avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... litigii cu asociatia de locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

litigii cu asociatia de locatari

Buna seara ,
Asocitia de proprietari de la scara noastra a dat in judecata mai multi proprietari , cu termene diferite de judecata . As dori sa stiu daca am putea solicita un proces comun, avand in vedere ca motivele pentru care am refuzat plata sunt comune (transparenta si contabilitatea asociatiei lasa foarte mult de dorit).
Cel mai recent răspuns: Carturarul , utilizator 18:25, 13 Ianuarie 2013
Daca transparenta si contabilitatatea asociatiei lasa de dorit, asta nu inseamna ca trebuia sa nu va achitati datoriile fata de aceasta, trebuia sa achitati cotele si sa cereti Serviciului specializat din Primarie un control.
Legea 230/2007 Art. 55. - Consiliile locale, cu sprijinul aparatului propriu al consiliilor judetene, respectiv al Consiliului General al Municipiului Bucuresti, exercita controlul asupra activitatii financiar-contabile din cadrul asociatiilor de proprietari, din oficiu ori la solicitarea unuia sau mai multor membri ai asociatiei de proprietari.

Trebuia sa contestati listele de intretinere, si sa cereti lamuriri presedintelui asociatiei in termen de 10 zile de la data afisarii acestor liste, iar acesta impreuna cu cenzorii (cenzorul) va dadeau explicatiile necesare, dar neachitand cotele ce va revin nu cred ca veti avea castig de cauza in instanta, dumneavastra veti fii tratati ca restantieri nu ca aparatori ai intereselor proprietarilor.
Art. 46. - Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari, in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari.
Art. 50. - (1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
(3) Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila.
In cazul cand aveti suspiciuni asupra corectitudinii,asupra temeiniciei sia legalitatii activitatii asocaitiei de proprietari detineti cadru legal pentru solutionare,prevazut de art 10 din
L nr 230/2007 si art 12 A c) si d) din HG nr 1588/2007
Aveti dreptul sa solicitati control financiar contabil fie la serviciul specializat din primarie fie prin contactare directa de membru CECCAR
Avand in vedere ca va aflati actionati in instanta ,aveti dreptul sa solicitati proba cu inscrisuri respectiv expertiza financiar contabila
Controlul financiar se putea cere de către locatari înainte ca asociația să-i fi dat în judecată.

Întrebarea locatarilor se referea la posibilitatea de a se conexa procesele în care mai mulți dintre ei sunt pârâți de către aceași asociație aceasta având calitatea de rclamantă..

Dacă între toate acțiunile respective există o oarecare legătură puteți cere conexarea lor și judecarea lor împreună.

Invocați ca temei de drept art. 164 C. proc. civ.
Ultima modificare: Duminică, 13 Ianuarie 2013
Patrick_, utilizator
Daca obiectul actiunilor asociatiei de proprietari il constituie recuperare restante,se poate solicita instantei de catre partile reclamate restantieri conexarea tuturor cauzelor,ocazie cu care vor putea solicita, realiza si achita o singura expertiza financiar contabila care sa clarifice suspiciunile asupra temeiniciei si legalitatii activitatii asociatiei de proprietari
Atrag atentia asupra unei probleme de ordin juridic: daca un propietar contesta in justitie sumele cerute el trebuie sa faca proba celor sustinute. Justitia noastra permite ca asociatia sa refuze depunerea actelor la dosar, nepemitand in felul acesta verificarea calculelor si astfel propietarul pierde cu dreptatea de partea lui.
Din contra, daca asociatia deschide procesul va fi obligata sa dovedeasca ca a calculat corect fiindca sunt pretentiile ei.

Deci ati procedat corect neplatind. Exista insa riscul sa nu aveti dreptate si atunci veti plati si cheltuieli de judecata si penalizari (daca este cazul)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine poate verifica un administrator? sorintm sorintm Buna ziua,doresc sa stiu cine poate verifica gestiunea un administrator de bloc daca nu suntem afiliati la FALT(Federaţia Asociaţiilor de Locatari ... (vezi toată discuția)
Mandatarea presedintelui Cristian_1011 Cristian_1011 Buna ziua , Am si eu o intrebare in legatura cu articolul 27 litera d) \"mandateaza comitetul executiv reprezentat de presedintele asociatiei de ... (vezi toată discuția)
Costuri expertiza ContSters122354 ContSters122354 costurile pt expertiza financiar-contabila sunt obligatorii pt toti proprietarii unei asociatii? cum se impart aceste costuri in asociatie va multumesc (vezi toată discuția)