avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie

am fost pensionar de invaliditate gr.II,din anul 2002, cf.deciziei am un stagiu de cotizare realizat de 37 ani si 7 luni, d.c. 10 ani in gr,II ,n.in 1949 luna 08,cand si ce trebuie sa fac pentru a iesi la limita de varsta?-daca perioada cand am fost pensionat medical mi se mai ia in calcul la stabilirea cuantumului pensiei la limita de varsta,se mai adauga ceva la vechime,puncte realizate?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:10, 12 Ianuarie 2013
De la pensia de invaliditate se trece din oficiu la pensia limita de varsta.

Legea nr.263/2010:
ART. 82
(1) La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) se acordă, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos.
(3) Indemnizaţia pentru însoţitor prevăzută la art. 77 se menţine şi pe durata acordării pensiei pentru limită de vârstă.


HG nr.257/2011 (norme de aplicare a legii):
ART. 64
(1) Pensia de invaliditate se transformã din oficiu, în pensie pentru limitã de vârstã şi se acordã cuantumul şi punctajul cel mai avantajos începând cu data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limitã de vârstã.
(2) Condiţiile pentru acordarea pensiei pentru limitã de vârstã se considerã îndeplinite la vârsta standard de pensionare sau la vârsta standard redusã, în condiţiile art. 55-60 din lege, precum şi la vârsta standard redusã în condiţiile prevãzute de alte acte normative.
(3) În situaţia persoanelor care nu îndeplinesc condiţia de stagiu minim de cotizare, trecerea în categoria pensionarilor pentru limitã de vârstã se face din oficiu, la vârsta standard de pensionare, pãstrându-se cuantumul aferent pensiei de invaliditate.
(4) În situaţia prevãzutã la alin. (1), indemnizaţia de însoţitor prevãzutã la art. 77 din lege se menţine şi pe durata acordãrii pensiei pentru limitã de vârstã.

daca perioada cand am fost cu pensie de invaliditate se ea in calcul sau se mai adauga ceva la vechime?la punctaj total,mentionez ca stagiu de cotiz.realiz.37 ani iar cu pensie de gr.ii inca 12 ani,am inteles ca perioada de invaliditate se adauga la pensie.
1. Din Legea 263/2010 p[rivind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
...

Art. 164
...
(2) Pentru perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a) - c) si g), realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, la determinarea punctajului lunar se utilizeaza salariul minim pe economie, brut sau net, dupa caz, sau salariul de baza minim brut pe tara din perioadele respective.
...

(5) Pentru perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1), realizate in intervalul cuprins intre data de 1 aprilie 2001 si data intrarii in vigoare a prezentei legi, la calculul punctajului lunar se utilizeaza:
a) cuantumul pensiei de invaliditate, in situatiile prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a);
...

2. Asadar perioada de pensie de invaliditate se ia in calcul pensiei pentru limita de varsta.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada in care am beneficiat de pensie de invaliditate se valorifica la stabilirea pensiei pentru limita de varsta? crispetra07 crispetra07 Daca esti pensionat medical ,fiind bolnav,in aceasta perioada pana la pensia de drept vechimea iti merge sau stagneaza si ramai doar cu cat ai avut inainte de ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie+vechime in munca floridelotus floridelotus Bine v-am gasit! As dori sa stiu cum as putea proceda pentru a mi se recalcula pensia si vechimea in munca,fiind pensionata gr3 de 11 ani.Am 54 de ani si 25 ... (vezi toată discuția)
Durata pensiei de boala se adauga la perioada de vechime pentru pensia la limita de varsta? akitadolf akitadolf Am fost cadru militar dupa o vechime de 20 ani plus sporurile am facut 30 ani. am fost in pensie de boala dupa care m-am pensionat la limita de varsta si as ... (vezi toată discuția)