avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cota de indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cota de indiviziune

În urma decesului bunicului meu ,in anul 1993 am cumpărat de la bunica mea si de la copii acesteia (unchii si mătusele mele,plus mama mea) o casă,obtinând dreptul de proprietate integral asupra terenului si dreptul la o cotă indivizivă de 37/40 din locuinta mentionată;cota de 3/40 din locuintă a revenit unuia din unchii mei ,care nu afost de acord cu vânzarea.În 2000 bunica a decedat ,iar acum eu doresc să trec casa pe numele surorii mele.Cum trebuie procedat astfel incât să fac acest transfer de proprietate cât mai repede si mai ieftin si cum pot rezolva cu acea cotă de 3/40ce revine unchiului meu în cazul in care acesta nu doreste să renunte la ea nici contra unei despăgubiri?multumesc .
Cel mai recent răspuns: Cabinet avocat Ilie DUMITRU , Avocat 16:22, 8 Februarie 2009
nu inteleg ce legatura are decesului bunucii, care inteleg ca nu mai avea niciun drept de proprietate asupra imobilului respectiv, cu intentia dvs de a instraina casa catre sora dvs....
oricum, fata de unchiul dvs. care are o cota de 3/40 din imobil trebuie sa formulati o actiune de ieseire din indiviziune. in cadrul acelui proces se va evalua imobilul si, daca nu este comod partajabil in natura (si avand in vedere si ccota infima pe care o are, precum si intinderea imobilului), vi se va atribui dvs in integralitate si veti fi obligat la plata unei sulte catre unchi, egala cu contravaloarea acestuia; unchhiul nu are decat sa nu fie de acord; dvs. aveti de partea dvs. codul civil, care spune ca nu puteti fi obligat sa ramaneti in indiviziune.
Altfel, si in prezent, puteti dispune oricum doriti de cota de 37/40 pe care o detineti. daca vreti ca transferati catre sora intregul imobil, trebie mai intai sa obtineti integral proprietatea asupra imobilullui, dupa procesl de iesire din indiviziune si plata sultei catre unchi.
succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unul dintre mostenitori isi aduce in casa parinteasca concubinul fara acordul celorlalti mostenitori marius_cretoiu marius_cretoiu Am mai citit pe forum discutia despre faptul ca sotul doreste sa-si aduca amanta in casa, In cazul meu este vorba depre faptul ca sora mea si-a adus ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu bucluc radu.gurita radu.gurita Stau cu familia intr-o casa mostenita de la mama,care la randul ei a mostenit-o de la parinti. Mama mea a decedat in 1993, avand act de succesiune dupa ... (vezi toată discuția)
Scoaterea din indiviziune carla21 carla21 Buna ziua!ma confrunt cu o problema in familie:in urma decesului tatalui si a bunicilor mei a ramas un apartament pe care il impart cu unchiul,fratele ... (vezi toată discuția)