avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Imprumut
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Imprumut

Sunt la primul mesaj. Daca am postat unde nu trebuie imi cer scuze.

In august 2008 dupa ce m-am despartit de sotul meu, inaintand si o cerere de divort, i-am imprumutat acestuia suma de 1200 de euro. Mentionez ca nu au existat martori. In prezent nu vrea sa imi achite datoria, desi a trecut o luna de la termenul scadent. Am doar 3 sms-uri in care m-a rugat sa il imprumut, trimise de pe o cartela de abonament pe numele meu. Va rog sa-mi spuneti daca am sanse sa mai recuperez aceasta suma.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters42249 , utilizator 10:22, 9 Februarie 2009
Depinde daca recunioaste sau nu aceasta datorie, in cay contrara va trebui sa dovediti cu martori aceasta imprejurare avind un inceput de dovada scrisa prin acele SMS+uri
Cum sa contituie inceput de dovada scrisa niste SMS-uri? Mai ales trimise dupa o cartela care apartine reclamantei? Continutul acestora atesta ca paratul a cerut bani, nu ca i-a si primit. Nu cred ca se poate folosi de acele SMS, ele nici nu pot constitui proba in Instanta.
Martorii, cei care stiu ca ati dat acel imprumut sunt singurul mijloc de proba de care puteti uza, asta daca paratul nu recunoaste ca i-ati dat acei bani.
Proba cu martori ar putea fi admisă doar dacă se acceptă imposibilitatea preconstituirii unei probe scrise. Nu cred că e cazul. Calitatea de soţi, care putea fi invocată, nu stă în piciare, avînd în vedere faptul că soţii au înaintat cererea de divorţ. Relatiile lor nu mai sunt de natură să poată susţine imposibilitatea preconstituirii dovezii.

Liviu S.Bordaş
Dovada contractului de împrumut se face în condiţiile art. 1191 şi urm. C. civ. şi presupune probaţiunea atât a acordului de voinţă, cât şi a remiterii materiale a bunului împrumutat.

Dovada contractului de împrumut, în cazul în care valoarea bunului împtumutat depăşeşte suma de 250 de lei, se poate face, potrivit dispoziţiilor art.1191 alin.1 C.civ., numai prin înscris autentic sau înscris sub semnătură privată.

O condiţie de formă în plus este cerută de dispoziţiile art.1180 C.civ., potrivit cu care înscrisurile sub semnătură privată, care constată obligaţia unilaterală a unei părţi de a plăti altei părţi o sumă de bani sau o cantitate de lucruri fungibile, trebuie să fie scrise în întregime de mâna debitorului sau, în caz contrar, să cuprindă înaintea semnăturii menţiunea „bun şi aprobat pentru...” sau o altă menţiune asemănătoare, urmată de indicarea în litere a sumei sau a cantităţii de lucruri fungibile la plata căreia debitorul se obligă.

Din textele de lege invocate, rezultă inadmisibilitatea altor mijloace de probă în afara înscrisurilor pentru dovada actelor juridice a căror valoare depăşeşte 250 de lei.

De la această regulă există şi excepţii, şi anume când există un început de dovadă scrisă provenind de la împrumutat sau care face verosimil faptul pretins, excepţie prevăzută de art.1197 alin.2 C.civ., sau când partea s-a aflat în imposibilitate materială sau morală de a-şi procura o dovadă scrisă despre actul ce a încheiat, excepţie prevăzută de art.1198 C.civ.

În lipsa unui înscris care să probeze contractul de împrumut eu consider ca instanţa de fond trebuie sa retina imposibilitate morală de preconstituire a unei dovezi scrise, date fiind relaţiile de încredere, fireşti pentru raportul dintre soti ( chiar si in proces de divort) şi sa admita administrarea şi a altor probe, in cazul nostru proba cu martori. Faptul ca cei doi soti se afla in proces de divort, nu poate constitui un motiv care sa excluda din start faptul ca reclamanta s-a aflat in imposibilitate de a-si preconstitui o dovada scrisa. Poate ca divortul a fost unul amiabil, si reclamanta a dorit sa nu-si supere viitorul fost sot, inainte de a obtine un divort prin acordul partilor. Problema este discutabila si deloc clara, depinde de cum va aprecia judecatorul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Martori sabinicas sabinicas cu martori se poat dovedi investitiile facute? pana la ce valoare? (vezi toată discuția)
Intrebare legata de un eventual proces ietam ietam Spuneti-mi , va rog , daca pot chema pe cineva in instanta ptr. ca nu recunoaste ca i-am inapoiat 500$ , pe care trebuie sa-i scada din suma pretinsa de 2300 $ ... (vezi toată discuția)
Demisie pentru a nu pierde dreptul de a profesa sau prin constangere axia axia ca farmacist sef am solicitat infiintarea unui punct de lucru intr-un sat in august 2008 iar in februarie 2009 vrea sa deschida patronul desi nu exista inscris ... (vezi toată discuția)