avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie de crestere al doilea copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie de crestere al doilea copil

Buna seara,

As fi bucuroasa daca m-ati putea lamuri intr-un aspect, cu atatea schimbari de legislatie nu mai stiu unde sa ma uit.

Situatia este in felul urmator: in prezent ma aflu in concediu de maternitate pentru primul copil. Am avut un salariu de 2400 RON, am ales sa stau 2 ani acasa si prin urmare primesc o indemnizatie de 1200 RON pe luna. Vrem sa mai facem inca un copil, de unde nelamurirea. Daca ati putea sa imi raspuundeti punctual ar fi extraordinar.

1. Ce se intampla daca bebe2 se naste inainte ca bebe1 sa implineasca 2 ani? Cat va fi indemnizatia?

2. Daca bebe2 vine, sa zicem, la 2 luni dupa ce bebe1 implineste doi ani, presupunand ca in cele doua luni nu ma intorc la lucru ci imi iau concediu medical. Cum se calculeaza indemnizatia?

3. Daca bebe2 vine la, de ex. 10 luni dupa ce bebe1 implineste 2 ani, timp in care realizez venituri, dar nu ca angajat ci ca PFA? Cat va fi indemnizatia?

Multumesc pentru rabdare, sper ca am fost destul de explicita, va stau la dispozitie pentru lamuriri suplimentare.
Cel mai recent răspuns: RoxanaAB , utilizator 21:19, 22 Septembrie 2013
1. Dvs. nu sunteti acum in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) ci sunteti in concediu crestere copil (CCC).

2. - Daca al doilea copil se va naste inainte de a se termina CCC1 atunci veti intra in CCC2 imediat ce se termina CCC 1.
- In acest caz nu veti mai beneficia de concediu de maternitate.
- Indemnizatia pentru CCC2 va fi egala cu indemnizatia pentru CCC1 dar:
* nu mai mare de 3400 lei daca optati pentru CCC2 pana la 1 an;
* nu mai mare de 1200 mei daca optati pentru CCC2 pana la 2 ani.
- Pe perioada de cand se naste al doilea copil si pana se termina CCC1 veti mai primi inca 600 lei lunar (mergeti la Primarie cu o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil si solicitati cei 600 lei lunar).
- Dupa ce se naste al doilea copil faceti o cerere catre angajator pentru prelungirea suspendarii contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC2 pana la varsta copilului de 1 an sau 2 ani (anexati si o copie dupa dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil).
- Cu o copie dupa decizia de prelungire a suspendarii CIM mergeti la Primarie sa solicitati indemnizatie pentru CCC2.

3. - Daca al doilea copil se va naste dupa ce implineste primul copil 2 ani atunci, dupa ce se termina CCC1 veti face cerere de incetare a suspendatii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM incepnd cu ziua urmatoare a aceleia in care primul copil implineste 2 ani.
- Dupa incetarea suspendarii CIM puteti sa incepeti munca si/sau sa intrati in concediu medical (sau de maternitate).
- Pentru a intra in CCC2 veti proceda asa cum ati procedat si la CCC1.
- Indemnizatia pentru CCC2 va fi de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- In aceste venituri intra veniturile din salarii, din indemnizatiile de concediu medical si de maternitate si eventual din indemnizatia pentru CCC1.
- De aceea indemnizatia pentru CCC2 s-ar putea sa fie mai mica decat indemnizatia pentru CCC1.

4. - In calculul indemnizatiei pentru CCC se iau toate veniturile profesionale impozabile din cele 12 luni eligibile.
- Este vorba de veniturile din salarii, din activitati independente sau agricole.
- PFA face parte din activitatile independente.
Multumesc mult pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccc in cazul nasterilor suprapuse melcsy melcsy Buna ziua. situatia in care persoana care se afla cu primul copil in perioada de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in baza OUG nr. ... (vezi toată discuția)
Concediu postantal sau concediu pt cresterea copilului? eKa_2012 eKa_2012 Buna ziua! Sunt mamica unui bebelus de 1 an si jumatate si insarcinata in 6 luni cu cel de-al doilea copilas. Momentan ma aflu in concediul pentru cresterea ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie cic eionela eionela Buna ziua In momentul de fata sunt in CIC (pentru care am optat 2 ani) pana la data de20.10.2013 si sunt insarcinata din nou, urmand sa nasc la sfarsitul ... (vezi toată discuția)