Buna ziua, o societate care are un singur angajat, pentru 2 ore zilnic, cu un salariu de 180 ron brut si 150 net poate inregistra deducerea personala de 250 ,astfel angajatului nu i se mai calculeaza si vireaza impozit pe venit si astfel nu mai figureaza cu venit la finante.In speranta ca m-am facut inteleasa, astept sa-mi zica cineva daca este normal acest lucru, multumesc
pai tocmai asta e si problema, se depune declaratia 112, acolo apar sume la cass, somaj, etc, iar la impozit pe venit apare 0, persoana a fost la finante sa ia o hartie cu situatia fiscala si acolo scrie ca nu a avut nici un venit, in statul d plata apare salariu brut 180, deducere de 250 si la valoare impozit 0, apare in casa si balanta cu salariu datorat pe contul 421, dar ce vreau eu sa stiu este daca treaba asta e legala, sa nu i se inregistreze nici un venit la finante, stiu ca v-am zapacit , dar va rog mult sa incercati sa ma ajutati, multumesc
da, este inregistrat in revisal, am auzit astazi ca veniturile sub 200 ron nu sunt impozate, este posibil ca din aceasta cauza sa nu figureze cu venituri impozabile la finante, adica daca salariul este de 180 ron, acesta nu se impoziteaza si prin urmare nu are cu ce sa figureze la finante?multumesc
Am si eu o nelamurire cu privire la functia de baza . Intr-adevar Codul fiscal prevede la art.56 ca deducerea personala se face numai la functia de baza si nu se fractioneaza in functie de
numarul de ore in cazul veniturilor realizate in baza CIM cu timp partial,la functia de baza.
Dar daca am 5 contracte de munca cu timp partial de 1 ora la diferiti angajatori ,nu se considera ca functie de baza? Zic asta in baza art.103 din Codul Muncii unde zice ca salariatul angajat cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga,in conditiile prevazute de lege...
Si prin functia de baza se intelegea, inainte de 2011,ca este acolo unde salariatul are carnetul de munca.ca nu putea avea 5 carnete de munca. Ori ,acum cu Revisalul,si fara carnet de munca, nu se considera ca este functie de baza ca la cei cu norma intreaga ?
Prin D112 se declara la toate firmele venitul realizat si cu contributiile respective,deci se ia in calcul la stabilirea punctului de pensie.
Bine-teles ca drepturile salariale se acorda cu timpul efectiv lucrat care sunt stabilite prin CIM . Dar celelalte drepturi raman la fel.. Si la ITM mi-au zis ca zilele de concediu de odihna sunt tot de 21 zile si nu 5 zile cat ar reveni pentru timp partial de 1 ora si au zis sa modific zilele de CO trecute in Contractul de munca.Desigur ca in cazul CO trebuie luat in aceeasi perioada pentru toate firmele ,ca altfel ar insemna ca daca le iei separat sa stai 5 luni numai in CO,,,
Deci intrebarea mea este : dece la deducerea personala nu s-ar aplica la toate contractele de munca cu timp partial ? Cred ca nu s-au corelat prevederile din Codul Fiscal cu cele din Codul Muncii, care acum e mai european... cu drepturi mai multe pentru salariati.
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Daca ai 5 contracte cu 2 ore si iei concediu pe rand,de fapt nu stai acasa deloc,daca la una dintre firme esti in concediu te duci la munca la celelalte 4,doar daca iei la toate in acelasi timp stai in concediu 21 de zile .
Deducere personala
bialex
Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati intr-o problema:
In cadrul institutiei in care lucrez, avem angajati cu contract de munca (functia de baza) la proiectele de ... (vezi toată discuția)