avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Achiziţii şi livrări ... Prestari servicii intracomunitare scutite de plata TVA
Discuție deschisă în Achiziţii şi livrări intracomunitare

Prestari servicii intracomunitare scutite de plata TVA

Buna ziua,

Am mare nevoie de un sfat, va rog

Am o societate neplatitoare de TVA in Romania. In luna decembrie am solicitat inregistrarea ca platitor de TVA UE si am inregistrat societatea in Registrul operatorilor intracomunitar.
Trebuie sa emit factura pentru prestarea unui serviciu pentru o societate din strainatate, care este, de asemenea inregistrata in Registrul operatorilor intracomunitari, platitoare de TVA.
Intrebarea mea este daca platesc TVA-ul in tara si cum emit factura cu TVA sau fara TVA.

Va rog sa ma ajutati deoarece am auzit 3 variante deja.
1. Contabilul meu sustine ca trebuie sa emit factura fara TVA dar platesc TVA-ul in tara,
3. la Administratia Financiara la asistenta contribuabili mi s-a spus ca nimeni nu plateste TVA, si emit factura fara TVA.
2. Firma din strainatate imi spune ca ei platesc TVA eu nu facturez fara TVA si nu achit TVA-ul.

Va multumesc anticipat pentru ajutor si pentru ca existati.
Buna seara,

In opinia mea cazul dvs reprezinta o operatiune clasica B2B. In acest caz, dat fiind faptul ca ambele persoane sunt impozabile si inregistrate in scopuri de tva, este aplicabila regula de baza enuntata la art.133, alineatul 2 din Codul fiscal potrivit caruia locul de prestare a serviciilor către o persoană impozabilă care acţionează ca atare este locul unde respectiva persoană care primeşte serviciile îşi are stabilit sediul activităţii sale economice.
Factura va fi intocmita in regimul de scutire cu drept de deducere, cu trimitere la articolul 133, alineatul 2.

In ce priveste persoana obligata la plata taxei, aceasta este beneficiarul potrivit art.150, alineatul 2 din Codul fiscal. Benficiarul va datora taxa si o va plati prin mecanismul anularii taxei(taxare inversa), potrivit art.157, alineatul 2. Dupa cum veti observa lecturand prevederile legale la care fac referire, acestea sunt aplicabile pentru persoana care face pe teritoriul Romaniei o operatiune de tipul cele precizate de dvs. Similar persoana impozabila stabilita in comunitate care va efectua operatiunea de achizitie a serviciilor de la compania dvs. va aplica acelasi mecanism.

Numai bine,
ca si regula generala sunt de acord cu mentiunile facute de @MarianVasile.

spuneti-ne ce fel de servicii ati prestat?
Buna ziua

Am prestat servicii de traducere.Acesta este si domeniul prinicipal de activitate al firmei, eu fiind traducator.

Am retinut ca factura va fi intocmita in regimul de scutire cu drept de deducere. Trebuie mentionat acest lucru pe factura?
Trebuie sa facturez fara TVA iar beneficiarul este obligat la plata taxei si o va plati prin mecanismul anularii taxei(taxare inversa)?


Am sa studiez articolele nmentionate din Codul fiscal.


Va multumesc pentru raspunsuri.

Ultima modificare: Duminică, 13 Ianuarie 2013
Daria8, utilizator
veti factura fara tva cu mentiunea neimpozabil in romania cf art. 133, alin 2 cod fiscal.
(drept de deducere ar fi avut numai persoanele impozabile inregistrate in scopuri de tva in romania, adica platitoare de tva)
de asemenea trebuie sa eliberati factura mentionand codul de tva primit la depunerea formularului 091, nu cui-ul primit de la registrul comertului.

prestarea se declara in 390 vies.
Buna dimineata

Va multumesc tuturor pentru ajutor.

Cele bune!

Alte discuții în legătură

Facturare servicii intracomunitare STEFAN ALINA STEFAN ALINA Buna ziua Societate neplatitoare de tva, neinscrisa in Registrul Operatorilor intracomunitari factureaza servicii la o societate din UE (societatea ... (vezi toată discuția)
Factura servicii intracomunitare serena82 serena82 O PFA la norma de venit din RO, neplatitoare de TVA poate sa factureze catre o firma din UE servicii informatice? Daca da, ar trebui pentru asta sa se inscrie ... (vezi toată discuția)
Emitere factura in euro - pfa norma fixa de venit - neplatitor de tva ipi ipi Ca si PFA norma fixa de venit - neplatitor de TVA pot sa emit facturi catre clientii externi in Euro? Si ce ar mai trebui sa continua o astfel de factura? ... (vezi toată discuția)