În urma decesului bunicului meu ,in anul 1993 am cumpărat de la bunica mea si de la copii acesteia (unchii si mătusele mele,plus mama mea) o casă,obtinând dreptul de proprietate integral asupra terenului si dreptul la o cotă indivizivă de 37/40 din locuinta mentionată;cota de 3/40 din locuintă a revenit unuia din unchii mei ,care nu afost de acord cu vânzarea.În 2000 bunica a decedat ,iar acum eu doresc să trec casa pe numele surorii mele.Cum trebuie procedat astfel incât să fac acest transfer de proprietate cât mai repede si mai ieftin si cum pot rezolva cu acea cotă de 3/40ce revine unchiului meu în cazul in care acesta nu doreste să renunte la ea nici contra unei despăgubiri?multumesc .
nu inteleg ce legatura are decesului bunucii, care inteleg ca nu mai avea niciun drept de proprietate asupra imobilului respectiv, cu intentia dvs de a instraina casa catre sora dvs....
oricum, fata de unchiul dvs. care are o cota de 3/40 din imobil trebuie sa formulati o actiune de ieseire din indiviziune. in cadrul acelui proces se va evalua imobilul si, daca nu este comod partajabil in natura (si avand in vedere si ccota infima pe care o are, precum si intinderea imobilului), vi se va atribui dvs in integralitate si veti fi obligat la plata unei sulte catre unchi, egala cu contravaloarea acestuia; unchhiul nu are decat sa nu fie de acord; dvs. aveti de partea dvs. codul civil, care spune ca nu puteti fi obligat sa ramaneti in indiviziune.
Altfel, si in prezent, puteti dispune oricum doriti de cota de 37/40 pe care o detineti. daca vreti ca transferati catre sora intregul imobil, trebie mai intai sa obtineti integral proprietatea asupra imobilullui, dupa procesl de iesire din indiviziune si plata sultei catre unchi.
succes!