imi aduc aminte ca in decembrie 2005 cand am infiintat PFA-ul la primarie cum era atunci, am completat un formular in care printre altele trebuia bifata o casuta in care te intreba daca esti salariat si platesti contributiile la servici sau vrei sa le platesti ca PFA. Am bifat, normal, rubrica salariat ceea ce si eram pe vremea aceea.
Presupun ca au existat pe undeva niste instructiuni de care se prevala toata lumea care era salariata si nu mai platea contributii si ca PFA.Nu cred ca lumea stia ca are obligatia de a plati contributii si eluda cu buna stiinta legea. De aici si "dorinta" patronilor de a-si obliga multi salariati sa se faca PFA pentru a nu plati toate contributiile, in ideea ca odata ce ai negociat salariul net, patronul mai punea eventual doar 16%impozit la banii pe care ti-i dadea ca PFA si scapa de restul contributiilor.
Nu-mi amintesc sa fi avut colegi cu PFA care sa fi platit contributii CAS, CASS etc daca au apucat sa devina PFA inainte de legea 95. Si acum s-au trezit ca li se cer bani si penalizari cu 5 ani in urma! Bunul simt ar fi cerut sa li se trimita o instiintare de plata in anul respectiv asa cum se face la impozite nu sa se astepte 5 ani!
Toata lumea asta era cu capul in traista si habar nu avea ca mai au si obligatia contributiilor?
Jack eu am autorizatia din 2001. Initial am fost si eu angajat dupa care de prin 2005 am ramas doar cu PFA-ul. Am fost si la un contabil prin 2006 cred sa vedem ce datorii avem, din cate se pare nu era bine pregatit, nu ne-a spus ca am fi obligati sa cotizam la pensii (daca nu aveam carte de munca) si la sanatate obligatoriu.
Din pacate daca vrei sa fii PFA e musai sa cunosti legile, statul nu a miscat degetul cat de putin sa ne spuna ce/ unde sa citim. Era foarte simplu sa dea un fluturas la infiintarea PFA-ului sau sa-l trimita cu decizia de impunere in care sa puncteze articolele importante din legea pensiilor / legea sanatatii, fluturas in care sa fi mentionat PFA fara carte de munca au obligatia platii contributiei la pensii si PFA-ul trebuie sa plateasca contributia la sanatate indiferent daca e / sau nu angajat. Sunt sigur ca majoritatea PFA-urilor ar fi cotizat la timp.

Casa de sanatate / pensii nu au avut tangenta cu ANAF-ul pina acum, ca urmare ANAF-ul nu a notificat deoarece era de competenta CNAS-ului sa notifice. Casa Nationala de sanatate apoi nu stia ce / daca tu ai venituri si ca urmare nu a emis notificari. Acum lucrurile se pare ca s-au schimbat, CNAS-ul are acces la baza de date a ANAF-ului si trimite notificari la greu tuturor celor ce au avut venituri si nu au cotizat. Asta e povestea scurta cred a contributiilor la sanatate cu penalitatile aferente.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cas cu legea 95/2006 de ce se plateste retroactiv din 2005 anti77 anti77 Buna Ziua, Mi-am inchis PFA-ul in Ianuarie 2006. Am primit azi o notificare de la CJAS ca trebuie sa-i platesc pt. perioada 2005-2009. (Presupun pt. ... (vezi toată discuția)
Plata asigurare de sanatate ca pfa daca esti angajat in acelasi timp la o firma Parvuv Parvuv -Am fost si sunt angajat permanent la firme care au platit si platesc pentru mine asigurarile de sanatate. In aceeasi perioada am realizat venituri (din anul ... (vezi toată discuția)
Plata contributiei pentru asigurari de sanatate retroactiv ivanov cristina ivanov cristina Buna seara Intrebarile sunt pentru un PFA Legea privind plata CAS (contributia pentru asigurarea de sanatate) a fost data in anul 2009, acum ei imi trimit ... (vezi toată discuția)