avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie intretinere tata rezident spania
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie intretinere tata rezident spania

sint divortata copil de 16 ani.de 6 ani tatal fetitei a plecat definitiv in spania si nu a mai platit pensie alimentara.este rezident cu scte in regula si serici cu carte de munca de vreo 3 ani.cum pot obtine sa fie obligat la pensie lunar si obligatorie.a mai trimis cite 50-100euro odata pe an cind a vrut el dar asta as considera-o ca un cadou pt copil si asta numai in ultimii 3 ani.unde sa-l dau in judecata avind in vedere ca nu stiu unde lucreaza.am copie dupa actul lui de identitate din spania si stiu localitatea de domiciliu
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:14, 9 Februarie 2009
Potrivit Conventiei privind obţinerea pensiei de întreţinere în străinătate, încheiată la New York la 20 iunie 1956 , puteti obtine pensie de intretinere de tatal fetitei chiar daca acesta locuieste in Spania.
Conventia are ca obiect sa faciliteze unei persoane, denumita in cele ce urmeaza creditor, care se gaseste pe teritoriul uneia dintre partile contractante, obtinerea pensiei de intretinere la care ea pretinde ca are dreptul din partea unei persoane denumita in cele ce urmeaza debitor, care se afla sub jurisdictia unei alte parti contractante
Dar mai exista si posibilitatea punerii in miscare a actiunii penale pentru abandon de familie, caci banuiesc ca nu a plecat in Spania fara a se mai intoarce in vacante macar si pe aici prin Romania.
Presupun ca nu exista un titlu care sa fie stabilit cuantumul pensiei...
In cazul asta va trebui sa formulati o actiune judecatoreasca.
Instanta competenta este cea de la domiciliul minorului. Mai complicat este ca nu cunoasteti adresa tatalui...
Ulterior hotararea asta va trebui executata in spania... Pentru asta aveti nevoie de un avocat acolo...
Din mesajul initial reiese ca stie domiciliul acestuia, insa atentie este vorba de un litigiu cu element de extraneitate.
Convenţia privind obţinerea pensiei de întreţinere în străinătate, încheiată la New York la 20 iunie 1956 are ca obiect să faciliteze unei persoane (creditor), care se găseşte pe teritoriul uneia dintre părţile contractante (statul creditorului), obţinerea pensiei de întreţinere la care ea pretinde că are dreptul din partea unei persoane (debitor), care se află sub jurisdicţia unei alte părţi contractante (Statul debitorului).
Creditorul poate să adreseze o cerere unei autorităţi transmiţătoare a statului unde se află, pentru a obţine pensia de întreţinere din partea debitorului. Cererea trebuie să fie însoţită de toate documentele pertinente şi mai ales, dacă este cazul, de o procură care autorizează instituţia intermediară să acţioneze în numele creditorului ori să desemneze o persoană împuternicită să acţioneze în numele creditorului; cererea va fi, de asemenea, însoţită de o fotografie a creditorului şi, dacă este posibil, de o fotografie a debitorului.
Totodată cererea trebuie să cuprindănumele şi prenumele, adresa, data naşterii, cetăţenia şi profesia creditorului, precum şi, dacă este cazul, numele şi adresa reprezentantului său legal; numele şi prenumele debitorului şi, în măsura în care creditorul are cunoştinţă, adresele sale succesive din cursul ultimilor cinci ani, data sa de naştere, cetăţenia şi profesia sa; o expunere detaliată a motivelor pe care se întemeiază cererea, obiectul acesteia şi orice alte date pertinente privind mai ales resursele şi situaţia familială ale creditorului şi debitorului.
Autoritatea transmiţătoare trimite dosarul instituţiei intermediare desemnată de statul debitorului, în afară de cazul că ea consideră cererea ca nefiind de bună-credinţă.
Durata şi procedurile de soluţionare a dosarelor sunt în exclusivitate de competenţa autorităţilor străine, iar procedura de exequatur sau de obţinere a unei noi hotărâri este supusă legii statului debitorului, inclusiv în materie de drept internaţional privat.
[ link extern ]
multumesc tuturor pt raspunsuri.
care este autoritatea transmitatoare unde sa depun cerere?
ultima hotarire judecatoreasca a fost acum vreo 8 ani in urma care nu s-a dat curs pt ca imediat a plecat.atunci era de 15 lei pe luna.

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara copil minor giullia giullia buna ziua.am si eu o intrebare la care as dori un raspuns sigur daca se poate... am hotarare judecatoreasca legalizata si irevocabila in care instanta obliga ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara crysty224 crysty224 cum pot cere marirea pensiei alimentare daca el este in alta tara? (vezi toată discuția)
Pensie alimentara AnCuTsA AnCuTsA Sunt divortata din 2007 iar atunci la minimul pe economie s-a stabilit pensia alimentara la 98 de lei.Mentionez ca de 2-3 ani imi trimite 250 lei dar el este ... (vezi toată discuția)