avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 156 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie al 2-lea copil dupa concediu fara plata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie al 2-lea copil dupa concediu fara plata

In acest moment sunt insarcinata cu primul copil urmand sa nasc in mai. Tare mult mi-as dori sa fac si pe al doilea bebe la o distanta de maxim 2 ani :">

In situatia in care aleg indemnizatie 85% pt primul an si al doilea an fara plata:

• Vechimea&asigurarile sanatate, somajul etc sunt platite in continuare? In acest al doilea an, eu sunt asigurata medical sau pot beneficia de somaj ulterior?
• In cazul in care in acest al doilea an raman insarcinata, pot beneficia de indemnizatie? Daca da, care venituri se iau in calcul pentru calculul celei de-a doua indemnizatii? Ultimele 12 luni sau ultimele 12 luni lucrate?

Daca aleg indemnizatie 1200ron pt doi ani, aceeasi intrebare:
• In cazul in care in acest al doilea an raman insarcinata, pot beneficia de indemnizatie? Daca da, care venituri se iau in calcul pentru calculul celei de-a doua indemnizatii? Ultimele 12 luni sau ultimele 12 luni lucrate?

Va multumesc frumos pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: mirikeus , utilizator 13:49, 9 Ianuarie 2013
De preferat este sa optati pentru 2 ani si pentru al doilea copil care se va naste probabil inainte ca primul copil sa implineasca 2 ani, aveti dreptul la aceeesi indemnizatie de 1200 lei, iar pe perioada suprapunerii veti primi o majorare de 600 lei pina primul copil va implini 2 ani, iar apoi ramaneti cu ICC pentru al doilea copil tot de 1200 lei.
1. Pe perioada in care beneficiati de indemnizatiei pentru CCC sau sunteti in concediu fara plata (CFP) pentru cresterea copilului sunteti asigurata la sanatate, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceste persoane se asigura de la bugetul de stat .

2. Cand veti intra in CFP pentru cresterea copilului trebuie neaparat sa anuntati Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala care trebuie sa plateasca aceasta contributie.

3. - Perioadele in care beneficiati de indemnizatiei pentru CCC sau sunteti in CFP pentru cresterea copilului constituie perioade asimilate stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public și a drepturilor asigurările pentru șomaj.
- De asemenea perioada de CCC si CFP pentru cresterea copilului constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate și se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.

4. Perioada de CCC si perioada de CFP pentru cresterea copilului sunt perioade asimilate care se iau in calcul celor 12 luni premergatoare unei noi nasteri si care va ajuta la a beneficia de o noua indemnizatie pentru CCC.

5. Asadar raspunsurile sunt afirmative la ambele variante propuse de dvs.

6. - Daca veti naste un alt copil inainte de a se termina CCC1 atunci indemnizatia pentru CCC2 va fi aceeasi cu aceea pentru CCC1 dar:
* nu mai mare de 3400 lei daca optati pentru CCC2 pana la 1 an;
* nu mai mare de 1200 lei daca optati pentru CCC2 pana la 2 ani.

- Daca veti naste al doilea copil dupa ce se termina CCC1 atunci indemnizatia pentru CCC2 se calculeaza din nou avand la baza veniturile din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului.
Dl Tudor,

Va multumesc din suflet pentru lamuriri!

Deci pentru cazul

"6. - Daca veti naste un alt copil inainte de a se termina CCC1 atunci indemnizatia pentru CCC2 va fi aceeasi cu aceea pentru CCC1 dar:
* nu mai mare de 3400 lei daca optati pentru CCC2 pana la 1 an;
* nu mai mare de 1200 lei daca optati pentru CCC2 pana la 2 ani."

indemnizatia pentru CCC2 se calculeaza tot pe baza veniturilor luate in calcul la CCC1?

O zi frumoasa,
Maria


Inteleg ca CCC1 numiti perioada in care se primeste indemnizatia adica primul an daca optez pt 85% 1 an de zile si nu toata perioada de 2 ani (primul platit si al doilea nu). Mai mult ca sigur al doilea copil se va naste in timpul CFP si atunci veniturile din ultimele 12 luni vor fi de fapt aproape de zero...nu?

Multumesc frumos,
Maria
1. - CCC1 este concediul crestere copil pentru primul copil;
- CCC2 este concediu crestere copil pentru al doilea copil.

2. - Daca pentru primul copil alegeti CCC1 pana la 1 an si apoi intrati in CFP pana la 2 ani si veti naste in timpul CFP al doilea copil atunci indemnizatia pentru CCC2 se calculeaza 85% din veniturile nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- In aceste 12 luni veniturile sunt constituite din eventuale salarii si din indemnizatia pentru CCC1.
- Perioada de CFP este eligibila pentru a beneficia de CCC2 dar este o perioada fara venituri (in acest caz este posibil ca din calcul sa iasa o indemnizatie mai mica dar oricum veti primi minimul indemnizatiei care este de 600 lei).

Alte discuții în legătură

Ccc in cazul nasterilor suprapuse melcsy melcsy Buna ziua. situatia in care persoana care se afla cu primul copil in perioada de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in baza OUG nr. ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere al doilea copil RoxanaAB RoxanaAB Buna seara, As fi bucuroasa daca m-ati putea lamuri intr-un aspect, cu atatea schimbari de legislatie nu mai stiu unde sa ma uit. Situatia este in felul ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa prelungesc maternitatea roxanasab roxanasab am o fetita de un an si 2 luni acuma sunt insarcinata iar.cand trebuie sa nasc ca sa imi prelungeasca indemnizatitia sau daca o sa mai primesc indemnizatie ?se ... (vezi toată discuția)