avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 351 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... strainatatea- o solutie?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

strainatatea- o solutie?

buna ziua,
am si eu o nedumerire.am citit pe internet nenumarate articole unde , unii infractori aleg sa fuga din tara in timp c sunt cercetati in stare de libertate, stabilindu-se intr-o alta tara.Acolo isi intocmesc cetatenia respectivei tari , si in cele din urma kiar dak sunt identificati de catre autoritatile noastre , statul respectiv refuza sa ii extradeze datorita faptului k au cetatenie.este adevarta chestia asta sau sunt simple povesti?
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 03:20, 8 Februarie 2009
in cazul lui bivolaru refuzul extradarii are o cu totul alta cauza, iar in cazul lui haissam, mi se pare ca el nici nu are cetatenia romana ci pe cea siriana...

Adica in ambele cazuril cauzele trebuie cautate altundeva...
Ultima modificare: Duminică, 8 Februarie 2009
ContSters56778, utilizator
Extradarea este un act juridic bilateral intre doua state, entitati juridice... Este un act de intrajutorare a statelor in lupta impotriva criminalitatii si presupune o actiune comuna, reglementata fie prin conventii multilaterale, fie prin acorduri bilaterale, fie prin declaratii de reciprocitate
Expulzarea este o masura unilaterala si se dispune doar in temeiul legii nationale avand intotdeauna caracter preventiv; este un act unilateral de suveranitate, statul fiind limitat pe plan intern de recunoasterea unor libertati acordate strainilor. Expulzarea este o masura administrativa sau jurisdictionala de siguranta, cu caracter unilateral luata in scopul exclusiv al ocrotirii ordinii juridice a Statului de refugiu, motivata pe consideratiuni de ordin politic, economic, juridic etc; fie ca sanctiune de drept penal, fie ca masura administrativa.

Am scris cele de mai sus pt a incerca sa va "arat” de ce nu are mari sanse un infractor care vrea sa se stabileasca pe teritoriul altui stat pt ca vrea sa scape de executarea unei pedepse, de ex. Chiar daca ar reusi sa obtina cetatenia statului respectiv, cat timp nu exista pericolul sa fie... torturat sau condamnat la moarte in Statul care il revendica, va fi extradat, mai devreme sau mai tarziu (dupa eventuale negocieri).
Daca nu are cetatenie, chiar daca Statul care il revendica nu are incheiat un acord cu Statul de... refugiu, infractorul ar putea fi expulzat (la cererea celuilalt Stat – si ar fi expulzat, pt a fi pastrate "relatiile” de colaborare – s-ar discuta, in concret, cazul respectiv...)

Pe scurt: cu sau fara tratate de extradare incheiate intre Statul care revendica si Statul pe al carui teritoriu se afla infractorul acesta are sanse mari de a ajunge sa isi asume responsabilitatea faptei ilicite.
Nu s-ar acorda extradarea daca fapta comisa nu constituie infractiune in Statul unde s-a refugiat infractorul (dar, sa nu uitam de... expulzare – daca se doreste cu adevarat, se realizeaza).

Teoretic, pt a nu fi descoperit de politaii romani ar trebui ca un "urmarit general” sa isi caute gazda undeva cat mai aproape de sediul Politiei din localitatea unde vrea sa se stabileasca (si sa stea cuminte pana se prescrie fapta).
Teoretic, obtinerea altei cetatenii e posibila, dar costa prea mult – si pt gainarii, de ex, nu se justifica banii...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema cazier thepatriot thepatriot Buna ziua! Am o intrebare la dvs... Daca o persoana de cetatenie romana este condamnata pe teritoriul unui alt stat, nemembru UE,si cere sa fie transferata in ... (vezi toată discuția)
Circulatie persoana urmarita de interpol caraiman1987 caraiman1987 buna, ma intereseaza daca o persoana, care este data in interpol de SUA, poate calatori in tarile care nu au acord de extradare cu SUA, fara sa aiba careva ... (vezi toată discuția)
Extradarea !! chris68 chris68 salut..cine stie daca un cetatean roman care a fost judecat definitiv intr-o tara membra Schengen si mai are de executat un rest de pedeapsa de mai putin de un ... (vezi toată discuția)