avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... scoatere minor din tara!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

scoatere minor din tara!

Buna ziua!Am 34 ani si vreau sa plec cu fetita din tara care are 10 ani.Sunt divortata iar minorul mi-a fost incredintat mie prin sentita judecatoreasca ,cu drept de vizita. cum pot scoate copilul minor din tara?daca a mai avut cineva un caz asemanator va rog ajutatima.Multumesc!
Sper sa pot reusi!trebuie neaparat semnatura lui?
Ultima modificare: Luni, 7 Ianuarie 2013
camelia-76, utilizator
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 22:28, 7 Ianuarie 2013
In acest sens va trebui sa mergeti la notar impreuna cu celalalt sot, iar notarul va face o procura speciala. Daca gresesc, ii rog pe cei care stiu mai bine sa ma corecteze.
Asa este, sotul caruia nu i-a fost incredintat minorul, va putea da o declaratie notariala prin care arata ca este de acord cu scoaterea minorului din tara de catre celalalt sot. In cazul unui refuz al acestuia, urmeaza sa-l actionati in instanta de judecata pentru a-l obliga sa va dea un asemenea acord.
Cu stima,
av.M.Hornea
Daca minora v-a fost incredintata spre crestere si educare prin hotarare definitiva si irevocabila ( pe vechea legislatie- codul familiei) sau minorei i-a fost stabilita locuinta la domiciliul dvs., iar autoritatea parinteasca se exercita in mod exclusiv de catre dvs. conform unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile ( potrivit noii legislatii- noul cod civil), atunci nu aveti nevoie de acordul tatalui la iesirea din tara impreuna cu minora - art. 30 lit. c) din legea 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate.
Art. 30.
(1) Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:
........................................................................................
c) minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte în străinătate împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta, fără a mai fi necesară declaraţia celuilalt părinte, numai dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă

Concluzionand, daca va aflati in una din variantele expuse, aveti nevoie la iesirea din tara doar de hotararea de divort legalizata cu mentiunea " definitiva si irevocabila" si pasaport pentru minora.
Pasaportul pentru minora il veti obtine folosind hotararea de divort legalizata.

In ceea ce priveste dreptul de vizita, avand in vedere ca tatal are stabilit un program de vizita pe cale judecatoreasca, este necesar sa comunicati acestuia adresa de resedinta din tara in care urmeaza sa plecati, pentru ca acestuia sa nu-i fie ingradita posibilitatea de a-si exercita dreptul de vizita conform hotararii judecatoresti.

Ultima modificare: Luni, 7 Ianuarie 2013
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

dupa divort pot sa plec din tara cu copilul minor fara acordul celuilalt parinte? mariuca11 mariuca11 Sunt divortata si am in custodie un copil minor de 6 ani cu hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.In hotarare nu scrie programul de vizitare al ... (vezi toată discuția)
Poate iesi un minor in strainatate fara acordul unui parinte? florinjalaboi florinjalaboi Sunt divortat din 2011 si fiica mi-a fost incredintata pentru crestere si educare,fosta sotie nu are niciun drept trecut in hotararea judecatoreasca,numai ... (vezi toată discuția)
Scoatere din tara minor daria_ramona2006 daria_ramona2006 Buna ziua ,as avea o intrebare : sunt divortata din 2010 si am o fetita de 7 ani si jumatate ; la divort fetita mi-a fost incredintata prin hotarare ... (vezi toată discuția)