avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Adresa catre asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Adresa catre asociatie

Buna ziua,

Anul trecut, in blocul in care locuiesc, s-a luat hotararea de a renunta la firma care calcula intretinerea pe baza inregistrarilor de pe repartitoare, deoarece incarcau nejustificat factura. Ca urmare a renuntarii, s-a stabilit intr-o sedinta un mod de calcul pe care il va face administratorul pe baza citirilor pe care fiecare proprietar le va da (la fel ca si la apometre). In aceasta iarna s-a afisat o lista cu datele la care trebuie citite aceste repartitoare, dar, "surpriza", unii nu au catadicsit sa dea citirea. Drept urmare, administratorul le-a trecut la caldura un calcul pausal. Acum acelasi administrator (care este dintre cei care au centrala pe gaz in bloc) imi spune ca in momentul in care aia vor aduce citirile, el le va compara cu ce a trecut si daca consumul lor e mai mic diferenta se va imparti la ceilalti.
Pai daca ala aduce citirea in mai (pt ca asa vrea el) si diferenta e uriasa, ar insemna ca eu care mi-am dat citirile la timp si am platit ce am consumat, sa ma trezesc ca prin iulie am de platit ditamai factura pentru ca unii vecini au fost indiferenti.
Intrebarea mea este: daca fac acum o adresa catre asociatie, in care sa le spun clar ca atat timp cat eu respect termenele de predare a citirilor nu voi palti nici un leu in plus la "regularizare", am vreo acoperire legala? Sau sunt la cheremul alora care dau citirea cand doresc? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: BadSlick , utilizator 08:41, 15 Ianuarie 2013
Administratorul,conform Ord.343/ 2010 ,nu are voie sa faca nici un fel de calcul privind incalzirea daca sunt repartitoare de costuri , calculele le face doar o firma autorizata .
Pai, daca ati renuntat la calculul facut de firma, suportati acum calculul arbitrar al administratorului care nu are abilitatea de a face astfel de calcule, deci o face ilegal.

Iata ce scrie in Ordinul 343/2010 ANRSC
Art. 1. - (1) Prevederile prezentei norme tehnice se aplică în condominiile care sunt alimentate cu energie termică în sistem centralizat, având instalaţiile interioare comune condominiului, unui tronson sau unei scări a acestuia, dacă sunt îndeplinite condiţiile de montare şi utilizare a repartitoarelor de costuri prezentate în actele normative în vigoare.
.....
(4) Montarea şi/sau exploatarea repartitoarelor de costuri sau a contoarelor de energie termică la nivel de apartament se pot/poate realiza numai de persoane juridice autorizate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, denumită în continuare ANRSC.
S-a hotarat in sedinta de catre proprietari ca administratorul sa faca calculul. S-a agreat si alegerea unei firme, dar din pacate nu putem sa alege alta in afara de cea care a instalat repartitoarele. Iar acea firma are niste criterii de calcul extrem de ciudate care-i incarca pe cei care nu consuma.
Deci in situatie pe care v-am prezentat-o mai sus, degeaba fac adresa?

p.s.: firma care facea calculul a fost schimbata mai mult la sugestia si interventia celor cu centrale, care au afirmat sus si tare ca hotararea asociatiei este mai presus de legea de mai sus. Sa inteleg ca nu au avut dreptate?
Administratorul si mai ales presedintele ar fi trebuit sa le explice oamenilor si consecintele renuntarii la firma de calcul. Cei cu centrale dupa ce criterii platesc caldura ? Nu poti sa iei hotarari care incalca legea doar pentru ca te avantajeaza
elenazan a scris:

Administratorul si mai ales presedintele ar fi trebuit sa le explice oamenilor si consecintele renuntarii la firma de calcul. Cei cu centrale dupa ce criterii platesc caldura ? Nu poti sa iei hotarari care incalca legea doar pentru ca te avantajeaza

S-a hotarat in aceeasi sedinta procentul din partile comune pe care il platesc.

Alte discuții în legătură

Citire repartitoare si calcul caldura de catre administrator iana_georgy iana_georgy Buna ziua.Intrebarea mea este urmatoarea:Este posibila citirea repartitoarelor si calculul consumului de caldura de catre administratorul blocului?Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Caldura platita pentru tevile care trec printr-un apartament debransat maxim constantin maxim constantin Va rog sa ma ajutati cu o problema.Luna aceasta la asociatie pe langa cele obisnuite am de platit si caldura,pentru tevile care trec prin apartament[explicatia ... (vezi toată discuția)
Calcul energie termica apartament fara repartitoare pufosu76 pufosu76 Buna seara! Am nevoie de putin ajutor.As dori sa stiu,cum se calculeaza energia termica la un apartament care nu are repartitoare.Mentionez ca in bloc ... (vezi toată discuția)