avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... instigare la infractiuni
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

instigare la infractiuni

Daca comenteaza cineva pe internet la un articol ceva de genu "ar merita sa fie batut" "ar trebui sa fie batut" e infractiune de instigare publica la infractiuni? De exemplu la un articol despre un criminal "asta ar merita sa fie omorat" sau la un articol despre judecatori care n-au arestat preventiv niste violatari, "eu i-as rupe in bataie pe acesti judecatori" "ar scapa prea usor sa fie batuti, ar merita sa fie violati si sechestrati".
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 01:12, 10 Ianuarie 2013
Eu cred ca important e si modul in care e facut comentariul. Cred ca e o diferenta intre "ar merita sa fie batut" si "trebuie batut".

Dupa parerea mea "ar merita sa fie..." nu reprezinta instigare, poti sa zici "ar merita sa moara la cutremur", "ar merita sa faca cancer", asta nu inseamna ca instigi la vreo infractiune.
Pe de alta parte, e altceva sa zici "trebuie", "trebuie sa fie batut" "trebuie sa fie omorat". Daca folosesti "trebuie" cred ca e instigare. Aici folosesti un ton imperativ.
În primul post spuneaţi că persoana a scris şi că,,trebuie să fie bătut,,.
De fapt ce doriţi să mai ştiţi, fiindcă v-am explicat clar că puteţi, dacă doriţi, să depuneţi un denunţ.Puteţi la fel de bine să nu-l depuneţi. Dar faptul că aţi ridicat aici această problemă presupune faptul că cele scrise de acea persoană v-au deranjat.
Poate să nu fie vorba despre infracţiunea de care vorbim, dar în orice caz, nu este în regulă să afirme cineva aşa ceva , în public, despre o altă persoană . Unii ar putea să fie instigaţi , într-adevăr.
Erau doar niste exemple.
Nu a spus cuvantul "trebuie".

Sa va spun exact ce au spus. Au fost doua persoane. Prima a spus "eu l-as omori pe X", iar a doua a spus "ar scapa prea usor sa fie omorat, ar merita sa fie batut si sechestrat".
unde X nu e un nume clar, vorbeau despre medici care fac greseli in timpul operatiei si provoaca moartea pacientului prin greselile pe care le fac. Si unu zicea ca daca un medic i-ar face unui membru al familiei lui o operatie gresita el l-ar omori. Iar celalalt zicea ca ar merita sa fie si batut. Iar eu sunt medic.

Era pe un blog wordpress iar nimeni nu a folosit numele real. Asa ca nu stiu cat succes pot sa am. Nici nu sunt sigur ca e infractiune din moment ce nu au folosit cuvantul "trebui" sau "ar trebui".
Ultima modificare: Miercuri, 9 Ianuarie 2013
tony_m, utilizator
Adevărul este că uneori oamenii fac afirmaţii grave , sub impulsul unor emoţii, lucru ce nu poate presupune faptul că ar face cu adevărat ceea ce afirmă. ªi au , atunci când aud despre un caz de malpraxis grav, copil decedat , părinte mutilat, etc., aş fi indignată şi aş putea afirma că dacă i s-a întâmpla cuiva din familia mea aşa ceva , aş fi în stare de orice ...cu siguranţă însă nu aş pune în practică, în caz de... acum, că ne-am lămurit, ar trebui să admitem că erau doar simple afirmaţii , fără conotaţie penală
Lol, acum pentru injuraturi vagi pe internet trebuie sa fie intocmit dosar penal! La cat se injura si se doreste moartea pe internet, Politia n-ar mai avea alta treaba decat sa investigheze astfel de cazuri. E o diferenta intre o urare de necazuri si existenta unei amenintari reale la viata sau siguranta cuiva. Sunt bloggeri care dupa o saptamana nici nu-si mai amintesc pe cine-au injurat.

Prioritatile Politiei sunt omorurile, rapirile, violurile, talhariile, s.a.m.d., nu a urmari glumetii de pe internet.
Ultima modificare: Joi, 10 Ianuarie 2013
tgeorgescu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instigare la omor? c_mircea c_mircea O tanara fata, imi pune zilnic intrebari despre cum sa-l omoare pe concubinul mamei ei. Mama acestei prietene bea zilnic alcool, apoi face scandal, si in final ... (vezi toată discuția)
Denunt calomnios Dana Marin Dana Marin Mai exista in CP infractiunea de denunt calomnios? Vreau sa fac o plingere pentru niste minciuni neprobate scrise despre mine, cu intentie rea, intr-o plingere ... (vezi toată discuția)
Denunt anonim? alinaaa alinaaa :training: cum poate fi "dat in gat" cineva care a falsificat o semnatura si stampila fara sa se prinda nimeni cine i-a facut-o? sa presupunem ca hartia ... (vezi toată discuția)