avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 200 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Problema delimitare parti comune
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Problema delimitare parti comune

Buna ziua,

Acum aproximativ o luna in blocul meu a fost o avarie produsa de o fisura la T-ul de la teava de apa calda, aflata in perete. Am fost anuntata de administrator ca apa a ajuns de la etajul 9 pana la etajul 7 si ca nu se stie cu exactitate unde este avaria. Administratorul a chemat o echipa de instalatori care au inceput sa sparga de la etajul 7 in sus (desi era evident ca problema era la un etaj superior, respectiv 9 sau 10) . Cand a ajuns cu sparturile la mine, adica la etajul 10 unul din instalatori a constatat ca T-ul de la teava de apa calda era fisurat si in consecinta l-a inlocuit.

Am intrebat instalatorul si mi s-a spus ca T-ul face parte din partile comune ale blocului, dar citez " daca administratorul vrea va baga dvs cheltuiala). Avand in vedere ca nu am primit niciun telefon am considerat ca administratorul a actionat conform legii ai a introdus cheltuiala in fondul de reparatii al blocului.

Astazi am descoperit ca la intretinere mi s-au afisat 1500 de lei in plus, ( evident constul intreg al reparatiei). Am cautat in mai multe legi insa nu am gasit exact legea in care T-ul este inclus in partile comune ale blocului.

As dori daca puteti sa ma sfatuiti cum sa procedez, sau daca stiti cumva in ce lege este prevazut acest lucru. Multumesc mult!
Daca instalatia unde a fost constatata defectiunea se afla in perete,pe cale de consecinta este parte comuna,respectiv c/v reparatie intra in responsabilitatea asociatiei de proprietari
Parcurgeti dispozitiile L nr 230/2007 si normele acesteia de aplicare
www.avocatnet.ro/content/art...
[ link extern ]
Buna ziua. Pentru reparatiile la partile comune, daca exista deja si un fond de reparatii, se folosesc banii din acest fond, care se diminueaza cu reparatia executata. Daca nu aveti fond de reparatii, atunci acea reparatie este repartizata tuturor locatarilor/proprietarilor!
Puteti in prima faza sa intrebati cenzorul ce a stat la baza sumei de 1500 lei afisata la pozitia dvs, daca exista o decizie a comitetului executiv unde este EXPRES MENTIONAT ca dvs. suportati cheltuiala cu reparatia respectiva. Atata timp cat avaria reprezinta o parte comuna, sub nicio forma dvs. nu platiti acesti bani.
Legea 230/2007 cu Normele metodologice 1588/2007 sta la baza asociatiillor de proprietari si acolo va puteti lamuri, plus ca puteti sa sunati la primaria de care apartineti si explicati ce s-a intamplat, cu rugamintea sa va lamurasca si eventual sa faceti si o reclamatie catre administrator si cenzor si presedinte, adica cei care a semnat lista de plata.
Cenzorul trebuie sa va reprezinte interesele si sa urmareasca legalitatea actelor si modului de calcul a cotelor de intretinere. Neaparat, nu platiti acea suma! Este un abuz!
SUCCES!
Va multumesc foarte mult!!
Ultima modificare: Marți, 8 Ianuarie 2013
Andrada391, utilizator
Sigur ca puteti intreba administratorul, presedintele, cenzorul... dar foarte important este ca dumneavoastra sa contestati in termen de 10 zile de la afisare listei de plata, acea suma de 1500 lei. Daca nu este o greseala, mi se pare o suma exagerat de mare pentru inlocuirea unul teu pe coloana de apa.
Inainte de sarbatori acelasi lucru s-a intamplat la noi. Un proprietar de la etajul 7 a reclamat ca i se infiltreaza apa in tavan la baie de vreo 2-3 zile. Instalatorul a mers la etajul 8 si-a constatat ca plesnise putin teul instalat pe coloana verticala de unde se ramifica alimentarea orizontala pentru apartamentul de la etajul 8. A oprit apa de la subsol pe acea coloana, a procurat in 30 de minute materialele (teu si-un robinet) si intr-o ora lucrarea a fost gata iar proprietarii au avut iar apa.
Totul a costat 100 lei (materiale si manopera).


Conductele "T" fac parte din proprietatea comuna si se repara (inlocuiesc) in aceleasi conditii ca si tevile (conductele) verticale.

Suma pe care v-a impus-o pe lista (1500 lei) este enorma pentru aceasta reparatie si nici nu e corect sa o platiti numai dv.
In acordul de asociere, document care se afla la dosarul de infiintare a asociatiei de proprietari, este descrisa proprietatea comuna. Vedeti daca este specificat ceva in legatura cu aceste conducte tip "T".
Dar va puteti orienta in contestatia dv. si dupa similitudinea cu delimitarea proprietatii intre furnizor si asociatia de proprietari. Locul de unde se furnizeaza utilitatea (apa, gaze, energie electrica) catre asociatie din coloana furnizorului este al furnizorului si cade in responsabilitatea lui de a repara, inlocui acea portiune de coloana. Tot astfel si asociatia trebuie sa suporte reparatia conductei "T".

Administratorul a procedat incorect. Contestati in termenul de 10 zile de la afisare.

Alte discuții în legătură

Delimitare parte comuna aoa aoa salutare, am o problema a carei rezolvare nu am gasit-o reglementata nicaieri si de aceea apelez la cunostintele voastre (poate ati trecut prin asa ceva!): ... (vezi toată discuția)
Teu coloana principala- individual sau comun Gina Iordan Gina Iordan Buna ziua, Teul care face legatura intre coloana principala de apa rece si conducta individuala a apartamentului meu este fisurat. Administratorul sustine ... (vezi toată discuția)
Reparatie coloana de apa mariacatalina mariacatalina Iata care e problema: in urma cu 2 saptamani a fost o avarie , un por a facut conducta de apa rece a blocului sa cedeze, la coloana principala, care este ... (vezi toată discuția)