avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ce drepturi are duap trairea in concubinaj?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ce drepturi are duap trairea in concubinaj?

Buna ziua,
Asn vrea sa stiu si eu...
Unchiul meu a trait timp de 26 de ani in concubinaj cu o femeie.La inceput ei au locuit intr-o garsoniera data de la servici, apoi aceste garsoniere s-au scos la vanzare.Pentru a cumpara aceasta garsoniera unchiul meu a facut credit la banca pe numele lui si bunica mea i-a dat bani de pe CEC.Acum dupa atatia ani ea vrea sa-l dea afara din casa.
As vrea sa stiu daca unchiul meu are vreun drept asupra locuintei si a bunurilor asimilate in timpul concubinajului.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters56778 , utilizator 23:01, 7 Februarie 2009
are un drept de creanta, in sensul ca, in baza probelor la care faceti referire, se va putea stabili suma ce i se cuvine bunicului dvs.
Asteptam si noi cu nerabdare schimbarea codului familiei...#-o
In cazul concubinilor, bunurile dobandite in timpul concubinajului devenind proprietatea fiecaruia dintre concubini potrivit contributiei aduse la achizitionarea lor. Bunurile acumulate de acestia devin proprietate comuna pe cote-parti pentru fiecare, in functie de gradul de contributie la achizitionarea lor indiferent pe numele caruia dintre ei s-a facut actul de cumparare.
Asadar, in cazul unei eventuale despartiri, va trebui ca persoana interesata sa dovedeasca cu acte si martori tot ceea ce pretinde.
Exista insa si pericolul ca imobilul in discutie sa fie instrainat de catre concubina deoarece actele de proprietate sunt pe numele acesteia.
Unchiul dvs. trebuie sa formuleze cat mai repede o actiune judecatoreasca in sensul celor aratate de d-l. Consilier Elis, apoi in baza unui certificat de grefa sa puna interdictie de instrainare a imobilului la Biroul de Carte funciara locala, Administratia financiara, Camera Notarilor publici-dupa caz, pana la solutionarea de catre instanta a acestei cereri.

Av. Cermak Iuliana
elis a scris:

In cazul concubinilor, bunurile dobandite in timpul concubinajului devenind proprietatea fiecaruia dintre concubini potrivit contributiei aduse la achizitionarea lor. Bunurile acumulate de acestia devin proprietate comuna pe cote-parti pentru fiecare, in functie de gradul de contributie la achizitionarea lor indiferent pe numele caruia dintre ei s-a facut actul de cumparare. Asadar, in cazul unei eventuale despartiri, va trebui ca persoana interesata sa dovedeasca cu acte si martori tot ceea ce pretinde.


S-o fi schimbat legile peste noapte? Adică, concubinul A cumpără, pe numele lui, un imobil. O parte din bani sunt ai lui, o parte ai concubinului B, care s-a hotărit să-i dea lui A nişte euro, acolo. Deci, A cumpără imobilul, încheind contractul cu vînzătorul, notarul trimite actul la CF, unde se înscrie dreptul de proprietate al lui A, concubinii se ceartă sau constată pur şi simplu că viaţa în doi e plictisitoare rău, moment în care B, care nu figurează nicăieri ca proprietar, care nu l-a mandatat pe A să cumpere în numele său, invocă un drept de coproprietate în temeiul traiului în concubinaj, drept pe care dreptul romînesc nu-l cunoaşte ca atare.

Eu zic aşa: B poate invoca cel mult existenţa unui drept de creanţă. Nu există, în dreptul nostru, prezumţia de coproprietate pe cote părţi a concubinilor. Cel care a contractat bunul este proprietar. Celălalt ba. Doar dacă figurau amîndoi ca şi cumpărători putem vorbi despre coproprietate.

Desi nu exista, in dreptul nostru, prezumtia de coproprietate pe cote parti a concubinilor, exista artificii procedurale care pot duce la dovedirea si recunoasterea acestui "drept de coproprietate in temeiul traiului in concubinaj".
Teoria simulatiei, cunosc : "e buna, e frumoasa dar sa nu exageram", poate fi aplicata cu succes in genul acesta de spete, mai ales atunci cand, pe langa inscrisurile doveditoare mai sunt si martori care sa declare existenta "actului simulat", " a acordului simulatoriu care nu implica obligativitatea existentei unui contrainscris", tocmai pentru a dovedi adevaratele raporturi dintre parti, in momentul incheierii actului contestat.
Practica judecatoreasca este si ea diferita.Unele instante admit genul acesta de cereri, altele nu le admit, neexistand o practica unitara.
Acesta este si motivul pentru care noul cod civil va reglementa " concubinajul", zic eu....

Av. Cermak Iuliana


Alte discuții în legătură

Concubinajul cab av PIRSAN  SILVIA cab av PIRSAN SILVIA tot se vorbeste despre faptul ca in cazul in care convietuiesti cu cineva minim 5 ani,bunurile achizitionate pot fi considerate ca bunuri comune,indiferent pe ... (vezi toată discuția)
Despre relatia de concubinaj virginia25 virginia25 Buna ziua! As dori sa stiu daca o relatie de concubinaj este recunoscuta legala,protejata in vreun fel si daca la decesul unuia dintre parteneri cel ramas in ... (vezi toată discuția)
Mostenire concubinei adrianag1974 adrianag1974 Am trait in concubinaj cu un barbat 20 de ani.El a fost casatorit iar in urma casatoriei a avut doi copii la ora actuala majori.Cand am hotarat sa stam ... (vezi toată discuția)