avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... recalculare pensie+vechime in munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

recalculare pensie+vechime in munca

Bine v-am gasit! As dori sa stiu cum as putea proceda pentru a mi se recalcula pensia si vechimea in munca,fiind pensionata gr3 de 11 ani.Am 54 de ani si 25 ani vechime ,dintre care 15 ani in industrie grea.Am oare dreptul de a ma pensiona defnitiv?Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: floridelotus , utilizator 15:57, 24 Februarie 2013
La implinirea varstei standard de pensionare, pensia de invaliditate se transforma din oficiu in pensie limita de varsta. Numai atunci se va considera si stagiul asimilat pentru perioada de pensie de invaliditate.

Legea nr.263/2010:

ART. 49
(1) În sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă;
c) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
d) a beneficiat, în perioada 1 aprilie 2001 - 1 ianuarie 2006 de indemnizaţii de asigurări sociale, acordate potrivit legii;
e) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă şi boli profesionale;
f) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani;
g) a fost elev al unei şcoli militare/şcoli de agenţi de poliţie sau student al unei instituţii de învăţământ din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională pentru formarea cadrelor militare, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, cu excepţia liceului militar.
(2) Asiguraţii care au absolvit mai multe instituţii de învăţământ superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.
(3) Persoanele prevăzute la alin. (1) beneficiază de perioadele asimilate dacă în aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare în condiţiile prezentei legi.
(4) Perioadele asimilate prevăzute la alin. (1) se valorifică pentru obţinerea prestaţiilor de asigurări sociale în condiţiile prevăzute de prezenta lege.

ART. 82
(1) La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) se acordă, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos.
(3) Indemnizaţia pentru însoţitor prevăzută la art. 77 se menţine şi pe durata acordării pensiei pentru limită de vârstă.


Daca spuneti luna si anul nasterii, va pot preciza cand veti trece la pensia limita de varsta.

Ultima modificare: Joi, 21 Februarie 2013
ana-cer, moderator
Daca aveti 54 ani banuiesc ca sunteti nascuta in 1959. Femeile nascute in 1959 pot iesi la pensie pt. limita de varsta incepand cu luna mai 2020 pana in iulie 2021 in functie de luna in care sunteti nascuta. Dvs. va trebui sa mergeti la comisie pana la implinirea varstei standard de pensionare pt. ca nu aveti "plafonul" de ani lucrati ( 31ani si 4 luni - 31ani si 7 luni in functie de luna in care sunteti nascuta).
Perioada de pensie de invaliditate se va cumula cu vechimea in munca la implinirea varstei standard de pensionare, dar neavand "plafonul" pensia dvs nu va creste si veti ramane in plata cu pensie de invaliditate.
Daca aveti stagiu potential,nu puteti beneficia de prevederile legii 263/2010:



Art. 79
(1) Nu mai sunt supusi revizuirii medicale pensionarii de invaliditate care:


c) au varsta mai mica cu pana la 5 ani fata de varsta standard de pensionare si au realizat stagiile complete de cotizare, conform prezentei legi.

Pentru a va spune cand va incadrati la limita de varsta,precizati,luna si anul nasterii.
Data nasterii este 2 mai 1959.
Femeie nascuta la 2.05.1959 poate iesi la pensie de limita de varsta la 61 ani si 5 luni adica pe 2.oct.2020; stagiul complet de cotizare e de 31 ani si 5 luni.

Alte discuții în legătură

Calcul varsta de pensionare asandulescu asandulescu Buna ziua, va rog sa-mi spuneti care ar fi varsta la care pot sa ma pensionez tinand cont de Legea 380/24.12.2013 referitor la grupa 1 de munca.Datele mele ... (vezi toată discuția)
Varsta pensionare gaben59 gaben59 Buna ziua. ma numesc Gabriel Gorea nascut in februarie 1959,pensionar invaliditate gr II din anul 2007,gradul I din februarie 2013, handicap accentuat din ... (vezi toată discuția)
Cand pot iesi la pensie? anla2 anla2 Buna ziua. Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare pentru cineva apropiat cu urmatoarele date: Barbat- nascut ... (vezi toată discuția)